Rusya’da faaliyet gösteren danışmanlık şirketi BitRiver’ın Dış İlişkiler Direktörü ekonomist Andrey Loboda, 18 Nisan’dan itibaren ülkedeki perakende zincirlerinin gıda ürünleri fiyatlarını düşürmeye başlayacağını bildirdi.
Mart ayı başlarında rekor seviyelere ulaşan döviz kurlarının düşerek istikrar kazandığını söyleyen Loboda, ABD dolarının şu anda yılın başından bu yana en düşük seviyede olduğunu, tahminlere göre doların 72 rubleye ulaşabileceğini aktardı.
Artan döviz kurlarıyla birlikte mart ayında gıda ürünlerinde fiyat artışı yaşandığını hatırlatan uzman, nisan ayı itibariyle durumun tersine döndüğünü, ancak perakende sektörünün döviz kurlarındaki değişikliklere geleneksel olarak gecikmeli tepki verdiğini vurguladı.
Ekonomistler, marketlerdeki fiyatların yakın gelecekte değişmeye başlayacağına inanırken, muhtemelen market zincirlerinin ürünler üzerinde yeni indirim ve promosyonlara ağırlık vereceğini, her durumda ürün fiyatlarının tüketiciler için daha uygun hale geleceğini ifade ediyor.
Loboda, rublenin iyi durumda olduğu bir ortamda büyük market zincirlerin daha düşük fiyatlar mesajıyla çekici reklam kampanyalarına başlayacağını aktarırken, her şeyden önce bu indirimlerin Rusya’da üretilen ürünleri ilgilendireceğini sözlerine ekledi.
Market zincirleri, tedarikçilerin fiyatları düşürmesini istiyor
Rusya’daki büyük market zincirleri, daha önce rubledeki devalüasyon nedeniyle ürün fiyatlarını artıran tedarikçilerin rublede şu anda gözlemlenen istikrarla birlikte satış fiyatlarını düşürmelerini ve iptal ettikleri indirimleri iade etmelerini istemeye başladı.
Rusya’nın dev market zinciri Magnit, üretici ve tedarikçilere bu konuyla ilgili itiraz mektuplarını gönderdiğini açıklarken, daha önce rubledeki değer kaybı nedeniyle tedarikçilerin zam bildirimlerini kabul ettiklerini, ancak şimdi durumun tam tersine dönmesiyle fiyat indirimine gidilmesi gerektiğini vurguladı.
Kommersant’a konuşan tedarikçiler ise maliyetlerin düşmediğini iddia ederken, öte yandan analistler, tüketim malları satışlarındaki düşüşün başlamasıyla talebin desteklenmesi gerektiğine inanıyor.
Rublenin değer kazanmasıyla birlikte tedarikçilerle fiyat ayarlamalarını görüştüklerini doğrulayan Magnit Basın Servisi yaptığı açıklamada, “Birçok tedarikçi ve ürün üreticisi, doların 110-120 ruble olduğu dönemde maliyet artışına bağlı olarak ürünlerine zam yapmış, aynı zamanda marketlerimizde sunduğumuz indirimlerin iptal edilmesini istemişti. Rubledeki değer kaybında kabul ettiğimiz bu koşulların rublenin güçlenmesiyle birlikte ters yönde de çalışması gerektiğine inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Küresel araştırma şirketi NielsenIQ tarafından hazırlanan perakende sektörü raporuna göre, 28 Şubat’tan 20 Mart’a kadar Rusya’da gıda ürünleri kategorisinde indirim ve promosyonun ürün satışındaki payı yüzde 46,1’den yüzde 38,9’a düşerken, gıda dışı segmentte ise yüzde 42,7’den yüzde 28’e geriledi.
Şirket uzmanlar, Rusya’da üreticilerin de talebi korumakla ilgilendiğini ve mümkün olduğunda indirim yapmaya hazır olduklarını kaydederken, ancak tedarikçilerin rublenin dolar ve Euro karşısında kazandığı değerin geçici olduğunu düşündüklerini ifade etti.