Rusya’nın ulusal enerji şirketi Gazprom, rubleyle doğalgaz ödemelerini reddeden Polonya’nın Rus gazını ters akış yöntemiyle Almanya’dan satın almaya başladığını duyurdu.
Polonya’nın Almanya’dan günlük 30 milyon metreküp Rus gazı almaya başladığı ifade edilen Gazprom açıklamasında, ülkenin daha önce Gazprom ile yapılan sözleşme kapsamındaki gaz hacmini bu şekilde karşıladığı belirtildi.
Rus enerji şirketi Gazprom, rubleyle ödeme sistemine uymadıkları için Bulgaristan ve Polonya’ya doğalgaz sevkiyatını tümüyle durdurduğunu açıklamıştı.
Rusya’dan gaz almaya “sözde” son verdiğini ilan eden Polonya’nın İklim ve Çevre Bakanı Anna Moskwa, Rus doğal gazını ruble ile ödeyen ülkelerin cezalandırması gerektiğini ifade etmişti.
Macaristan, Avusturya ve Almanya’nın Rus yaptırımlarını engellediğin söyleyen Moskwa, bu ülkelerin Avrupa Komisyonu tarafından sorumlu tutulacağını umduğunu aktarmıştı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 23 Mart’ta doğal gaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçme planını duyurmuştu.
Putin’in 31 Mart’ta imzaladığı kararnameyle yürürlüğe giren yeni sisteme göre, Rus gazı alan ülkelerin, Gazprombank’tan hesap açmaları, ödemeleri bu bankaya yapmalarının ardından söz konusu fonlar Gazprombank tarafından Moskova Borsası’nda rubleye çevrilecek.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Gazprom’un tek taraflı olarak Avrupa’daki müşterilere gaz tedarikini durdurduğuna işaret ederek, bunun Rusya’nın doğal gazı bir şantaj aracı olarak kullanmaya yönelik girişimi olduğunu söyledi.
Rubleyle doğalgaz sistemi hakkında?
Rusya’nın rubleyle doğalgaz ödemelerine getirdiği yeni kurala göre, Rus enerji şirketine ait Gazprombank, yabancı alıcıların gaz ödemesi için iki adet özel döviz ve ruble hesapları açacak. Alıcı, “mavi yakıtın tedariki için sözleşmede belirtilen para biriminde ilk hesaba (döviz hesabı) parayı aktarabilecek. Gazprombank ise bu ödemedeki dövizi Moskova Borsası’nda (MOEX) mevcut kura göre satarak rubleye çevirdikten sonra ikinci ruble hesabına yatıracak. Banka’daki doğalgaz hesabına ruble alacak olan tedarikçi firma, ardından bu hesaptan rubleyle ödemeyi Gazprom’a gerçekleştirecek.