İzvestia gazetesi, emlak ve perakende alanındaki kaynaklardan alınan bilgilere dayandırdığı haberinde, adL (Adil Işık) Mudo, LTB, Twist ve İpekyol gibi birçok Türk giyim markasının Rusya pazarına girmeyi planladığını yazdı.
Bu markaların mağazaların açılması için şimdiden Rusya’daki Alışveriş Merkezi (AVM) sahipleri ile görüşmeye başladığı kaydedilen haberde, giyim mağazalarıyla birlikte ev ürünleri mağazalarının da Rusya’da mağaza açmak istediği belirtiliyor.
Türk perakende şirketlerine Rusya’da danışmanlık hizmeti sağlayan Surenkok Moskova Genel Müdürü Ömür Sürenkök, adL, Mudo, LTB, Twist ve İpekyol’un şu anda Rus AVM temsilcileriyle görüştüklerini doğrularken, konuyla ilgili açıklama yapan Rusya Alışveriş Merkezleri Konseyi (RCSC) Başkanı Dmitry Moskalenko, “Rusya’da ürünlerini satma ve geliştirme potansiyeli gören Türk markaları, bize tekliflerle geldi. Örneğin, ev dekorasyonunda şu an faaliyetlerini sona erdiren İspanyol Zara Home için mal üreten Türk şirketinden bir teklif var. Şimdi onlarla müzakerelerimiz devam ediyor” diye konuştu.
Sürenkök, Rusya’da bir dizi büyük uluslararası markanın ayrılmasından sonra piyasada yeni şirketlerin ortaya çıkması için Ruslar tarafından çaba sarf edildiğinin altını çizerken, daha önce rekabete dayanamayarak ülkeyi terk eden Türk şirketlerinin şimdi yeniden Rusya pazarına geri dönmek istediğini sözlerine ekledi.
İlk atılım adL’den gelecek
Türk giyim markası adL’nin Moskova ve bölgelerde yüzden fazla mağaza açmayı planladığına işaret eden Sürenkök, “AVM’lerde ilk mağaza açacak Türk marka adL olacak. Bu marka daha önce Rusya’da çalışmıştı ve tecrübe sahibi. Rusların zevklerini ve Rusya pazarının özelliklerini biliyorlar. Bu nedenle marka birkaç ay içinde ticaret yapabilecekler. Diğer yeni şirketler için bu süreç yaklaşık altı ay sürecek” ifadelerini kullandı.
Sektör uzmanları, batı yaptırımları sonrası oluşan yeni gerçeklikte, kaliteli ve uygun fiyata ürün sunabilen Türk markalarıyla birlikte diğer yabancı markaların Rusya’da gelişme şansının yüksek olduğunu söylerken, Rus giyim markası Eterna’nın CEO’su Dmitry Tomilin, Türk markalarının Rusya’ya ilk yabancı markalar olarak 1990’ların sonunda geldiğini, daha güçlü Batılı oyuncuların gelişinden önce aktif olarak çalıştıklarını hatırlattı.
Şimdi ise Türk markalarının yabancı markaların çıkışıyla boşalan pazarda gelişmek için büyük şansa sahip olduklarını vurgulayan Tomilin, alışveriş merkezinden çok uygun koşullarla kira sözleşmesi alabileceklerine ve yaptırımlar öncesi hiçbir AVM’nin onlara sunmayacağı indirimlere sahip olabileceklerine inanıyor.
“Yeni markalar, Batılı perakendecilerle aynı oranlarda kira ödeyemeyeceklerdir” diyen Tomilin, bu markaların AVM’lerin yaptırımlar öncesi sunduğu kira tutarlarının sadece iki veya daha fazla kat daha azını karşılayabileceklerinin altını çizerken, “Mevcut koşullar altında birçok alışveriş merkezi bu koşulları kabul etmek zorunda kalacak. Çünkü sorun artık gelirde değil. Boşalan mağazaların tekrar faaliyete geçmesidir. Kapalı dükkanların olması, AVM’lerin imajına zarar vermektedir” dedi.
Tomilin’in mağaza kirasında indirim yapılacağı fikrine katılmayan Dmitry Moskalenko ise tam tersine büyük olasılıkla yeni markalar için kira şartlarının aynı kalacağına inanıyor
Fashion Consulting Group CEO’su Anna Lebsak-Kleymans, Türk markalarının H&M ve Zara gibi Avrupa kitle pazarının bir kopyası olmadığını ve onun yerini alamayacaklarını söylerken, “B markalar aynı hedef kitle için orta fiyat segmentinde ürünler üretmelerine rağmen kendi kimliklerine sahip ve iyi kalitede ürün üretiyorlar. Örneğin Mudo, büyük bir Türk kadın ve erkek giyim zinciridir. Zara segmentinde faaliyet gösteren perakendeci aynı zamanda Zara Home’a benzeyen en aksesuarları mağazası Mudo Home’u da içeriyor” diye konuştu.
adL mağazalarının ise orta fiyat segmentinde modaya uygun kadın kıyafetleri sattığını, ürünlerinin ise oldukça kaliteli olduğunu söyleyen Rusya, Belarus ve Kazakistan Alışveriş Merkezleri Birliği Başkan Yardımcısı Pavel Lyulin, şu anda Türk markasının pazara geri dönüş için en iyi fırsat olduğunu ifade etti.
Anna Lebsak-Kleymans, bununla birlikte Rusya’ya gelmeyi planlayan Türk markalarının kesim, beden ve uyum açısından Rus alıcılara uygun olup olmayacağının henüz tam olarak belli olmadığını da vurgularken, sözlerini, “Her ülke tüketicisinin kendine özgü parametreleri var. Renk paleti ve baskılar da önemli. Yeni markaların ürünleri Ruslar için uygun olacak mı bilemiyoruz. Aynı zamanda Rusya’ya gelecek Türk markalarının, yeni ülkenin hava koşullarını da dikkate alması gerekecek. Sıcak iklime sahip Türkiye’de satılan ürünlerin burada yılın uzun kısmında rağbet görmesi beklenemez. Mayıs ayının sonunda bile dış giyim ürünleri kullanılıyor” diyerek tamamladı.
Rus AVM sahipleri, giden markaların yerini alması için Türkiye ile yeni müzakerelere hazırlanıyor
Rusya Alışveriş Merkezleri Konseyi (RCSC) Başkanı Dmitry Moskalenko, TASS’a yaptığı açıklamada, ülkedeki Alışveriş Merkezi (AVM) sahiplerinin Rusya’dan ayrılan Batılı markaların yerini almaları için Türk şirketleriyle ikinci tur müzakerelere hazırlandıklarını ve daha fazla anlaşma beklediklerini söyledi.
Konsey yetkilileriyle birlikte bir dizi Türk firmaların temsilcileriyle ilk tur görüşmelerinin gerçekleştirildiğini söyleyen Moskalenko, “Türkiye’den gelen arkadaşlarımız, mevcut ekonomiyi de göz önünde bulundurarak teklifleri biriktiriyor ve Rusya pazarına girme olasılığını araştırıyorlar. Türk ortaklarla bir sonraki müzakerelerin tarihini bekliyoruz” diye konuştu.
İlk ilerlemenin şimdiden sağlandığını da sözlerine ekleyen RCSC Başkanı, ayakkabı sektöründe faaliyet gösteren Türk şirketi FLO’nun spor giyim ve ayakkabı markası Reebok’ın Rus satış noktalarını satın aldığını vurgulayarak, “Bir dizi yeni anlaşma daha bekliyoruz. Bununla birlikte Rus iş dünyası da İran’la temas halinde. İranlı yetkililerle görüştük ve İran iş dünyasının Rusya pazarıyla ilgilenen oyuncuların belirleneceği müzakereleri düzenlemeye karar verdik” diye konuştu.
Ruslar giyimde yerli markalara yönelmeye başladı
H&M, Zara, Levi’s, Mango ve benzeri büyük uluslararası giyim markalarının Rusya’da kepenk indirmesiyle ülkede giyim satışlarında yıllık bazda yaklaşık yüzde 25 düşüş yaşandığı açıklanırken, Rus tüketicilerin yavaş yavaş Rus markalarına geçtiği kaydedildi.
Kommersant gazetesine konuşan piyasa uzmanları, Rusların düşen gelirleri ve yüksek derecede belirsizlik nedeniyle giyim sektörünün de uzun süreli bir krize hazırlandığını vurgularken, ülkenin en büyük ikinci kamu bankası VTB Bank araştırmalarına göre Rusya’nın en büyük giyim mağazalarında nisan ayında giyim satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 düşüş gösterdi.
Analistler, dinamiklerin Ukrayna’da bir askeri operasyonun başlamasından sonra Rusya’daki faaliyetlerini askıya alan yabancı giyim markalarının mağazaları kapatmasıyla sürekli düşüş gösterdiğini kaydederken, Rusların giyim alışverişlerinde önemli paya sahip olan Zara, Massimo Dutti, Bershka,H&M ve Uniqlo’nun kapanmasıyla sektörde büyük duraklamaya girildiğini aktardı.