Daha önce Rusya’dan ayrılma kararını duyuran İngiliz-Hollanda ortaklığı olan dev enerji şirketi Shell’in ülkedeki tüm akaryakıt istasyonlarını satmak için pazarlık yaptığı açıklandı.
Finans dergisi Forbes, kaynaklara dayandırdığı haberinde Shell’in ülkede sahip olduğu tüm benzin istasyonlarını Rusya’nın ikinci büyük petrol şirketi Lukoil’e satmaya hazırlandığını aktarırken, öte yandan Lukoil’den bu satışı doğrulayacak herhangi bir açıklama gelmediğini de ekledi.
Şirkete yakın kaynaklar, 5 Mayıs’ta Shell’in Rusya ofisi çalışanlarına, şirketin benzin istasyonları için bir alıcı bulduğu bilgisi verildiği, ancak isim verilmediği belirtirken, Forbes’a yapılan açıklamada, anlaşmanın henüz imzalanmadığı, tarafların müzakere sürecinde olduğu söylendi.
Shell’in yıl sonuna kadar çalışanlarına maaş ödenmesi şartıyla tüm akaryakıt istasyonlarını çalışanları ile birlikte satacağı bildirilirken, benzin istasyonu ağının satışının Rus çalışanlara duyurulması, akaryakıt piyasası katılımcıları tarafından da doğrulandı.
Shell Oil’in Genel Müdürü Sergey Starodubtsev Rusya’dan ayrılma kararıyla bağlantılı olarak, şirketin benzin istasyonlarının satışının planladığını doğrularken, “ Satış sürecinin başarılı olması için hem dolum istasyonlarının hem de Torzhok’taki madeni yağ fabrikasının işleyişi askıya alınacaktır. Shell Oil’in yeni sahibine satışının sağlanabilmesi için Shell benzin istasyonu ve madeni yağ fabrikasının işletimi önümüzdeki günlerde geçici olarak durdurulacak. Shell için önemli bir öncelik, çalışanlarımızın ve üretim süreçlerimizin güvenliği, işlerin korunması ve Rus mevzuatına uygun olarak hareket etmektir” diye konuştu.
Yakın zamanda mali raporunu kamuoyuyla paylaşan uluslararası enerji şirketi Shell’in Rusya’daki faaliyetlerine son verme kararının şirkete maliyetinin bu yılın ilk çeyreğinde 3,9 milyar dolara ulaştığı belirlenmişti.
Şirketin paylaştığı mali raporda, Shell’in şubat ayının sonunda Gazprom ve Gazprom Neft ile ortak yürüttüğü Sakhalin-2, Yenisei ve Salym Petroleum girişimlerinden çekilmesi, Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattı projesindeki katılımını da durdurma kararının şirketi 3,9 milyar dolarlık zarara uğrattığı ifade edildi.
Nisan ayı başlarında Rusya’daki faaliyetlerini durdurma kararı sonrası yaklaşık 4-5 milyar dolar aralığında zarar bekleyen Shell, Sakhalin -2’deki yatırımların Shell’in üst düzey yöneticilerinin istifası ve teknik personelin ayrılması nedeniyle 1 Nisan 2022’den bu yana kaybedildiğini vurgularken, Kuzey Akım 2 projesi için alınan krediler sonrası oluşan zararının 1,126 milyar dolar olduğunu, Kuzey Akım 2 projesindeki giderlerinin ise 858 milyon dolara ulaştığını aktardı.
70’in üzerinde ülkede enerji ve petrokimya şirketlerinden oluşan küresel bir grup olan Shell, toplamda geçen yılki net karının ise 20,1 milyar dolara ulaştığını belirtirken, son çeyreğin sonuçlarına göre şirketin Rusya’daki kayıplara rağmen net karını yüzde 26 artırarak 7,116 milyar dolara çıkardığını duyurdu.