Hindistanlı finans gazetesi The Economic Times, Ukrayna’daki gerilimle birlikte ihracatına ara vermek zorunda kalan Hindistan’ın geçen hafta Rusya’ya çay ve gıda ihracatına yeniden başladığını bildirdi.
Rusya’ya çay, pirinç, meyve, kahve, deniz ürünleri ve şekerleme ürünleriyle dolu gemilerin şimdiden gönderildiğini ileten gazete, teslimatlar çoğunlukla Gürcistan’daki limanlar üzerinden sağlandığını da aktardı.
Rusya ile dış ticaretteki ödemelerde büyük bankaların hizmetlerinden yayarlanıldığı da vurgulanırken, haberde “Rus tarafından Sberbank ve Alfa-Bank ile Hindistan tarafından Maharashtra Bankası ödemeleri mümkün olan azami ölçüde ruble ve rupi cinsinden gerçekleştirmektedir. Ancak bazı bankalarda ayrıca Euro cinsinden ödemeler de sağlanmaktadır” ifadelerine yer verdi.
Daha önce, Batı yaptırımlarının neden olduğu belirsizlik nedeniyle Hindistan’ın ürettiği ürünlerinin Rusya’ya teslimatı askıya alınmıştı.
Gazete, Rusya’nın yılda 43-45 milyon kilogram Hint çayı ithal ettiğine de işaret ederek, Rusya’nın dünyanın en büyük Hint çayı tüketicilerinden biri haline geldiğini de ekledi.
ABD’nin baskılarına rağmen Rusya’ya yaptırım uygulamayan Hindistan’ın, yakın zamanda enerji santrallerindeki stoklarında karşılaştığı düşüşler nedeniyle ucuz Rus menşeli kömür tedarik etmek istediği bildirilmişti.
S&P Global’de yer alan habere göre, Hindistan’ın, bu ay tonu 160-165 dolar karşılığında Rusya’dan 5500 NAR (5500 NAR, kömürün kilogram başına kilokalori cinsinden net ısı değerini temsil eder) kalitesinde kömür satın aldı.
Rus kömürünün genellikle Newcastle menşeli kömüre kıyasla ton başına yaklaşık 60-65 dolar indirimli fiyatlardan teklif edildiği aktarıldı.
Ayrıca, piyasa kaynaklarından alınan göstergelere göre, 2021 sonunda Rus kömürünün Avustralya kömüründen yaklaşık 10 dolar daha ucuz olduğu kaydedildi.
Ukrayna’ya askeri operasyonu nedeniyle birçok ülkenin Rus kömürüne uyguladığı yaptırımların ardından Rusya’nın kömürde indirim teklifi yapmasının, Hint tüccarların ucuz Rus kömürüne yönelme arayışını güçlendirdiği belirtildi.
Avrupa Birliği ve Japonya bu ay Rus menşeli kömürü yasakladığını duyurmuştu.