Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsia) Başkan Yardımcısı Vladimir Poteshkin, uçak bileti fiyatlarındaki artışın adaletli olması gerektiğini belirterek, hava yolu taşımacılığının maliyetinin vatandaşlar için uygun kalması gerektiğin vurguladı.
Rusya iç hat uçuşları konuşunsa havayolu şirketlerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda konuşan Poteshkin, havayolu şirketlerinin her rotadaki tarife ayarını analiz etmesini önerdiklerini, özellikle mayıs tatillerinde makul olmayan fiyat artışlarına izin vermemelerini istediklerini bildirdi.
Toplantıda uçak bileti fiyatlarının izlendiğine dikkat çeken Rosaviatsia Başkan Yardımcısı, ülkenin güneyindeki havalimanlarına hava ulaşımının bilinen nedenlerden dolayı kapatılması sonrası hükümet tarafından destek kararı alındığını da hatırlatarak, “Hem havalimanlarına hem de havayolu şirketlerine devlet desteği açıklandı. Havayolu şirketleri pahalı uçak bileti meselesinin büyük sosyal öneme sahip olduğunu unutmamalı. Herhangi bir fiyat artışı mutlaka açıklanmalı ve makul olmalı” diye konuştu.
Havayolu taşımacılığının maliyetinin vatandaşlar için karşılanabilir olması gerektiğinin altını çizen Poteshkin, makul fiyat seviyesinin koruması için havayolu şirketlerine her rotada bir tarife oluşumu analizi yapmalarını önerdiklerini, bilet fiyatlarındaki mantıksız artışı kabul edemeyeceklerini söyledi.
Toplantıda ayrıca Rusya’nın güneyindeki ve merkezindeki bazı havalimanlarına uçuşların mevcut koşullarda iptal edildiğine de değinilirken, uçuşların iptali göz önüne alındığında havayollarına yolcularla çalışmaya devam etmeleri ve uçak bileti harcamalarının tam geri ödemesi düzenlemelerini eksiksiz şekilde yerine getirilmesi vurgulandı.
Poteshkin, havayolu sektöründeki tüm katılımcıların yolcu taşımacılığının güvenliğini ve düzenliliğini iyileştirmek ve haklarının ihlal edilmesini önlemek için mayıs tatillerinde koordineli şekilde ortak çalışmaya davet etti.
Yakın zamanda Rusya Ekonomi Üniversitesi Kamu Maliyesi Bölümü Öğretim Görevlisi Elena Voronkova, uçak bileti fiyatlarında yaz aylarında keskin bir şekilde artacağı konusunda uyarmıştı.
Uçak bileti taleplerinin genellikle yaz aylarının başından itibaren arttığını vurgulayan Voronkova, yaptırımlar sonrası oluşan mevcut koşullarda uçak bileti arzında büyük düşüş meydana geldiğini, bu durumun da bilet fiyatlarını sürekli olarak artıracağını belirtti.
Aynı zamanda uçak yakıtından bakıma kadar her şey için havayollarının maliyetlerinin kelimenin tam anlamıyla arttığını belirten Voronkova, “Mevcut durum çok değişken. Rusya’daki ekonominin belirli sektörlerine, endüstrilere ve şirketlere karşı yaptırımlar uygulanıyor ve bu hemen hemen her pazara yansıyor. Bu koşullar altında uçak bileti fiyatlarındaki artış en iyi ihtimalle tüketici enflasyonu düzeyine tekabül edecektir” şeklinde konuştu.
Rusya’da sadece nisan ayının ilk sekiz gününde ekonomi sınıfı uçak biletlerinin fiyatlarının yüzde 10,57 artış gösterdiğini kaydeden uzman, durumu istikrara kavuşturmak için şu anda yurt dışına uçamayan uçakların iç hat uçuşlarına yönlendirilebileceğini, ek olarak devletin havayollarını desteklemek için yeni önlemler açıklayabileceğini sözlerine ekledi.
Hükümet, havayolu şirketlerinin borcunu ödemek için çalışmalara başladı
Rusya hükümeti, pandemi ile birlikte oluşan zararları Batı yaptırımları sonrası ikiye katlanan dev Rus havayolu şirketlerinin borçlarını Ulusal Refah Fonu (FNB) üzerinden ödemek için çalışmalara başladı.
Batı yaptırımları nedeniyle zarar gören ve bilet iadelerinde zorlanan Rus havayolu şirketlerine 19,5 milyar ruble tahsis edildiğini bildiren Rusya Başbakanı Mihail Mishustin, sübvansiyonların yolculara dış hat uçuş kısıtlamaları nedeniyle iptal edilen rotalardaki bilet masraflarının iadesi için kullanılacağını belirtirken, bu tedbirin taşıyıcıları kendi işletme sermayeleri üzerindeki yükten kurtaracağını söyledi.
Havayolu şirketlerinin aynı zamanda tahsis edilecek mali destekleri uçuş güvenliğini sağlamak ve uçakların uçuşa elverişliliğini korumak için kullanabileceklerinin altını çizen Başbakan, ayrıca, geçici uçuş kısıtlamaları nedeniyle kapatılan güney havalimanlarının işletme maliyetlerini kısmen dengelemek için 1,5 milyardan fazla ruble tahsis edeceklerini vurguladı.
Aeroflot’a büyük yardım
Rus havayollarının mali durumunu istikrara kavuşturmak için ülkenin dev havayolu şirketi Aeroflot’un hisselerinin FNB’de bulunan kaynaklarla alınmasını, diğer taşıyıcıların da borçlarının geri ödenmesini planlayan hükümetin Maliye Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı yetkililerini topladığını yazan RBK, Ural Havayolları’nın bir temsilcisine atıfta bulunarak, hükümetin ayrıca havayolu şirketlerinin hisselerindeki kamu payını artırarak taşıyıcıların borç yükünü azaltma seçeneğini de masaya yatırdığını vurguladı.
Hükümet havayollarına nasıl yardım etmek istiyor?
Hükümetin üzerinde durduğu yardımlar, Aeroflot grubuna bağlı havayolu şirketi Pobeda ve Rossiya’yı da içerirken, şirketlerin hisselerini bağımsız bir değerlendirme sonucu belirlenecek bir fiyat üzerinden halka açık bir şekilde Ulusal Refah Fonu kaynakları kullanılarak toplu alımı konusu gündemde. Aeroflot hisselerindeki devlet payının yüzde 57,34 olduğunu aktaran RBK, şirketin borçlarının garanti altına alınması için payını daha da artırabileceğini söylüyor.
Aeroflot grubunun ek hisse teklifi en son 2020 sonbaharında coronavirüs pandemisinin zirvesinde gerçekleşirken, şirketin halka açtığı 80 milyar rublelik hisselerin yarısından fazlası (40,9 milyar ruble) FNB’den tahsis edilen kaynaklarla devlet tarafından alınmıştı.
Toplu hisse satışları sonrası Aeroflot hisse yapısında devletin payı yüzde 51,17’den yüzde 57,34’e yükselmişti.