ABD merkezli Foreign Policy dergisi, nisan ayında Rusya’nın petrol ihracatından elde edeceği gelirin bir önceki dönemlere göre rekor olabileceğini vurguladığı yazısında, Avrupa, Hindistan ve Türkiye’ye enerji arzının artması nedeniyle böyle bir senaryonun mümkün olabileceğinin altını çizdi.
Makalenin yazarına göre, Rusya’nın bu ay petrol ihracatından elde ettiği gelir, önceki yılların aynı dönemine ait rakamları önemli ölçüde aşabileceği beklenirken, açıklamada, “Bu durum, Avrupa ülkeleriyle birlikte Hindistan ve Türkiye’ye petrol ihracatının artması sayesinde mümkün olacaktır” ifadelerine yer verildi.
Dergi, şu anda Rusya’ya karşı yaptırımlar uygulayan birçok devletin Rusya’dan yüklü ölçekte enerji kaynakları satın alarak kendi eylemlerini ciddi şekilde baltaladığını kaydederken, küresel petrol arzını takip eden Kpler şirketi uzmanı Matt Smith’e atıfta bulunarak, Batılı devletlerin Rusya’ya karşı kısıtlayıcı önlemlerine rağmen petrol ihracatının mart ayında günlük 3,3 milyon varil olduğunu, nisan ayında ise bu rakamın günlük 3,6 milyona yükseldiğini aktardı.
Foreign Policy’ye konuşan Matt Smith, “Gerçek şu ki, Rus ham petrol ihracatı bu ay önceki aylardan çok daha yüksek oldu. Bu çok ilginç. şeklinde konuştu.
Eski ABD Dışişleri Bakanlığı danışmanlarından Edward Fishman, Rus tarafının petrol ve gaz satışından günde en az bir milyar dolar kazandığına inandığını belirtirken, büyük bir payın Avrupa’ya düştüğünü belirterek, “Bazı Avrupa ülkeleri Ukrayna’ya askeri yardım sağlıyor. Ancak Rus petrol ve gazına yaptığı ödemelerle karşılaştırıldığında silah yardımına harcadığı para çok önemsiz” dedi.
Merkez Bankası verilerine göre Rusya’nın 2021’de toplam petrol ihracat değerleri 2020’ye kıyasla yüzde 47 artışla 333,4 milyar dolardan 489,8 milyar dolara ulaşırken, ülkenin ham petrol ihracatı yüzde 52, petrol ürünleri ihracatı yüzde 51 büyüme gösterdi.
Pandemi öncesi 2019 yılına kıyasla, 2021’de Rusya’nın ihracat hacminde yüzde 16,7 artış meydana gelirken, doğal gaz ihracat değerleri yüzde 31, petrol ürünleri ihracat değerleri yüzde 3, ham petrolyüzde 10, sıvılaştırılmış doğal gaz ihracat değerleri de yüzde 4 büyürken, diğer ürünlerde ihracat değerlerindeki büyüme yüzde 38’e ulaştı.