Dün, 11 Mayıs 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Lavrov: Ukrayna’daki operasyonun Batı’nın tek kutuplu dünya tutkusunu sona erdirmesini umuyoruz
Umman’ı ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Umman Dışişleri Bakanı Sayyid Badr bin Hamad bin Hamoud al Busaidi ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonundan sonra Batı’nın tek kutuplu dünyayı teşvik etmekten vazgeçeceğini umduğunu söyledi.
Rusya’nın askeri harekatı çerçevesinde belirlenen tüm hedeflere ulaşıldıktan sonra tamamlanacağını hatırlatan Lavrov, “Askeri operasyonunu sona ermesiyle Batı’nın uluslararası hukuku baltalama, Birleşmiş Milletler (BM) ilkelerini göz ardı etme ve her ülkenin egemen eşitliği şartlarını açıkça ihlal etme girişimlerinin duracağını umuyor ve bekliyoruz” diye konuştu.
Zakharova: Ukrayna ile temaslar devam ediyor
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, bugün Sputnik radyosuna yaptığı açıklamada, Ukrayna tarafıyla temasların sürdüğünü vurgulayarak, müzakerelerin sona ermediğini vurguladı.
Bir gün önce Washington’un Rusya- Ukrayna ihtilafını çözmek için “geçerli bir müzakere yolu” görmediği yönündeki açıklamaları hakkında yorum yapan Zakharova, ABD yönetiminin mevcut yapısındaki süregelen kadro değişimi nedeniyle farklı ve çelişkili açıklamalar gözlemlediklerini, farklı yetkililer tarafından parça parça yapılan çelişkili ifadelere şaşırmadıklarını ifade etti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Kiev yönetiminin Washington’a bağlılık yemini ettiğini bildiklerini söylerken, Ukrayna’nın ABD’nin elinde bir araç olarak kullanıldığını kaydederek, “Uzun süredir ABD tarafından planlara uygun bir araç olarak kullanılan Ukrayna, kesinlikle herhangi bir hesap veya sorumluluk üstlenmiyor. Çünkü Kiev rejimi, en yıkıcı nitelikte bile olsa herhangi bir eylem için Washington’a tamamen bağlılık yemini etmiştir” diye konuştu.
Rusya hükümeti, rezervlerini artırıyor
Rusya Federasyonu hükümeti, Batı yaptırımlarına karşı uyguladığı kriz önlemleri ve ekonomik istikrarın sağlanması amacıyla kendisine bağlı hükümet rezervini 791,6 milyar ruble artıracak.
Rusya’da federal bütçenin bir parçası olan Hükümet Rezerv Fonu, federal bütçede petrol ve gaz gelirlerinde azalma olması durumunda devletin maddi yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlamak için kullanılıyor.
Alman enerji şirketi Uniper, Gazprom’a ödemeleri Euro ile yapacak
Almanya’nın en büyük enerji şirketlerinden Uniper, ithal ettiği Rus doğalgazını Euro olarak ödemeye devam edeceğini bildirirken, bu konuda Alman hükümetiyle istişare ettiğini vurguladı.
Şirketin basın servisi tarafından yapılan açıklamada, Uniper’in Rus enerji şirketi Gazprom’a doğalgaz alımlarında Euro cinsinden ödemeye devam edeceği belirtilirken, “Şirketimiz, sözleşme ortağıyla (Gazprom) belirli ödeme koşulları üzerinde pazarlık yapmakta, aynı zamanda Alman hükümetiyle de yakın istişarelerini sürdürmektedir” ifadelerine yer verildi.
Uniper, Almanya’nın yakın gelecekte Rus gazı olmadan yapamayacağının altını çizdiği açıklamasında, “Şirketimiz ve bir bütün olarak Almanya için önemli olan Rus doğalgazının kısa vadede reddedilmesi imkansızdır. Doğalgazın reddedilmesi, ekonomimiz için dramatik sonuçlar doğuracaktır” ifadelerini kullandı.
Yakın zamanda Avrupa’nın en büyük gaz şirketlerinden biri olan Alman VNG (Verbundnetz Gas AG), Rusya’dan aldığı doğalgazda ödemeleri Gazprombank’a Euro cinsinden gerçekleştireceğini duyurmuştu.
Rusya’nın doğalgazı rubleyle ödeme uygulamasında herhangi bir zorluk görmediklerini bildiren şirket, basın açıklamasında, “Gazprom’dan sağlanan doğalgazda sözleşmelerde belirtilen tutarlar, tedarikçiye zamanında ödemeyi garanti altına almak için planladığımız prosedüre uygun olarak Rus bankası Gazprombank hesaplarına Euro cinsinde gerçekleştirilecektir. Euro para biriminin rubleye çevrilmesinde herhangi bir sorun yaşanmayacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Rusya hükümeti, Batılı enerji şirketlerine yaptırım ilan etti.
Rus hükümeti, misilleme amacıyla kısıtlayıcı önlemler alınan Batılı enerji şirketlerinin listesini onayladı.
Gazprom Germania grubuna karşı yaptırım uygulanırken, listede çoğu kontrolü Alman hükümetine geçen Gazprom Germania grubuna ait 31 şirket bulunuyor. Rus hükümeti ayrıca Polonyalı EuRoPol GAZ S.A. şirketine (Yamal-Avrupa gaz boru hattının Polonya bölümünün sahibi) yaptırımlar uyguladı.
Kararnameyle birlikte, yaptırım listesindeki şirketlerle bir dizi işlem yapılmasının artık mümkün olmayacağı, şirketlerin Rus makamları, tüzel kişiler veya bireylerle herhangi bir işlem yapamayacağı belirtildi.
Rusya’nın federal bütçe fazlası 800 milyar ruble olarak gerçekleşti
İzvestia gazetesi, hükümete bağlı Elektronik Bütçe Portalı verilerine atıfta bulunduğu haberinde, hazinede 2022’nin ilk dört ayı için federal bütçe fazlasının 800 milyar ruble olarak gerçekleştiğini yazdı.
Raporlama döneminde hazinenin gelirinin 9,7 trilyon ruble, bütçe giderlerinin ise 8,9 trilyon olduğu belirtilirken, federal bütçenin vergi ve harçlardan 7,7 trilyon gelir elde ettiği, vergi dışı gelirlerin ise 2 trilyon rubleyi geçtiği aktarıldı.
Rusya federal bütçesine Ocak-Nisan 2022 döneminde karşılıksız makbuzlardan aktarılan gelirler ise 25,4 milyar ruble olarak kaydedildi.
Putin: Rusya’nın Donbass halkını destekleme konusundaki tutumu pek çok ülkede tepkiyle karşılanıyor
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Donbass halkını destekleme konusundaki net ve değişmez tutumunun birçok Batılı ortak tarafından tepkiyle karşılandığını vurgularken, ancak bu kararın insani nedenlerden dolayı alındığının altını çizdi.
Sirius Eğitim Merkezi’nde Yetenek ve Başarı Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti toplantısına katılan Devlet Başkanı, Lugansk ve Donetsk’teki yetenekli çocukların desteklenmesi ve geliştirilmesi için metodolojik merkezleri oluşturma konusunu düşünmeyi önerirken, oradaki öğretmenler için özel eğitim programları geliştirmeye büyük ihtiyaç duyulduğunu, orada eğitimlerini sürdürecek çocukların desteklenmeleri gerektiğini vurguladı.
Rusya’da otomobil satışları nisanda yüzde 78,5 düştü
Rusya’da otomobil satışları, nisanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78,5 azalarak 33 bine geriledi.
Merkezi Rusya’da bulunan Avrupalı İşletmeler Birliği (AEB) tarafından yayımlanan rapor, yaptırımlar nedeniyle otomobil sektöründeki daralmayı ortaya koydu.
Yeni otomobil satışlarının yüzde 78,5 azalarak 33 bine gerilediğinin kaydedildiği raporda, Rus otomobil üreticisi Avtovaz’ın yeni otomobil satışlarının da yüzde 78 düştüğü bilgisine yer verildi.
Raporda, Volkswagen ve Toyota marka araçların satışlarında yüzde 91’e varan düşüşler dikkati çekti.