Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, yabancıların Rusya’ya giriş, çıkış ve Rusya’da ikametini kapsayan konuları düzenleyen yeni yasanın yakın gelecekte kabul edileceğini söyledi.
Güvenlik Konseyi’nin Departmanlar Arası Komisyonu’nun göç politikasının iyileştirilmesi konulu toplantısında konuşan Medvedev, “Yakın bir gelecekte yabancıların ülkemize giriş, çıkış ve kalışlarına ilişkin tüm hususları düzenleyecek yeni bir kanunun çıkarılmasının planlandığı dikkate alınmalıdır. Burada mevcut uluslararası anlaşmaların incelenmesi ve bunların değerlendirilmesi gerekecektir” diye konuştu.
Medvedev, bu çalışmanın halihazırda devam ettiğine işaret ederken, mevzuattaki konuların hassas ve çok çeşitliliğe sahip olması nedeniyle dikkatli bir değerlendirme gerektirdiğini kaydetti.
Yabancı vatandaşların Rusya’ya giriş, çıkış ve ikameti ile ilgili mevzuatlarda değişikliğe gitmenin ihtiyaç olduğunu vurgulayan Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı, mevcut şartlar altında acil bir ihtiyaç olmadıkça göç mevzuatında Rusya’nın uluslararası yeni anlaşmalardan kaçınacağını sözlerine ekledi.
4 Nisan’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, daha önce Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve dost olmayan ülkelerin vatandaşlarının vize başvurularına kısıtlama getiren yasayı imzalamıştı.
Resmi yasal bilgi portalında yayınlanan belgede yer alan açıklamada, Avrupa Birliği’nin (AB) dostane olmayan eylemlerine yanıt olarak yürürlüğe giren kararnamede, AB ülkeleriyle birlikte Norveç, Danimarka, İzlanda, İsviçre ve Lihtenştayn ile kolaylaştırılmış vize prosedürlerinin askıya alındığı ifade edildi.
İmzalanan kararnameye göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı’na dostane olmayan davranışlarda bulunan yabancılar için ülkeye giriş konusunda kişisel kısıtlamalar getirebilme yetkisi de tanınıyor.
Kararname metninde yer alan açıklamada, “Rusya Dışişleri Bakanlığı, ülkeye dost olmayan devletlerin vatandaşlarının Rusya sınırlarına girişine izin verilmemesine ilişkin kararlar almaya, aynı zamanda Rusya’da ikametine yetkili federal yürütme makamları ile işbirliği içerisinde kişisel kısıtlamalar getirmeye yetkili kılınmıştır” ifadelerine yer verildi.
Söz konusu karar, AB ülkelerinden Rusya’ya gelen resmi temsilciler ile gazeteciler için de geçerli olurken, diplomatik pasaport sahibi olanların Rusya’ya vizesiz seyahat etmeleri de yasaklanacak.
28 Mart’ta konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, hükümet tarafından onaylanan “Rusya’ya dost olmayan ülkeler” listesinde bulunan ülke vatandaşlarının Rusya’ya girişini kısıtlayacak misilleme amaçlı vize önlemleriyle ilgili bir kararname hazırlandığını söylemişti.
“Bu yasa, Rusya’ya dost olmayan ülkelere bağlı vatandaşların Rusya topraklarına girişi konusunda birtakım kısıtlamalar getirecektir” diyen Dışişleri Bakanı, aynı zamanda Ukrayna topraklarında mahsur kalan yabancı vatandaşların güvenliği ve sağlığının korunması amacıyla Rusya’ya girişlerinde vize işlemlerinin basitleştirileceğini ifade etti.
Lavrov, hükümetin şu anda Ukrayna’da tehdit altında bulunan ve Rusya’ya tahliye edilmek isteyen tüm yabancı vatandaşların ülke topraklarına girişi ve Rusya topraklarında kalma prosedürünü esnekleştirmek için çalıştığını, yabancıları güvenli bir şekilde geri dönmeleri için vize prosedürünün kolaylaştırılacağını sözlerine ekledi.
Rusya İçişleri Bakanlığı (MVD) 2022’nin ilk çeyreğinde Rusya’da yabancılar tarafından işlenen suç sayısının 2021’in aynı dönemine göre yüzde 8,1 arttığını bildirdi.
Bu yılın ilk üç ayında yabancı vatandaşlar tarafından toplam 10 bin 400 suç işlendiği ifade edilen MVD raporunda, Ocak-Mart ayları arasında Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri vatandaşları tarafından işlenen suçların sayısı da artış göstererek 8 bin 400’e ulaştı.
Bakanlık, bu sayının da geçen yıla göre yüzde 12,6 daha fazla olduğunun altını çizerken, Rusya’da yabancı vatandaşlara karşı işlenen suçların sayısının da neredeyse yüzde 6 oranında artarak 3 bin 900’e çıktığını ifade etti.
İçişleri Bakanlığı, göçmenler arasındaki yasa ihlalleri sayısında yılbaşından bu yana artış kaydederken, Ocak-Şubat 2022 döneminde ülkeye giriş kuralları ve ikamet rejiminin ihlal sayısı yüzde 114’ten fazla arttı.