Ukrayna’ya düzenlenen askeri operasyon sonrası devalüasyona uğrayan ruble Merkez Bankası’nın güçlü mali politikaları sayesinde ABD dolarına karşı büyük değer kazanırken, Rus uzmanlar, dolar kuruyla ilgili 11-15 Nisan 2022 tahminlerini paylaştı.
Rublenin geçtiğimiz haftayı dünyanın önde gelen para birimlerine karşı konumunu kendinden emin bir şekilde güçlendirdiği Rusya’da, cuma günü Dolar/Ruble paritesi 71 rubleyle Kasım 2021’in başından beri en düşük seviyeye ulaşırken, Merkez Bankası’nın hamlesi sonrası günü 76, 08 ruble civarında kapatmıştı.
Uzmanlar, düzeltmenin hesaba katılmasına rağmen dolar kurunun bir haftada yaklaşık 8 ruble kaybettiğini vurgularken, rublenin büyümesinin arkasındaki ana faktörlerin aynı kaldığının altını çizdi.
Kommersant gazetesine konuşan analistler, ihracatçılar tarafından piyasalara döviz arzında büyük artış kaydedildiğini belirtirken, bunun yanı sıra ithalatçılardan ve bireylerden gelen düşük dolar taleplerinin rubleyi değerli kıldığını ifade etti.
Ana riskler jeopolitik olmaya devam ediyor ve yaptırımlar baskı yaratıyor
Rusya’da faaliyet gösteren kredi kuruluşu Zenit Bank’ın yatırım departmanı müdürü Vladimir Evtiseev, rublenin hızlı bir şekilde güçlendiğini, ancak dolar kurunun para ve finans otoritelerinden yanıt gerektirebilecek değerlere yaklaştığını da söylerken, “Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı’nın rublenin oynaklığı ve değerine ilişkin sözlü müdahaleleri şimdiden ortaya çıktı. Ardından bütçe için aşırı olan Rus para biriminin güçlendirilmesine ilişkin daha açık açıklamalar gelebilir. Bu işe yaramazsa, yetkililer rublenin değerinin kriz öncesi seviyelere dönmesine büyük ölçüde katkıda bulunan önlem ve kısıtlamaların kademeli olarak kaldırmaya başlayabilir” diye konuştu.
Ana risklerin jeopolitik durum ve yaptırımlardaki artış olduğunu söyleyen Evtiseev, yüksek belirsizlik koşullarında Merkez Bankası’nın Rusya’da muhtemelen rublenin daha da güçlendirilmesine izin vermeyeceğini, bu nedenle doların 70 rublenin altına düşme olasılığının düşük olduğunu ifade etti.
Russky Standart Bank Finansal Piyasalar Departmanı direktörü Maksim Timoshenko ise döviz alımları ve sermaye kontrolleri üzerindeki kısıtlamalar devam ettiği için, fazi oranlarının yüzde 17’ye düşürülmesinin ruble döviz kuru üzerinde önemli bir etkisi olmayabileceğini açıklarken, faiz indirimi kararının esas olarak ekonomiyi canlandırma arzusundan kaynaklandığını aktardı.
“Yüksek kur, mudileri motive ederek belirsizlik döneminde ruble döviz kurunu destekleyebilecek rolünü oynadı. Şu anda, ruble şubat sonu ve mart başındaki kayıplarını geri kazandı. Ruble, ihracatçıların gelirlerinin yüzde 80’ini rubleye çevirmesi zorunluluğu ve yüksek petrol ve gaz fiyatları ile desteklenmektedir” diyen Timoshenko, Rusya’da ithalatın azalması ve kur kontrol önlemleri sayesinde döviz piyasasında dolar arzının taleplerin çok üstüne çıktığını söyledi.
Kommersant’a konuşan uzmanların 11-15 Nisan 2022 dönemi Dolar/Ruble paritesi tahminleri de şu şekilde belirlendi:
BKS Yatırım: 68- 80 ruble
MTS Bank: 73-76 ruble
PSB Bank: 72-77 ruble
Russky Standart Bank: 70-75 ruble
Zenit Bank: 75 ruble
Kommersant konsensüs tahmini: 74,10 ruble.