Amerikan The Wall Street Journal gazetesi, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun, Avrupa Birliği (AB) tarafından petrol ambargosu uygulanacak Rusya’nın kademeli petrol üretim artırımı anlaşmasından çıkarılmasını masaya yatıracağını yazdı.
Örgüte yakın kaynakların verdiği bilgilere atıfta bulunan gazete, petrol ambargosu ve diğer yaptırımların zaten Moskova’nın daha fazla petrol üretme kabiliyetini baltaladığını vurgularken, Rusya’nın petrol üretiminin yıl sonunda yaklaşık yüzde 8 oranında azalacağının tahmin edildiğini bildirdi.
Yayın, şu anda üretimi önceden planlanandan fazla artırmak veya Rusya’yı anlaşmanın dışında tutmak için somut adımlar atılmadığını belirtirken, dünyanın en büyük üç petrol üreticisinden biri olan Rusya’nın 2021’de OPEC ve dokuz OPEC dışı ülke ile ham petrol üretiminde kontrollü bir ortak artış konusunda anlaştığını, ancak Batılı ülkelerin Rusya’ya yönelik yaptırımları nedeniyle olası bir petrol açığını telafi etmek için petrol üreticilerini üretimi artırmaya çağırdığını hatırlattı.
Ancak şimdiye kadar OPEC+ üyelerinin ABD ve Batı ülkeleri yetkililerinin petrol üretimini artırma taleplerini geri çevirdiğine işaret eden The Wall Street Journal, koordine olmayan eylemlerden kaçınan örgütün, yaptırımlar nedeniyle petrol ihracatı engellenecek Rusya’nın üretimdeki kademeli artış anlaşmanın dışında tutulmasını düşündüğünü aktardı.
Bir sonraki OPEC+ toplantısının 2 Haziran’da yapılması planlanırken, anlaşmaya göre temmuz ayında petrol üretiminin artırılmasına yönelik bir karar verilmesi bekleniyor.
Mayıs ayında toplanan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, haziranda günlük yaklaşık 432 bin varil üretim artışına gideceğini duyurmuştu.
Grubun, 18 Temmuz 2021’de düzenlenen 19. Bakanlar Toplantısı’nda alınan günlük petrol üretiminin kademeli artırılmasına ilişkin karara bağlı kalarak haziranda günlük 432 bin varil üretim artışına gideceği ifade edilmişti.
OPEC+ grubu üretim kesintisi anlaşması
COVID-19 salgınına paralel talep düşüşü nedeniyle Nisan 2020’de günlük ham petrol üretiminde yaklaşık 10 milyon varillik kesintiye giden Grup, talebin toparlanma sürecine girmesiyle üretim kesintilerini Nisan 2021’den bu yana belirli aralıklarla hafifletmeye başladı.
OPEC+ grubu, 19. Bakanlar Toplantısı’nda aldığı karar doğrultusunda ağustostan bu yana günlük ham petrol üretimini kademeli olarak her ay yaklaşık 400 bin varil artırıyor.
OPEC, Rusya’ya yönelik petrol yaptırımları konusunda uyarmıştı
12 Nisan’da konuşan OPEC Genel Sekreteri Muhammed Sanusi Barkindo, Rusya’ya yönelik yaptırımların petrol arzında tarihteki en büyük şoklardan birine yol açabileceğini, bu hacimlerin kaybını telafi etmenin imkansız olacağını söylemişti.
Barkindo, AB yetkililerine Rusya’ya yönelik yaptırımların telafisi imkansız olan petrol arzı sıkıntısına yol açacağını söylerken, “Herhangi bir ambargo, dünya tarihinin en kötü petrol arz kesintilerinden birini tetikleyebilir” diye konuştu.
OPEC Genel Sekreteri, Rusya’ya yönelik yaptırımlar ve diğer kısıtlamalar sonucunda dünya piyasasının günde yaklaşık 7 milyon varil kaybedebileceğinin altını çizerken, mevcut talep tahmini göz önüne alındığında bu büyüklükteki bir hacmin kimse tarafında telafi edilemeyeceğini vurguladı.
Yakın zamanda Rusya’nın en büyük ikinci petrol şirketi Lukoil’in başkan yardımcısı Leonid Fedun, Avrupa Birliği’nin (AB) Rus petrolüne yönelik ambargosu sonrasında ülkenin günlük petrol üretimini yüzde 20-30 oranında düşürmesi gerektiğin söyledi.
RBK’ya konuşan Lukoil Başkan Yardımcısı, AB’nin açıkladığı 6’ıncı yaptırım paketi sonrası Rusya’nın 10 milyon varil günlük petrol üretimi sağlamak zorunda olmadığını belirtirken, devlet bütçesine, iç tüketime ve ithalata zarar vermeden günlük üretimin 7-8 milyon varile düşürebileceğinin altını çizdi.
Bu şekilde üretilen petrolün daha verimli bir şekilde tüketileceğine inanan Fedun, açıklamalarına şu şekilde devam etti:
“OPEC + gibi dünyanın en büyük üreticilerinin üretimi kısma konusunda bir anlaşma imzalanmasının arifesinde gerçekleşen tartışmaya geri dönelim. Hangisi daha iyi? 10 varili 50 dolara satmak mı? 7 varili 80 dolara satmak mı? Yüzde 30 ve hatta bazen yüzde 40 indirimleri kabul ederek kriz öncesi petrol ihracat hacmini korumaya çalışmalı mıyız? Petrol ambargosunu atıfta bulunan petrol ithalatçıları, bizden tarife düzenleme araçlarının yardımıyla geçici olarak verdiğimiz indirimleri kurumsallaştırmaya, yasallaştırmaya ve uzun vadeli hale getirmeye çalışacaklar.”
Rusya Enerji Bakanlığı’na bağlı Akaryakıt ve Enerji Kompleksi Merkezi (TEK) verilerine göre, Mart 2022 döneminde Rusya’da günlük ortalama petrol üretimi 1,506 milyon ton (yaklaşık 11,4 milyon varil) olarak kaydedilmişti. TEK, Avrupa yaptırımları sonrası petrol üretimi hakkında veri yayınlamayı sona erdirirken, mayıs ayından bu yana Rusya’nın OPEC+ anlaşması kapsamındaki günlük petrol üretim kotası 10,549 milyon varil olarak biliniyor.