Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova ile Kiev arasındaki müzakerelerin istenilen şekilde gitmediğini belirtirken, Rus heyetinin müzakere sürecinde Rusya’nın belirlediği tüm koşulların yerine getirilmesini sağlamak için çaba göstereceğini söyledi.
Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile görüşmesi sonrasında düzenlediği basın toplantısında konuşan Lavrov, “Müzakereler iyi gitmiyor. Ancak bu müzakerelerde Rusya olarak tüm koşulların yerine getirilmesi için çaba göstereceğiz” diye konuştu.
Lavrov, Ukrayna’nın istediği güvenlik garantörleri ülkeler listesine Belarus’un da dahil edilmesini Kiev tarafında ilettiklerini söylerken, “Müzakere sürecinin ve içeriğinin ayrıntılarına girmek istemiyorum. Sadece Ukrayna tarafının talebi üzerine ülkenin tarafsız, blok dışı, nükleer olmayan bir statüsüne garantör olacak ülkeler arasında BM Güvenlik Konseyi Daimi üyeleri dahil olmak üzere Ukrayna’nın komşusu Belarus’un da eklenmesini istedik” diye konuştu.
Bakan, Belarus Cumhuriyeti’nin Ukrayna’nı güvenliği için garantör ülkeler arasında yer almasını Kiev tarafında önerdiğini, şimdi tüm garantör ülkeler de dahil olmak üzere bu konular üzerinde anlaşmaya çalışıldığını iletti.
Rus düşmanlığıyla çılgına dönen kolektif Batı’nın Rusya’yı Azerbaycan ve Ermenistan’ın Karabağ sorunu için barışçıl bir çözüm bulmalarını teşvik etme amacıyla kurulan AGİT Minsk Grubu’ndan çıkarmaya çalıştığına da değinen Lavrov, “ABD ve Fransa, AGİT Minsk Grubu’nun eş başkanı olan Rusya’yı organizasyondan çıkarmaya çalışmakla bölgenin çıkarlarını kendi çıkarları için feda etmeye hazır olduğunu gösterdi” ifadelerini kullandı.
Lavrov, Rusya’nın Ermenistan ile Azerbaycan arasında bir barış anlaşmasının imzalanması için koşulların yaratılmasına yardım etmeye her zaman hazır olduğunu vurgularken, Erivan ve Bakü arasında yürütülen barış görüşmelerine tam destek verdiklerini sözlerine ekledi.
1992 yılında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı tarafından kurulan ve ABD, Fransa ve Rusya’dan eş başkanlığında yürütülen AGİT Minsk Grubu’nda Belarus, Almanya, İtalya, Portekiz, Hollanda, İsveç, Finlandiya, Türkiye ve sorunun tarafları olan Azerbaycan ve Ermenistan yer alıyor.