Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat) tarafından hazırlanan rapora göre, Rusların 2022’nin ilk çeyreğinde harcanabilir reel geliri, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2 azaldı.
Rosstat’ın sosyo-ekonomik duruma ilişkin raporunda 2022’nin ilk üç ayında reel gelirlerde düşüş yaşandığı vurgulanırken, bundan önce harcanabilir reel gelirlerin 2021’in ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 6,8, üçüncü çeyrekte yüzde 8,8 ve dördüncü çeyrekte yüzde 0,5 arttığı kaydedilmişti.
Buna göre uzun zamandan bu yana ilk kez düşmeye başlayan Rusların reel gelirlerinde geçtiğimiz yıl yaşanan büyüme oranlarının 2020 pandemi yılına bağlı olduğu açıklanmıştı.
Ülkede vergi ve fatura gibi zorunlu ödemelerle mevcut enflasyona göre düzeltilmiş hane halkı net reel gelirin 2021’in sonunda yüzde 3,1 artarak 2013’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığı Rusya’da, Batı yaptırımları ve yüksek enflasyon oranları nedeniyle reel gelirlerdeki düşüşün başladığını vurgulayan Renaissance yatırım şirketi ekonomisti Sofia Donets, ilk çeyrekteki reel gelir düşüşünün fiyatlardaki keskin artışın sonucu olduğunun altını çizdi.
“Gelirler, yaklaşık yüzde 20’lik bir fiyat artışıyla başa çıkmakta zorlanıyor” diyen uzman, yüksek enflasyonun yıl boyunca reel harcanabilir gelirler üzerinde kademeli bir düşüşe neden olacağını söylerken, planlanan asgari ücret ve emekli maaş zamlarına rağmen reel gelirlerin yıl sonunda en az yüzde 5 düşeceğini ifade ediyor.
Rosstat’a göre, ilk çeyrekte Rusların parasal gelir yapısında girişimcilikten elde edilen gelirin payı bir yıl öncesine göre daha yüzde 5,8’e karşı yüzde 6,5 oranlarına yükselirken, mülkten elde edilen gelirin payı da artarak yüzde 4,3’ten yüzde 4,7’ye yükseldi.
Rusya’da bu yılın ilk üç ayında maaş ve sosyal yardımlardan elde edilen reel gelirin payının ise tam tersine azaldığı kaydedildi.
2022’nin ilk çeyreğinde reel emekli maaşları enflasyona yenilerek geçen yıl şubat ayına göre yüzde 7,1 düşerken, mart ayına göre ise yüzde 8,3 azaldı.
Rosstat, Rus vatandaşları tarafından ilk çeyrekte harcanan 17,1 trilyon rublenin bir yıl öncesine göre yüzde 15,8 daha fazla olduğunu belirttiği raporunda, bu toplamın 14,6 trilyonunun mal alımı ve hizmet ödemeleri için harcandığını, vatandaşların tasarruflarının ise ilk çeyrekte 1,3 trilyon ruble azaldığını aktardı.
İlk çeyreğe Ukrayna’daki askeri harekatın başlamasından sonra hızlanan enflasyonda keskin bir artışın reel gelirlerde gözle görülür düşüşe neden olduğunu ifade eden Rosstat, mart ayı sonunda yıllık bazda fiyat artışının şubat sonundaki yüzde 9,15’lik seviyeden yüzde 16,7’lere çıktığını, 22 Nisan’da ise yıllık enflasyonun yüzde 17,7’ye yükseldiğini bildirdi.