Almanya’nın en büyük enerji şirketlerinden Uniper, ithal ettiği Rus doğalgazını Euro olarak ödemeye devam edeceğini bildirirken, bu konuda Alman hükümetiyle istişare ettiğini vurguladı.
Şirketin basın servisi tarafından yapılan açıklamada, Uniper’in Rus enerji şirketi Gazprom’a doğalgaz alımlarında Euro cinsinden ödemeye devam edeceği belirtilirken, “Şirketimiz, sözleşme ortağıyla (Gazprom) belirli ödeme koşulları üzerinde pazarlık yapmakta, aynı zamanda Alman hükümetiyle de yakın istişarelerini sürdürmektedir” ifadelerine yer verildi.
Şirket, Gazprombank’ta yeni bir hesap açıp açmadığını ve bir sonraki ödemenin ne zaman yapılacağını belirtmezken, yakın zamanda Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine açıklama yapan Uniper yönetim kurulu başkanı Klaus-Dieter Maubach, şirketin gaz ödemelerini Euro olarak yapacağını, ödemelerin daha sonra Gazprombank aracılığıyla rubleye dönüştürülmesini ise dışlamadıklarını ifade etmişti.
Uniper, Almanya’nın yakın gelecekte Rus gazı olmadan yapamayacağının altını çizdiği açıklamasında, “Şirketimiz ve bir bütün olarak Almanya için önemli olan Rus doğalgazının kısa vadede reddedilmesi imkansızdır. Doğalgazın reddedilmesi, ekonomimiz için dramatik sonuçlar doğuracaktır” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Alman hükümeti, Rusya’dan enerji tedarikini mümkün olan en kısa sürede sona erdirmek için çalışırken, şu anda verilebilecek doğalgaz ambargosu kararının ülke ekonomisi ve sanayi için büyük bir krize yol açacağını öngörüyor.
Almanya hükümetinin planlarına göre ülke, Rusya’dan kömür ve petrol ithalatı yıl sonuna kadar diğer enerji taşıyıcıları ile değiştirilmesi, 2024’e kadar da doğalgaz tedariklerinin Rusya dışındaki ülkelerden sağlanması sağlanacak.
Yakın zamanda Avrupa’nın en büyük gaz şirketlerinden biri olan Alman VNG (Verbundnetz Gas AG), Rusya’dan aldığı doğalgazda ödemeleri Gazprombank’a Euro cinsinden gerçekleştireceğini duyurmuştu.
Rusya’nın doğalgazı rubleyle ödeme uygulamasında herhangi bir zorluk görmediklerini bildiren şirket, basın açıklamasında, “Gazprom’dan sağlanan doğalgazda sözleşmelerde belirtilen tutarlar, tedarikçiye zamanında ödemeyi garanti altına almak için planladığımız prosedüre uygun olarak Rus bankası Gazprombank hesaplarına Euro cinsinde gerçekleştirilecektir. Euro para biriminin rubleye çevrilmesinde herhangi bir sorun yaşanmayacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Gaz ihracatında rubleyle ödeme dönemi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 23 Mart’ta doğalgaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçme planını duyurmuştu.
Batılı ülkelerin, Rus varlıklarını dondurarak gayrimeşru adımlar attığını vurgulayan Putin, “Batı aslında kendi para birimlerine yönelik güveni zedeledi. Şimdi herkes dolar ve Euro cinsinden yükümlülüklerin yerine getirilemeyebileceğini biliyor.” diye konuşmuştu.
Putin, Rusya’nın ihracatta ödemeleri dolar ve Euro ile almasının anlamsız olduğuna işaret ederek “ABD ve AB’ye mallarımızı tedarik ederken ödemeleri dolar, Euro ve bazı para birimleri üzerinden almanın artık bizim için hiçbir anlam ifade etmediği açıktır. Dost olmayan ülkelere doğalgaz satışının ödemelerinde Rus rublesine geçmeyi planlıyoruz.” demişti.
Almanya ve Fransa ise Rusya’nın doğalgazda rubleyle ödeme yapılmasına yönelik talebini “sözleşmelerin ihlali” olarak değerlendirerek reddetmişti.
Rusya’dan en fazla gaz ithal eden AB ülkesi Almanya
IEA verilerine göre, AB ülkeleri arasında Rusya’dan en fazla gazı yıllık yaklaşık 40 milyar metreküple Almanya ithal ediyor. Bunu 29 milyar metreküple İtalya, 15,7 milyar metreküple Hollanda ve 11,6 milyar metreküple Macaristan takip ediyor.
Rusya’nın yeni sistemle ödemeyi yapmayı reddettiği için gaz akışını durdurduğu Polonya ise yıllık yaklaşık 9,6 milyar metreküp Rus gazı alıyor.
Bruegel verilerine göre, geçen yıl Almanya’nın gaz ithalatında Rus gazının payı yüzde 53,7 olurken, Rusya’nın AB’deki diğer büyük alıcıları Avusturya’da bu oran yüzde 80,2 ve İtalya’da yüzde 33,4 oldu.
Rubleyle doğalgaz sistemi hakkında?
31 Mart’ta Rusya’nın rubleyle doğalgaz ödemelerine getirdiği yeni kurala göre, Rus enerji şirketine ait Gazprombank, yabancı alıcıların gaz ödemesi için iki adet özel döviz ve ruble hesapları açacak. Alıcılar, doğalgaz tedariki için sözleşmede belirtilen para biriminde ilk hesaba (döviz hesabı) parayı aktarabilecek. Gazprombank ise bu hesaptaki dövizi Moskova Borsası’nda (MOEX) mevcut kura göre satarak rubleye çevirdikten sonra ikinci ruble hesabına yatıracak. Alıcılar, daha sonra Gazprombank’taki doğalgaz hesabındaki rubleyi Gazprom’a aktaracak.