Bir gün önce İngiliz televizyon kanalı Sky News’e verdiği röportajda Ukrayna’da düzenlenen askeri operasyon sırasında Rus ordusunun önemli kayıplar verdiğini söyleyerek Batı medyasında gündeme oturan Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, bugünkü günlük basın toplantısında sözlerine açıklık getirdi.
Ukrayna’daki askeri operasyon sırasında Rus ordusundaki önemli kayıplardan söz ederken Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan en son verileri dikkate aldığını vurgulayan Peskov, “Tabii ki Savunma Bakanlığı’nın en son mart ayı sonunda açıkladığı rakamları baz alarak kayıpların ciddi ve trajik olduğunu söyledik. Bu önemli ve trajik bir rakam” diye konuştu.
Rusya Savunma Bakanlığı, 25 Mart 2022’de Ukrayna’daki askeri operasyonun bir aylık sonuçlarını yayınladığı özetinde 24 Şubat’ta başlayan operasyonda bin 351 Rus askerinin şehit olduğunu, 3 bin 800 askerin de yaralandığını iletmişti.
NATO’nun Gürcistan hamlesi
Gazetecilerin NATO’nun Ukrayna, Gürcistan ve Bosna-Hersek’e desteğini artıracağı ile ilgili ifadelerine de değinen Peskov, NATO’nun savunma amaçlı olmadığını, aksine saldırgan bir karaktere sahip olduğunu vurgularken, “Biz zaten bu ittifakın saldırgan doğasına ikna olduk. İttifakın herhangi bir şekilde genişlemesinin uluslararası güvenliğe ve istikrara faydası olmayacaktır” ifadelerini kullandı.
Finlandiya’nın mayısın ilk haftasında NATO üyeliğine başvuru yapacağı öne sürüldü.
Ülkenin en büyük gazetesi Iltalehti’nin haberinde ülkenin, NATO üyeliğine başvuru hazırlıklarının 14 Nisan’da başlayacağı ve mayısın ilk haftasında da başvuru yapılacağı belirtildi.
Aftonbladet gazetesine konu hakkında açıklama yapan eski Finlandiya Başbakanı Alexander Stubb da Finlandiya’nın yakında NATO üyeliğine başvuru yapacağından emin olduğunu, İsveç’te de bu doğrultuda karar almaya yönelik bir hareketliliğin başladığını ifade etti.
Finlandiya devlet televizyonu YLE’nin yayımladığı ankete göre, Finlandiya Parlamentosundaki milletvekillerinin 112’si NATO üyeliğini destekliyor, 71’i üyeliğe olumsuz bakıyor. Milletvekillerinin 17’si de kararsız olduğunu belirtiyor.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 7 Nisan’da NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Ukrayna savaşının aylar hatta yıllarca sürebileceğini, Finlandiya ve İsveç’in İttifak’a dahil olmayı istemeleri durumunda, bu talebin hızlı biçimde gerçekleştirileceğini söylemişti.
Toplantıda, Ukrayna’nın Rusya’nın işgali karşısında galip gelebilmesi için Kiev’e verilen desteği daha da güçlendirmeye ve devam ettirilmesi gerektiğine karar verildiğini söyleyen Stoltenberg, baskı altındaki diğer bölgesel ortakları da destekleyeceklerini belirtti.
Toplantıya Gürcistan, Finlandiya, İsveç ve Avrupa Birliği’nin (AB) yanı sıra NATO’nun Asya-Pasifik ortakları Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore’nin de katıldığını belirten Genel Sekreter, “Çünkü Rusya’nın işgallerinin sonuçları küresel ve uzun ömürlü olacak. Ukrayna’da olup bitenler dünya çapında yakından izleniyor.” diye konuştu.
Çin’in Rusya’yı kınamak istemediğini ve Moskova’ya destek verdiğini kaydeden Stoltenberg, “Bu hepimiz için ciddi bir meydan okumadır ve değerlerimizi korumak için bir arada olmamızı daha da önemli hale getiriyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa da NATO ile aralarındaki güvenlik iş birliğini güçlendirmeyi istediklerini bildirmişti.