Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, video konferans yoluyla düzenlenen Avrasya Ekonomik Forumu genel oturumunda yaptığı konuşmasında, Rusya’nın Batı tarafından sıkıştırılmaya çalışılmasına rağmen küresel ekonomiyi terk etmeyeceğini söyledi.
Rusya’nın küresel ekonomiyle bağlarının tamamen koparılmasının imkansız olduğunu söyleyen Putin, “Elbette küresel ekonomideki devasa teknolojik avantajları anlıyoruz, yüksek teknolojilerde gelişmiş ekonomilerdeki avantajları kullanmaya devam edeceğiz. Bizi sıkıştırmak istiyorlar ama modern dünyada küresel ekonomiden böyle büyük bir ülkenin bağlarının koparılması kesinlikle gerçekçi değil” diye konuştu.
Rusya’daki faaliyetlerine son veren yabancı şirketlere de değinen Rus lider, yerli oyuncuların yabancıların bıraktığı yerleri dolduracağın söylerken, hiçbir şeyin değişmeyeceğini, boşalan pazarların doldurulacağını ifade etti.
Birçok yabancı şirketin Rusya pazarından ayrılma kararını ilan ettiğini vurgulayan Putin, “Evet, çoğu ayrılıyoruz dedi. Ancak bazen giden şirketlere bakıyorsunuz ve iyi ki gidiyorlar diyorsunuz. Biz onların boşalttığı pazarları işgal edeceğiz. Üretimimiz zaten büyüdü ve güvenle rayına oturacak. Ortaklarımızla birlikte pazardaki tüm boşluklar zamanla doldurulacak” ifadelerin kullandı.
Dünyada giderek daha fazla ülkenin bağımsız bir ekonomi politikası istediğini ve bu yöne doğru ilerlediğini de aktaran Rusya Devlet Başkanı, tek kutuplu dünya isteyen hiçbir dünya jandarmasının bu doğal küreselliği ve bağımsız ekonomi arzusunu durduramayacağını vurgularken, “Sürece müdahale etmeye kimsenin gücü yetmez. Kendi ülkelerindeki sorunlarla karşılaştıklarında bu politikanın kesinlikle beyhude olduğunu anlayacaklardır” dedi.
İthal ikamesine tutkuyla bağlı değiliz
Putin, Batı yaptırımları sonrası Rusya’da yerli üretime odaklı ithal ikamesi konusunda bazı şeylerin tamamlanmamış olmasını bir sorun olarak görmediğini de belirtirken, ithal ikamesine dair yapılacakların ülke menfaatine olduğunu, bu sürecin zamanla daha iyi sonuçlar vereceğini aktardı.
Rusya’nın egemenliği sürdürmesini sağlayan kilit alanlarda gerekli olan ithal ikamesini gerçekleştirdiğinin altını çizen Devlet Başkanı, bununla birlikte Rusya’nın dünyanın bir numaralı buğday ihracatçısı olmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi.
Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) üyesi ülkelerin Rusya ile ekonomik işbirliğine de değinen Putin, tüm kriz fenomenlerine rağmen Rusya’daki işçi göçmenlerin ülkelerine gerçekleştirdiği para transferi hacimlerinde bir düşüş tespit etmediklerini de vurgularken, aynı zamanda komşu ülkelerle ulusal para birimlerinde takas uygulamasının yaygınlaştığını, AEB ülkelerinin karşılıklı ticaretindeki paylarının yüzde 75’e ulaştığını ifade etti.