Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması Milletvekili Anatoly Aksakov, bankaların mevduat ürünlerinde müşterilerin birikimlerini garanti altına alan mevduat sigortası sistemine benzer bireysel yatırım koruma sistemi için çalışma yapıldığını açıkladı.
Devlet Duması Mali Politikalar Komite Başkanı Anatoly Aksakov, son yıllarda bireysel yatırımcıların borsaya ilgisinde büyük artış meydana geldiğini vurgularken, “Son zamanlarda borsaya pek çok kişinin geldiği bir sır değil. Profesyonel yatırımcılardan daha pasif olmalarına rağmen 20 milyona yakın aracı (broker) hesabı sayısına ulaşıldı. Bu hesapları açanlar aktif olarak çalışan milyonlarca vatandaşımızdan oluşuyor. Bu kategorideki vatandaşların korunması ise giderek önemli hale geliyor” diye konuştu.
Birçok vatandaşın borsalarda endekslerin düşmesinden ve yaptırımlardan dolayı zarar gördüğünü ifade eden Aksakov, bu nedenle bir yatırım koruma sistemi oluşturma gereğini düşündüklerini, kısmen bankalardaki mevduat sigorta sistemine benzer bir yatırım koruma sistemi üzerinde çalıştıklarını ifade etti.
Bireysel yatırımın korunmasına yönelik sistemin oluşturulmasına ilişkin temel yasa tasarısının halihazırda oluşturulduğunu vurgulayan Aksakov, “Bireysel yatırımcının bu piyasada aktif olarak çalışabilmesi için borsaya olan güveni artırmak adına bu sistemi bir an önce hayata geçirmeye çalışacağız” ifadelerini kullandı.
Şubat ayında Moskova Borsası (MOEX) Basın Servisi tarafından paylaşılan bilgide, bu yılın ocak ayında bireysel yatırımcıların borsa üzerinde gerçekleştirdiği menkul kıymet yatırımları hacminin 130 milyar ruble olarak gerçekleştiği açıklanmıştı.
Ocak 2022 sonu itibariyle bireylerin aracılık (broker) hesabı sayısı 17 milyon 400 bine ulaşırken, Ekim 2021 itibariyle bu sayının 15 milyon olduğu, ocak ayında Moskova Borsası’ndaki toplam işlem hacminin ise yüzde 36,5 artarak 87,2 trilyon rubleye ulaştığı vurgulandı.
MOEX istatistiklerine göre ocak ayında toplam 2,8 milyon işlem gerçekleştirilen borsalarda, bu rakamların bireysel yatırımcılar tarafından yapılan en yüksek işlem seviyesi olduğu da aktarıldı.
Borsalarda hisse senedi alım satım hacminde bireysel yatırımcıların payı yüzde 41,2’ye, tahvil alım satım hacminde ise yüzde 17,8’e ulaşırken, aynı zamanda spot döviz piyasasındaki payları yüzde 12, türev piyasasındaki payları yüzde 42,9 olarak belirlendi.
Ocak ayında borsada işlem hacmi yüzde 62,6 artarak 5 trilyon rubleye ulaşırken, hisse senetleri, mevduat makbuzları ve hisselerdeki işlem hacmi yüzde 87,4 artışla 4,2 trilyon rubleye yükseldi.