Rusya Başbakanı Mihail Mishustin, ülkenin mineral gübre ihracatında yürürlükte olan kotanın artırılmasına yönelik kararnameyi imzaladı.
Hükümetin resmi internet sitesinde paylaşılan kararnamede, Rusya’nın mineral gübre ihracatında kotanın 501 bin ton artırılmasına karar verildiği belirtilirken, kararın 31 Mayıs 2022 tarihine kadar geçerli olacağı da vurgulandı.
Geçici kota artırımı kararının azot, fosfor ve potasyum gibi iki veya üç besin içeren karmaşık gübrelerle ilgili olduğu aktarılırken, bu maddeleri içerisinde bulunduran mineral gübre kotalarının 6,1 milyon tona ulaştığı ifade edildi.
31 Mayıs’a kadar sürecek olan yeni kotaların Donetsk, Lugansk, Abhazya ve Güney Osetya bölgelerini kapsamadığının altı çizilen hükümet mesajında, “ Bu önlemler, iç pazardaki düşük talep ve dost olmayan devletlerin yaptırımları nedeniyle kesinti riskiyle karşı karşıya kalan gübre üreticilerini desteklemek için gerekli olmakla birlikte, aynı zamanda üreticilerin yaptırımlara katılmayan yabancı ülkelere gerçekleştirdiği gübre tedarikini sürdürmesini sağlayacaktır”ifadeleri eklendi.
Yakın zamanda Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, bir dizi yabancı lojistik şirketinin Rusya’dan sipariş verilen ürünlerin kargolarını taşımayı reddettiğini bildirilmişti.
Şu anda başta Rusya’ya dost olmayan ülkelere bağlı bir dizi büyük uluslararası taşıyıcının işbirliği yapmayı reddettiğini aktaran bakanlık, bu nedenlerden dolayı ihracatta bazı zorluklar yaşandığını vurguladı.
Rus şirketlerinin lojistikle ilgili zorlukları bildirebilecekleri ve alternatif teslimat yöntemleri hakkında tavsiye alabilecekleri bir durum merkezinin yanı sıra bir yardım hattı da kurulduğunu ileten Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, yabancı lojistik şirketlerinin Rus ürünlerini taşımayı reddettiğini, özellikle de gübre tedarikini sabote ettiğini açıkladı.
8 Nisan’dan itibaren Avrupa Birliği, Rusya ve Belarus’ta kayıtlı araçlara AB sınırından geçiş yasağı getirmişti.
Yeni yaptırım paketi kapsamında transit dahil karayolu yük taşımacılığı yasaklanırken, kısıtlamalar buğday dahil olmak üzere farmasötik (ilaç), tıbbi ekipman, gıda ve tarım ürünlerinin yanı sıra enerji, demir dışı metal ve gübre teslimatını yapan kamyonlar için henüz geçerli olmasa da sınır kapılarında zorluk yaşandığı gözlemleniyor.