Dün, 12 Mayıs 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Putin: Rusya’ya yaptırım uygulayanlar, kendi halkına zarar veriyor
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı ülkelerinde Rusya’ya yönelik yaptırımları hazırlayanların siyasi hırslarının Avrupa ve ABD ekonomilerine büyük zarar verdiğini söyledi.
Ekonomi konulu hükümet toplantısında konuşan Putin, Batı ülkelerinde ilan edilen yaptırımların küresel krizi kışkırttığını vurgularken, “Yaptırımları hazırlayan öngörüsüz ve şişirilmiş siyasi hırslarıyla Rusofobik (Rusya karşıtı) duygulara sahip olan yetkililer, kendi ulusal çıkarlarına, kendi ekonomilerine ve vatandaşlarına zarar veriyor. Bunu her şeyden önce Avrupa’da sürekli olarak artan enflasyon oranlarında görüyoruz” diye konuştu.
Rusya’nın tahıl üretimi rekora ulaşabilir
Rusya Devlet Başkanı, ülkede bu yıl tahıl hasadının 87 milyon tonu buğday olmak üzere 130 milyon tona ulaşabileceğini ve bunun Rusya tarihinde bir rekor olabileceğini söylerken, “Bu yıl iyi bir hasat bekleniyor. Uzmanların ön tahminlerine göre çok yüksek tahıl hasadına ulaşabiliriz. Eğer bu gerçekleşirse Rusya’nın tüm tarihinde bir rekor olacak” diye konuştu.
Tahminlerin tutması halinde Rusya’nın kendi gıda güvenliğini kolaylıkla sağlayacağını, aynı zamanda ülkenin ortakları için küresel pazara yönlendireceğini vurgulayan Putin, tahılın dünya gıda pazarları için çok önemli olduğunun altını çizdi.
Kremlin, Finlandiya’nın NATO üyeliğini değerlendirdi
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, gazetecilerle düzenlediği günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, Finlandiya’nın NATO üyeliğinin Rusya’nın güvenliğine doğrudan tehdit olacağını söyledi.
NATO’nun genişlemesinin ve ittifakın askeri altyapısının Rusya sınırlarına yaklaşmasının dünyayı ve en önemlisi Avrasya kıtasını daha istikrarlı ve güvenli hale getirmediğini defalarca söylediklerini hatırlatan Peskov, gazetecilerin Finlandiya’nın NATO üyeliği kararının Rusya’nın ulusal güvenliğine tehdit olup olmadığıyla ilgili soruları “Kesinlikle bizim için tehdit oluşturan bir karardır” diyerek cevapladı.
Rusya, Ukrayna’ya askeri müdahalenin olmaması için elinden gelen herşeyi yaptı
Peskov, Rusya’nın Ukrayna’daki operasyonu gerçekleştirmemek için her şeyi yaptığını, ancak hiçbir Batılı ülkenin kendilerini dikkate almadığını belirterek, “Hatırlarsınız askeri operasyona meydan vermemek için Putin ve Rus Dışişleri Bakanlığı, harekete geçerek büyük çaba harcadı. Birçok diplomatik temas gerçekleştirerek kaygılarını dile getirdi. Ancak özellikle ABD tarafı olmak üzere Batı ülkeleri bizimle konuşmak, dinlemek istemediler bile…” dedi.
Gazetecilerin Ukrayna ile süren müzakerelerin gidişatına ilişkin sorularını da kısaca yanıtlayan Peskov, yakın zamanda görüşmelerin etkisiz bir şekilde sürdüğünü belirttiğini hatırlatarak, durumda sevindirecek herhangi bir değişiklik olmadığını sözlerine ekledi.
Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları Tacikistan’da bir araya geldi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Tacikistan’da üçlü toplantı gerçekleştirdi.
Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Lavrov’un, Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de yapılan Bağımsız Devletler Topluluğu üye ülkeleri Dışişleri Bakanları toplantısı kapsamında Bayramov ve Mirzoyan ile üçlü toplantı yaptığı belirtildi.
Toplantıda Lavrov, Güney Kafkasya’yı barış, sürdürülebilir kalkınma ve refahın olduğu bir bölge haline getirmek istediklerini ifade etti.
Merkez Bankası, krizi “90’lardan bu yana en büyüğü” olarak tanımladı
Rusya Merkez Bankası tarafından hazırlanan “Para politikası Raporu – Mayıs 2022″de, yaptırımlar ışığında Rus ekonomisine ilişkin değerlendirmelere yer verilirken, 90’lı yıllardan bu yana en büyük zorluklarla karşılaşan ekonominin 2023 yılı itibariyle Batı yaptırımlarına kısmen adapte olabileceği vurgulandı.
Batılı ülkelerin Rusya’ya uyguladığı yaptırımların 2024’e kadar sürmesinin beklendiğine işaret edilen raporda, “Genel olarak devam eden belirsizlikler ve Rus ihracatına yönelik kısıtlamalar, küresel emtia piyasalarındaki fiyatları yüksek tutmaya devam edecek.” değerlendirmesine yer verildi.
Rusya’nın dış ticarette düşen hacminin yeni fırsatlar yaratacağına işaret edilen raporda, Rus ekonomisinde iç pazara yönelik ticaretin payında artış yaşanacağı öngörüsü paylaşıldı.
Lukoil, Shell’in Rusya’daki iştirakini satın alıyor
Rus petrol şirketi Lukoil, Shell’in Rusya’daki iştiraki Shell Neft’in satın alınması konusunda anlaşma sağlandığını açıkladı.
Lukoil’den yapılan yazılı açıklamada, Shell ile yapılan görüşmelerde Shell Neft’in yüzde 100’ünün satın alınması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi.
Açıklamada, Shell Neft’in Rusya’da 411 adet benzin istasyonu ve Rusya’nın batısında yer alan Tver’de bir fabrikaya sahip olduğu bilgisi verildi.
Gazprom, Yamal-Avrupa doğal gaz hattının Polonya kısmını artık kullanmayacak
Rus enerji şirketi Gazprom, Avrupa’ya Rus doğal gazı taşıyan Yamal-Avrupa boru hattının Polonya kısmını artık kullanmayacağını bildirdi.
Gazprom’un Temsilcisi Sergey Kupriyanov, yaptığı yazılı açıklamada, Rus hükümetinin, aralarında Polonyalı EuRoPol GAZ şirketinin de bulunduğu çeşitli yabancı şirketlere yönelik yaptırım kararı aldığını anımsattı.
Rusya’da yıllık enflasyon yüzde 17,77’e yükseldi
Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan “Mevcut fiyat durumu üzerine” raporuna göre, 30 Nisan- 6 Mayıs 2022 tarihleri arasında ülkedeki yıllık enflasyon yüzde 17,73’ten yüzde 17,77’e yükseldi.
Bakanlık tarafından paylaşılan raporda, 30 Nisan- 6 Mayıs 2022 döneminde haftalık enflasyon artışı yüzde 0,12 olarak gerçekleşirken, tüketici fiyatlarındaki genel artışın yavaşlamasını sağlayan en temel kalemin meyve ve sebze gibi gıda ürünleri olduğu açıklandı.
Dolar, 66 rubleye düştü
Rusya’daki uzun mayıs tatilleri sonrası değer kaybını sürdüren ABD doları, Moskova Borsası’nın (MOEX) dünkü açılışında gerçekleşen döviz işlemlerinde 66,66 rubleye gerilerken, Euro ise 69,93 rubleden işlem görmeye başladı.
12 Mayıs Perşembe günü Moskova saatiyle 10.49’da Dolar/Ruble paritesi 77 kopeek düşerek 66,42 rubleye gerilerken, Euro/Ruble paritesi ise 97 kopeek düşerek 69,52’den alıcı buldu.
Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 106,30 dolardan işlem gördü.