Rusya Merkez Bankası, yaklaşan yaz sezonunda yurtdışına tatil planlayan Rus vatandaşlarının bulundukları ülkelerde nasıl ödeme yapabilecekleri konusunda hatırlatma mesajı yayınladı.
Rus bankaları tarafından verilen Visa ve MasterCard kredi ve banka kartlarının yurt dışında bloke edildiğini ve çalışmayacağını vurgulayan Merkez Bankası, bununla birlikte Rusya’da nakit döviz alımına getirilen kısıtlamaların da varlığına dikkat çektiği açıklamasında, “Banka müşterileri 9 Eylül’e kadar kendi döviz hesabından dolar, Euro, İngiliz sterlini, Japon yeni cinsinden para çekebilmekte, ancak nakit döviz çekiminde limitler 5 bin doları geçmemektedir. Bununla birlikte kısıtlamalar gereği Rusya’da ancak 9 Nisan 2022 tarihinden itibaren Rus bankalarının kasasına girmiş olan nakit ABD doları ve Euro alınabilmektedir” ifadelerini kullandı.
Merkez Bankası, Visa ve Mastercard ortağı kredi kartlarını kullanamayacak vatandaşlara yurt dışı seyahatlerinde gidecekleri ülkenin para biriminde nakit ödeme yapmanın mümkün olduğunu hatırlatırken, aynı zamanda yurtdışına seyahat edeceklerin Rus ulusal kredi kartı MIR sayesinde alışveriş yapabileceklerini ve ATM’lerden nakit para çekebileceklerini vurguladı.
Açıklamada, Türkiye, Belarus, Vietnam, Ermenistan, Abhazya, Tacikistan, Kırgızistan gibi Rusya’ya dost ülkelerde MIR kartının belirli bankalarda geçerli olduğunun altı çizilirken, MIR ile anlaşması olmayan diğer ülkelerde ve Rusya’ya dost olmayan ülkelerde ise MIR kartlarının kabul edilmediği belirtildi.
İş gezileri
Rusya’dan yurt dışına düzenlenecek iş gezilerinde yapılacak harcamalar için şirketin bu amaçla çalışanına sağlayabileceği para limitinin de 5 bin dolar olduğu kaydedilirken, 5 bin dolardan fazlasına ihtiyaç duyulması durumunda, şirketlerin bankası aracılığıyla Merkez Bankası’na başvuruda bulunması gerektiği aktarıldı.
İş gezisi harcamaları 5 bin doları geçen şirketin çalıştığı banka tarafından Merkez Bankası’na gönderilecek talebin değerlendirileceği, düzenleyicinin başvuruyu değerlendirirken, iş seyahati şartlarını, nedenini, iş seyahatinin yapılacağı yeri ve ayrıca çalışanların yurt dışına gönderilme nedenlerini de dikkate alacağı ifade edildi.
Yakın zamanda Türkiye’yi ziyaret eden enerjiden sorumlu Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile düzenlenen toplantı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamasında Rusya’nın yerli kredi kartı MIR’in Türk havayolu şirketleri ve ülkedeki oteller tarafından ödeme sistemlerine hızlıca entegre edilmesinin de masaya yatırıldığını söylemişti.
Başbakan Yardımcısı Türk makamlarla görüşmeler sonrası açıklamasında, Rus kredi kartı sistemi MIR’in Türk otelleri ve ATM’lerde kullanımının artırılmasında anlaşıldığını dile getirirken, aynı zamanda Rus turistlerin harcamalarında ödemelerin ruble veya Türk Lirası ile ulusal para birimi cinsinden yapılabilme olasılığının ele alındığını söyledi.
“Türk tarafıyla ülkedeki bankaların MIR kartlarını kabul edeceği konusunda anlaşmaya varıldı” diyen Novak, aynı zamanda otellerde Rus kredi kartlarının kabulü için gerekli terminallerin kurulması için koşulların oluşturulacağını vurguladı.
Türkiye’de MIR
Türkiye’de MIR kredi kartını destekleyen bankalar arasında İş Bankası, Ziraat Bankası ve Vakıfbank bulunuyor.
Ziraat Bankası, 2019 yılında ATM ve POS’larında MIR Logolu kartların kullanılmaya başlandığını duyurmuştu.
Açıklamada, MIR kart kullanıcılarının Türkiye’yi ziyaretleri sırasında Ziraat Bankası’nın yaygın ödeme ağı sayesinde 7 bini aşkın Ziraat Bankası ATM’sinden nakit ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilecekleri ve 500 bine yakın Bankkart üye işyerinde kartlarını kullanarak güvenle alışveriş yapabilecekleri belirtilmişti.
Öte yandan Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkanı Maya Lomidze, Türkiye’yi ziyaret eden Rus turistlerin tecrübelerine dayanarak yaptığı açıklamasında, İş Bankası’nda MIR kartlarıyla ilgili sorun yaşandığını, Ziraat Bank ve VakıfBank’ın MIR kartına daha iyi entegre olduğunu söylemişti.
Rusya Merkez Bankası’na bağlı Ulusal Ödeme Kartı Sistemi (NSPK) tarafından yapılan açıklamada, Merkez Bankası tarafından geliştirilen ulusal kredi kartı MIR’in Türkiye ile birlikte Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Vietnam, Ermenistan, Belarus, Kazakistan ve Kırgızistan gibi ülkelerde kabul edildiğinin altı çizilirken, yaptırım uygulayan ülkelerde ise MIR UnionPay kredi kartıyla ödemelerin gerçekleştirilebileceği ifade edilmişti.
Batı’nın Rusya’ya finans alanında da sürekli yaptırımları nedeniyle geliştirilmek zorunda kalınan Rus kredi kartı sistemi MİR’in kullanımına ilk olarak Türkiye İş Bankası başlamıştı.
Daha sonra Ziraat Bankası ve Vakıfbank’ın da dahil olduğu sistem, Avrasya Ekonomi Birliği (EAEU) üyesi ülkeleri Ermenistan, Belarus, Kırgızistan ve Kazakistan’ın yanı sıra Özbekistan, Tacikistan, Dubai ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) bazı bölgeleriyle birlikte Vietnam’da da kullanılmaya başlandı.