Batı yaptırımları sonrası iç turizme yönelmek zorunda kalan Rusya’da, Başbakan Mihail Mishustin tarafından imzalanan kararnameyle bölgelere turizm altyapısını geliştirmeleri için üç buçuk milyar rubleden fazla bütçe tahsis edildi.
Rusya Başbakanı Mihail Mishustin Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı açıklamada, ayrılan bütçenin bölgelerde kamp alanları oluşturmak, plajlarda altyapıların düzenlenmesi ve rehberlik hizmetlerinin gelişimi için kullanılacağını vurgularken, aynı zamanda engelliler için tatil beldelerinde erişilebilir bir ortam oluşturmak ve diğer turizm girişimlerinin uygulanması için sağlanacağını ifade etti.
Bütçeden tahsis edilecek fondan bir milyar rubleden fazlasının 21 bölgedeki deniz, nehir ve göl kıyılarındaki plaj alanlarının geliştirilmesine harcanacağı bildirilen açıklamada, bununla birlikte elektronik rehberlik ve navigasyon sistemi ile ulusal turizm rotalarının oluşturulması ve bilgi merkezlerinin kurulması için bütçe tahsis edildiği de belirtildi.
İç turizm kalkınma projeleri için tahsis edilen fona erişime sahip olacak bölgeler arasında Kırım, Perm Bölgesi, Vladimir, Murmansk, Pskov, Tula ve Sahalin bölgeleri yer alıyor.
Mishustin, bununla birlikte son zamanlarda daha popüler tatil destinasyonları haline gelen Kamçatka, Adigey ve Çeçenistan ile birlikte Krasnodar Bölgesi ve Kostroma Bölgesi’nde yeni kamp alanları ve araba kamp alanlarının oluşturulması için 700 milyon ruble daha tahsis edileceğini ekledi.
Ayrıca, elektronik rehberlerin oluşturulması, engelliler için rahat hareket alanı ve erişim sağlanması ve bilgi merkezleri için ekipman satın alınması için 1,5 milyar rubleden fazla harcanması planlanıyor.
14 Nisan’da Rusya Başbakanı Mihail Mishustin, iç turizmi desteklemek için daha önce sunulan ve yerli turistlerin tatil harcamalarının bir kısmını karşılayan turizm geri ödeme programının (cashback) uzatılması için 3,5 milyar ruble tahsis edileceğini bildirmişti.
Özellikle Batı yaptırımları sonrası oluşan durumda Rusya’da tatil imkanını vatandaşlar için daha erişilebilir ve konforlu hale getirmek için uygulanan cashback programının hızla popüler olduğunu söyleyen Başbakan, aynı zamanda bu eylemin turizm sektörünü de canlandırdığını ifade etti.
Cashback programını kullanan turistlerin ulusal kredi kartı MIR ile ödeme yapması durumunda, bilet veya paket tur tutarının yüzde 20’si beş gün içinde otomatik olarak harcama yapan tatilcilerin hesabına iade edilirken, azami cashback tutarı en fazla 20 bin ruble olarak belirlendi.
Rosturizm tarafından 2020 yılında başlatılan cashback programı hem turistleri hem de işletmeleri aynı anda desteklemenin mümkün olduğu bir destek önlemi olarak görülürken, tedbirin turizm sektöründeki en etkili önlem haline geldiği ve uzmanlara göre iç turizmin yeniden canlandırılmasına yardımcı olduğu ifade ediliyor.