ABD’nin baskılarına rağmen Rusya’ya yaptırım uygulamayan Hindistan’ın, enerji santrallerindeki stoklarında karşılaştığı düşüşler nedeniyle ucuz Rus menşeli kömür tedarik etmek istediği bildirildi.
S&P Global’de yer alan habere göre, Hindistan’ın, bu ay tonu 160-165 dolar karşılığında Rusya’dan 5500 NAR (5500 NAR, kömürün kilogram başına kilokalori cinsinden net ısı değerini temsil eder) kalitesinde kömür satın aldı.
Rus kömürünün genellikle Newcastle menşeli kömüre kıyasla ton başına yaklaşık 60-65 dolar indirimli fiyatlardan teklif edildiği aktarıldı.
Ayrıca, piyasa kaynaklarından alınan göstergelere göre, 2021 sonunda Rus kömürünün Avustralya kömüründen yaklaşık 10 dolar daha ucuz olduğu kaydedildi.
Ukrayna’ya askeri operasyonu nedeniyle birçok ülkenin Rus kömürüne uyguladığı yaptırımların ardından Rusya’nın kömürde indirim teklifi yapmasının, Hint tüccarların ucuz Rus kömürüne yönelme arayışını güçlendirdiği belirtildi.
Avrupa Birliği ve Japonya bu ay Rus menşeli kömürü yasakladığını duyurmuştu.
Hindistan’ın azalan kömür stokları
Hindistan Merkezi Elektrik Kurumu tarafından yayımlanan son verilerde, ülkede yer alan enerji santrallerindeki stokların 13 Nisan itibarıyla 23,17 milyon metrik ton seviyesinde olduğu belirtildi.
Bu miktarın 8 günden biraz fazla kömür yakma ihtiyacını karşıladığı ifade edildi.
S&P Global’in 12 Nisan tarihli haberine göre, Hindistan’daki birçok eyalet, kömür tedarikindeki sorunlar nedeniyle gelecek haftalarda elektrik kesintisi yaşayabilir.
Ülkedeki kömür stokları, ithalatın deniz yoluyla taşınan yüksek kömür fiyatları nedeniyle geçen yıldan bu yana düştü.
Hint tüccarlar, Endonezya’nın ocak ayındaki ihracat yasağı ve Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarından sonra deniz yolu fiyatlarının artması gibi çok sayıda arz kesintisi nedeniyle 2022’nin önemli bölümünde kömür ihracatı konusunda yeterince aktif olamadı.
Diğer üreticilere nazaran daha ucuz olması gibi nedenlerle Hint alıcıların yeni dönemde Rus kömürüne olan talebinin artması bekleniyor.
Kömür ithalatını 2030 yılına kadar sıfıra indirmeyi hedefleyen Hindistan, Iman Resources verilerine göre, 2021’de Rusya’dan 1,76 milyon ton kömür ithal etti.
Hindistan, Rusya’dan petrol alımına da başlamıştı
Hindistan, Ukrayna’daki askeri operasyonun ardından çok sayıda ülkenin geniş kapsamlı yaptırım uyguladığı Rusya’dan, 3 milyon varil petrol alırken, ismini vermek istemeyen bir Hintli yetkili, hükümetin Rusya’dan petrol alımına yönelik herhangi bir yaptırımının bulunmadığını kaydetmişti.
Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Arindam Bagchi ise konuya dair sorulan bir soruya, Hindistan’ın petrol ihtiyacının büyük bir kısmını ithal ettiğine dikkati çekerek piyasadaki tüm ihtimalleri değerlendirdikleri cevabını verdi.
Çok sayıda Avrupa ülkesinin de Rusya’dan gaz ve petrol aldığını vurgulayan Bagchi, Rusya’nın Hindistan’ın petrol ihtiyacının büyük bir kısmını sağlamadığını ifade etti.
Hindistan basınındaki haberlerde ise Rusya’nın petrol satışlarını artırmak ve yaptırımları delmek için yüzde 20 indirime gittiği belirtiliyor.
Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin petrol fiyatlarını artırması Hindistan gibi petrol tüketiminin yüzde 85’ini ithal eden ülke ekonomileri için büyük ekonomik yük teşkil ediyor.
Beyaz Saray Sözcüsü Jennifer Psaki de yaptığı açıklamada, Hindistan’ın Rusya’dan petrol ithalatının ABD yaptırımlarının ihlali olmayacağına işaret etmiş ancak Yeni Delhi yönetimini ilkeli duruş sergilemeye davet etmişti.
ABD ve İngiltere başta olmak üzere çok sayıda Batılı ülke, Rusya’dan gaz ve petrol alınmaması çağrısında bulunuyor.
ABD Çin’i de tehdit ediyor
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Çin’in Rusya’ya Ukrayna savaşında yardım edeceğine ilişkin endişelerinin “yüksek seviyede” olduğunu söyledi.
Psaki, Çin’in şu anda tutunacağı tavrın tarih kitaplarında hangi tarafta yer alacağını da etkileyeceğini vurguladı.
Çin’in Rusya’ya, Ukrayna’ya saldırıları konusunda yardım etmesine ilişkin endişelerinin yüksek seviyede olduğunun altını çizen Psaki, “Rusya yabancı bir ülkeyi işgal ederken, Çin’in buraya herhangi bir şekilde yardım etmesi önemli bir endişe kaynağıdır ve bunun sonucu olur.” dedi.
Çin’den flaş yanıt
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, Psaki’nin açıklamalarına sert yanıt vererek, “ABD’nin Ukrayna üzerinden Çin’i tehdit etme girişimleri sorumsuz ve anlamsız” diye konuştu.
Amerikan tarafının Çin’e iftira atmaya ve baskı yapmaya çalıştığını söyleyen Licien, bu eylemlerin son derece sorumsuzca olduğunu ve hiçbir şekilde sorunun çözülmesine yardımcı olmayacağını vurguladı.