Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin de diyalog ortağı olduğu Şanghay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİÖ) katılmak isteyen ülkelerin sayısının arttığını duyurdu.
Şanghay İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Zhang Ming ile görüşen Lavrov, görüşme yaptığı açıklamada, ŞİO’nun kuruluşu ile birlikte uluslararası arenada önemini ve büyük otoritesini kanıtladığını vurgularken, “Bu, aynı zamanda örgütümüzle bağlarını geliştirmek isteyen ve ona katılma arzusunu ileten yeni devletlerin varlığıyla da doğrulanıyor” diye konuştu.
Bir dizi yeni ülkenin tam üye olarak ya da diyalogda gözlemci veya diyalog ortağı statüsü elde ederek örgüte üyelik adımları atmak istediğine işaret eden Rus Dışişleri Bakanı, diğer birçok uluslararası örgüte kıyasla Şangay İşbirliği Örgütü’nün eşitlik, uzlaşma arayışı, karşılıklı yarar ve devletler arası çıkarları gözetme kriterlerine tam olarak uyarak farklılaştığının altını çizdi.
Şanghay İşbirliği Örgütü, Asya’nın NATO’su olarak biliniyor
Türkiye’nin “diyalog ortağı” olarak yer aldığı ŞİÖ, ilk olarak Şangay Beşlisi adıyla 1996’da Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan temsilcilerinin Çin’in Şangay kentinde bir araya gelerek Sınır Bölgelerinde Askeri Güvenin Derinleştirilmesi Anlaşmasını imzalamasıyla kurulmuştu.
2001’de Özbekistan’ın da katılımıyla üye sayısı 6’ya çıkan Şangay Beşlisi’nin adı Şanghay İşbirliği Örgütü olarak değiştirilirken, Özbekistan, Pakistan ve Hindistan da, daha sonra tam üye olarak örgüte kabul edildi.
Afganistan, Moğolistan ve Belarus ise ŞİÖ’de gözlemci üyeler olarak yer alırken, Doğu’nun NATO’su olarak nitelendirilen ŞİÖ, üye ülkeler arasında askeri, ekonomik ve kültürel işbirliğini sağlamak ve özellikle güvenlik konusunda ortaklıklar geliştirmeyi amaçlıyor.