Rusya Başbakanı Mihail Mishustin, iç turizmi desteklemek için daha önce sunulan ve yerli turistlerin tatil harcamalarının bir kısmını karşılayan turizm geri ödeme programının (cashback) uzatılması için 3,5 milyar ruble tahsis edileceğini bildirdi.
Mishustin konu hakkında yaptığı açıklamada, programı kullanmak isteyen birçok Rus vatandaşının olduğunu söylerken, “Hükümet, Rusya’da en az 1,5 milyon vatandaşımızın daha rahat tatil yapabilmesi için turistik cashback programını 15 Nisan’a kadar uzatmaya karar verdi. Böyle bir önlemin uygulanması için de ek olarak 3,5 milyar ruble ayıracağız” diye konuştu.
Özellikle Batı yaptırımları sonrası oluşan durumda Rusya’da tatil imkanını vatandaşlar için daha erişilebilir ve konforlu hale getirmek için uygulanan cashback programının hızla popüler olduğunu söyleyen Başbakan, aynı zamanda bu eylemin turizm sektörünü de canlandırdığını ifade etti.
Başlangıçta turizm geri ödeme programı kapsamında son tur satış tarihi 1 Mayıs olarak belirlenmiş, ardından Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm) tarafından yapılan açıklamada, hükümetin iç turizmde geri ödemeli paket tur satışlarında son tarihi 9 Nisan’a kadar uzattığını duyurmuştu.
Rosturizm Başkanı Zarina Doguzova, 18 Ocak’ta başlayan turistik cashback programının beşinci aşamasında 12 Nisan’a kadar paket tur veya konaklama aktivitelerinden 200 bin katılımcının yararlandığını vurgularken, konaklama ve tatil turu harcamalarını içeren 5 milyar rubleden fazla geri ödeme işlemi gerçekleştirildiğini söylemişti.
Programın koşulları aynı kalırken, programın istisnasız Rusya Federasyonu’nun tüm bölgelerinde en az iki gecelik gezileri içerdiği ifade edildi.
Cashback programını kullanan turistlerin ulusal kredi kartı MIR ile ödeme yapması durumunda, bilet veya paket tur tutarının yüzde 20’si beş gün içinde otomatik olarak harcama yapan tatilcilerin hesabına iade edilirken, azami cashback tutarı en fazla 20 bin ruble olarak belirlendi.
Rosturizm tarafından 2020 yılında başlatılan cashback programı hem turistleri hem de işletmeleri aynı anda desteklemenin mümkün olduğu bir destek önlemi olarak görülürken, tedbirin turizm sektöründeki en etkili önlem haline geldiği ve uzmanlara göre iç turizmin yeniden canlandırılmasına yardımcı olduğu ifade ediliyor.