Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı askeri operasyon nedeniyle tahıl fiyatlarındaki artış ve arzdaki dalgalanmalarla bağlantılı olarak ülkenin karşı karşıya olduğu zorlukları aşmak için “buğday depolama dosyasına önem vereceklerini” söyledi.
Cumhurbaşkanı Sisi, Tarımsal Üretim İçin Gelecek Projesi’nin açılışında konuştu.
Sürmekte olan Rusya ve Ukrayna savaşından dolayı bu ülkelerdeki ihracatçıların olumsuz etkilendiğini belirten Sisi, Mısır için yeterli miktarda tahıl stoku elde etme açısından bu yılın zorlu bir yıl olduğunu kaydetti.
Sisi, Hazreti Yusuf zamanında yaşanan “kıtlığa” atıfta bulunarak, Yusuf Peygamber’in buğday stoku modelini esas alacaklarını ve buğday stoku dosyasına önem vereceklerini ifade etti.
Mısır, buğday stoklarının kalitesini daha uzun süre korumak, gıda güvenliğini artırmak için çözüm projeleri geliştiriyor.
Mısır, 9 milyon tonu yerli üretim, 14 milyon tonu ise ithal olmak üzere yıllık ortalama 23 milyon tonluk buğday ile dünyanın en büyük buğday tüketicilerinden biri olarak kabul ediliyor.
Rusya’nın tahıl üretimi rekora ulaşabilir
Yakın zamanda ekonomi konulu hükümet toplantısında konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkede bu yıl tahıl hasadının 87 milyon tonu buğday olmak üzere 130 milyon tona ulaşabileceğini ve bunun Rusya tarihinde bir rekor olabileceğini söylerken, “Bu yıl iyi bir hasat bekleniyor. Uzmanların ön tahminlerine göre çok yüksek tahıl hasadına ulaşabiliriz. Eğer bu gerçekleşirse Rusya’nın tüm tarihinde bir rekor olacak” diye konuştu.
Tahminlerin tutması halinde Rusya’nın kendi gıda güvenliğini kolaylıkla sağlayacağını, aynı zamanda ülkenin ortakları için küresel pazara yönlendireceğini vurgulayan Putin, tahılın dünya gıda pazarları için çok önemli olduğunun altını çizdi.
Ekonomiden sorumlu Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Maksim Oreshkin, 2022 yılının sonu itibariyle ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB) mantıksız siyasi kararları nedeniyle dünyada küresel gıda krizinin beklendiğini söyledi.
2020’nin ortasından bu yana pandemiden zarar gören ekonomiyi toparlamak için sadece dolar basan ABD’nin para politikası yüzünden buğday fiyatlarının yaklaşık yüzde 60 arttığını kaydeden Devlet Başkanı Yardımcısı, “Bu eylemler sonrasında ise durum kontrolsüz bir şekilde gelişmeye başladı. Büyük para arzı, Avrupa pazarında gaz sıkıntısına, gaz fiyatlarının artmasına, gübre üretiminin azalmasına ve gübre sıkıntısına yol açtı. Bu durum, sonraki dönemlerde daha düşük bir verim için zemin hazırlar” ifadelerini kullandı.