Dün, 31 Mayıs 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
AB, Rusya’dan petrol ithalatının büyük kısmını yasaklıyor
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderleri, yıl sonuna kadar Rusya’dan petrol ithalatının yüzde 90’ına yasak getirecek 6’ncı yaptırım paketi konusunda anlaşma sağladı.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Liderlerin 6’ncı yaptırım paketi üzerinde prensipte anlaşmalarına çok sevindim” diye konuşurken, yıl sonuna kadar Rusya’dan petrol ithalatının yüzde 90’ına yasak getirileceğini, Rusya’dan boru hattıyla sağlanan yüzde 10 oranındaki petrol konusunu ileride tekrar değerlendireceklerini ifade etti.
AB’nin Rusya’dan petrol ithalatının 3’te 2’sini deniz yoluyla, 3’te 1’inin de boru hattıyla gerçekleştiğini anımsatan von der Leyen, Druzhba boru hattının kuzey kısmının Polonya ve Almanya’ya, güney kısmının da Macaristan ve Slovakya’ya Rus petrolünü sağladığını anlattı. AB Komisyonunun yaklaşık bir ay önce hazırladığı 6’ncı yaptırım paketi teklifinde Rusya’dan ham petrol tedarikinin 6 ayda, rafine ürün tedarikinin de yıl sonuna kadar aşamalı olarak kaldırılması yer alıyordu.
Macaristan başta olmak üzere bazı üye ülkeler petrol ithalatı yasağına karşı çıkıyordu. Macaristan, Slovakya ve Çekya’ya Rusya’dan petrol ithalatında ek süre tanındı.
Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü.
Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, Putin ile Aliyev telefon görüşmesinde Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında 2020 ve 2021’de yapılan anlaşmaların uygulanması, bölgede barışçıl yaşamın tesis edilmesi ve istikrarın güçlendirilmesi, ekonomik ilişkilerin ve ulaşım bağlantılarının sağlanması konularını ele aldı.
Aliyev, 22 Mayıs’ta Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile Brüksel’de yaptığı görüşmeye ilişkin bilgi verdi.
Türkiye’nin ithalatında Rusya ilk sırada
Türkiye İstatistik Kurumu ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle Genel Ticaret Sistemi (GTS) kapsamında oluşturulan nisan ayına ilişkin dış ticaret istatistiklerine göre ithalatta ilk sırayı Rusya alırken, nisan ayında Rusya’dan yapılan ithalat 5 milyar 467 milyon doları buldu.
Ocak-Nisan 2022 döneminde de ithalatta ilk sırayı Rusya alırken, bu yılın ilk dört ayında Türkiye’nin Rusya’dan yaptığı toplam ithalat hacmi 18 milyar 187 milyon dolara ulaştı.
Lavrov: Moskova, aylardır Ukrayna’daki tahılın tahliyesi için çaba harcıyor
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova’nın bir aydan fazla bir süredir Ukrayna’daki tahılın tahliyesi için çaba harcadığını belirtirken, “Bu noktada ülkedeki limanların mayınlardan temizlenmesini sağlamak en önemli sorun halini aldı” diye konuştu.
Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdel Latif al-Zayani ile yaptığı görüşmeden sonra gazetecilere konuşan Lavrov, Bahreynli mevkidaşı ile bu konu üzerinde detaylıca konuştuklarını vurgulayarak, “Ukrayna’daki durumu detaylı olarak konuştuk. Ortaklarımızın talebi üzerine gıda ile ilgili durum da dahil olmak üzere son gelişmeler hakkında detaylı bilgi verdik. Rus tarafının bir ayı aşkın süredir aldığı önlemleri aktardık. Ukrayna’daki limanlarda mahsur kalan tahıl yüklü gemilerin güvenli bir şekilde tahliyesini garanti ediyoruz. Ancak bunun için Ukraynalı temsilcilerin Ukrayna karasularında bulunan mayınları temizlemesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
ATOR, DenizBank’ın Rus kredi kartı MIR’i kabul etmeye başladığını duyurdu
Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), Türkiye’de Rusya’nın ulusal ödeme sistemi MIR logolu kredi kartlarını kabul eden dördüncü bankanın ortaya çıktığını duyurdu.
MIR kredi kartlarını kabul eden Ziraat Bankası, Vakıfbank ve İş Bankası gibi büyük Türk bankalarına DenizBank’ın da eklendiğin aktaran ATOR, böylelikle halihazırda Rus turistlerin 4 farklı Türk bankasında MIR kredi kartlarını kullanabileceğini yazdı.
DenizBank Perakende Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Ayşenur Hıçkıran’ın açıklamalarına atıfta bulunulan haberde, bankanın Rusya’nın ulusal kart markası MIR logolu kredi kartlarını tüm üye iş yerleri ve ATM’lerinde kabul etmeye başladığı bildirildi.
Rusya, Ukrayna’nın Kherson limanında mahsur kalan Türk gemisine yardım ulaştırdı
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Kherson limanında denizde bulunan mayınlar nedeniyle askeri operasyonun başlangıcından bu yana mahsur kalan Türk gemisinin mürettebatına insani yardım ulaştırdığını bildirdi.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri’nin Kherson limanında bulunan Türk gemisi Ferahnaz’ın mürettebatına insani yardım ulaştırıldığı vurgulanırken, geminin 24 Şubat’ta başlayan askeri operasyondan önce Kherson limanına geldiği, daha sonra Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin liman çevresinde döşediği mayınlar nedeniyle bloke olduğu vurgulandı.
Gazetecilere konuşan Türk gemisinin kaptanı, limanda giriş ve çıkışların Ukrayna tarafından kapatıldığını belirtirken, “Liman geçişlerinde birçok mayın var. Kanallar bu mayınlar tarafından kapatılıyor. Bu nedenle bu limanı yaklaşık üç aydır terk edemiyoruz” diye konuştu.
Mayınların Ukrayna tarafından Nikolaev bölgesinden Odessa’ya kadar tedarik edildiğini de sözlerine ekleyen gemi kaptanı, Rusya’nın yabancı gemilerin limandan ayrılmasına izin verdiğini, ama çok fazla mayın olduğu için hiçbir geminin limanı terk edemediğini ve güvenli rotanın ne olduğunu bilemediğini de vurguladı.
Scholz, Rusya’ya yaptırımların devam etmesinin önemini vurguladı
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya uygulanan yaptırımları sürdürmesinin önemli olduğunu söyledi.
Brüksel’de düzenlenen AB Liderler Zirvesi’nin ardından basın toplantısı düzenleyen Scholz, zirvede, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve kendisinin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptıkları görüşmeye ilişkin diğer AB liderlerine bilgi verdiklerini anlattı.
Scholz, Ukrayna’ya savaş açan Rusya’ya yönelik AB’nin şimdiye kadar 5 yaptırım paketi uyguladığını ve altıncısını da uygulamaya koyacaklarını belirterek, “Hızlı ve vaktinde kararlaştırdığımız yaptırımlara devam ettirmemiz önemli.” dedi.
Scholz, Ukrayna’ya silah desteği vermeye devam edeceklerini, ayrıca stoklarındaki Sovyet dönemine ait silah ve teçhizatları Ukrayna’ya verecek ülkelere, değişim sistemiyle silah ve teçhizat vermeyi sürdüreceklerini ifade etti.
Lukoil, Rusya’daki petrol üretimini azaltmayı önerdi
Rusya’nın en büyük ikinci petrol şirketi Lukoil’in başkan yardımcısı Leonid Fedun, Avrupa Birliği’nin (AB) Rus petrolüne yönelik ambargosu sonrasında ülkenin günlük petrol üretimini yüzde 20-30 oranında düşürmesi gerektiğin söyledi.
Günlük petrol üretimini 10 milyon varilden 7-8 milyon varile düşürmeyi öneren Fedun, “Hangisi daha iyi? 10 varil ham petrolü 50 dolardan satmak mı? Yoksa 7 varil petrolü 80 dolardan satmak mı? diye konuştu.
Rusya, Hollanda’ya doğalgaz sevkiyatını durdurdu
Rusya’nın ulusal enerji şirketi Gazprom, rubleyle ödeme yolunu reddeden Hollanda’ya doğalgaz sevkiyatının tümüyle durdurulduğunu bildirdi.
Gazprom’dan yapılan yazılı açıklamada, Hollandalı doğalgaz şirketi GasTerra’nın, Rus gazı sevkiyatı için ruble cinsinden gerekli ödemeyi yapmadığı belirtildi.
Gazprom, daha önce rubleyle ödeme yapmadıkları gerekçesiyle Polonya, Bulgaristan ve Finlandiya’ya doğalgaz sevkiyatlarını durdurmuştu.
Yakın zamanda Danimarkalı enerji şirketi Orsted, Rusya’dan aldığı doğalgazın ödemesini ruble olarak yapmayı reddetmiş, yakın zamanda Gazprom’un Danimarka’ya gaz tedarikini kesebileceğini söylemişti.
Dolardaki düşüş durdurulamıyor
Merkez Bankası’nın geçtiğimiz hafta faizleri artırarak değer kaybını önlemeye çalıştığı dolar kuru yeni haftayla birlikte tekrar düşüşe geçerken, Moskova Borsası’nın (MOEX) dünkü açılışındaki işlemlerde 1,64 ruble gerileyerek 60,61 rubleye ulaştı.
Avrupa Birliği’nin (AB) altıncı yaptırım paketi ilanına rağmen Rus para birimi istikrarlı bir şekilde yükselirken, Euro da 1,77 ruble değer kaybederek 62,72 rubleye geriledi.
AB’nin yaptırım paketi kararıyla petrol fiyatları yükseldi
Önceki gün 117,94 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, Avrupa Birliği’nin Rusya’dan petrol ithalatına kısıtlama kararı sonrası yüzde 2,1 artışla 120,06 doları buldu.
Mariupol Limanı’ndan ilk sivil gemini ayrıldığı bildirildi
Rusya Savunma Bakanlığı, Mariupol’de çatışmaların sona ermesinin ardından daha önce mahsur kalan ilk geminin limandan ayrıldığını bildirdi.
Rusya Savunma Bakanlığına bağlı Güney Askeri Bölgesinden TASS’a yapılan açıklamada, Slavutiç tipi kargo gemisinin Mariupol Limanı’ndan ayrıldığı ifade edildi.
Azovstal’da frigorifik araç içerisinde 152 Ukraynalı askerin cesedi tespit edildi
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus askerlerinin Mariupol’de bulunan Azovstal Metalürji Fabrikası’ndaki sığınaklara yerleştirilmiş bir frigorifik aracın içerisinde mayınlanmış 152 Ukraynalı asker cesedi bulduklarını söyledi.
Rus askerlerinin Azovstal Metalürji Fabrikası sahasında Ukraynalı askerlerin ve Azov taburu mensuplarının saklandığı yer altı sığınağında izotermal bir araç bulduklarını belirten Konaşenkov, “Arızalı bir soğutma sistemine ait bu kapalı araç içerisinde Ukrayna ordusu mensubu 152 asker ve savaşçı cesedi saklanmış.” dedi.
Rusya basınından kısa kısa
Hazır yemek ve gıda dağıtım hizmetleri Yandex Eda ve Delivery Club, basında çıkan yeni veri sızıntıları yaşandığı iddialarını yalanladı.
30 Mayıs’ta bu hizmetlerin kuryelerinin kişisel verilerini içeren dosyaların internete sızdırıldığı iddia edilmişti. Yandex, 1 Mart’tan bu yana veri sızıntısı yaşanmadığını bildirdi.
Moskova, Güney Osetya’nın Rusya’ya katılımına ilişkin referandumu iptal etme kararını onayladı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Güneyt Osetya eski Cumhurbaşkanı Bibilov’un bu girişiminin Rus tarafında benimsenmediğini, Güney Osetya yetkililerinin referandum yapmayı reddetme kararının “mantıklı” olarak nitelendirildiğini aktardı.