Türkiye’nin doğalgaz ithalatı martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,6 artarak, yaklaşık 6 milyar 215 milyon metreküp olurken, bu dönemde en fazla doğal gaz ithalatı 2 milyar 754 milyon metreküple Rusya’dan yapıldı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun mart ayına ilişkin “Doğal Gaz Piyasası Sektör Raporu”na göre, ithalatın yaklaşık 4 milyar 245 milyon metreküpü boru hatlarıyla, 1 milyar 970 milyon metreküpü de sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesisleri aracılığıyla gerçekleştirildi.
Bu dönemde boru hatlarıyla yapılan doğal gaz ithalatı yaklaşık yüzde 5,8 azalırken, LNG ithalatı yüzde 49,2 yükseldi. Toplam doğal gaz ithalatı ise martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,6 artarak, yaklaşık 6 milyar 215 milyon metreküp oldu.
ABD’den gaz ithalat hacimleri dikkat çekiyor
Martta en fazla doğal gaz ithalatı 2 milyar 754 milyon metreküple Rusya’dan yapılırken, bu ülkeyi 897 milyon metreküple ABD, 761 milyon metreküple Azerbaycan takip etti.
Bu dönemde, Rusya ve ABD’den yapılan ithalat sırasıyla yüzde 6,6 ve yüzde 125 arttı, Azerbaycan’dan yapılan ithalat ise yüzde 29 düşüş gösterdi.
Şubat ayında ABD’den yapılan gaz ithalatı yine yaklaşık yüzde 99,2 artış göstermişti.
Kış şartlarının sert geçmesi nedeniyle ithalat martta geçen yılın aynı dönemine göre yüksek seyretti.
Türkiye’nin doğalgaz ithalatı şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,5 artarak yaklaşık 6 milyar 272 milyon metreküp olmuş, 2 milyar 352 milyon metreküple en fazla gaz ithalatı yine Rusya’dan yapılmıştı.
Konutların gaz tüketiminde yüzde 13,8 artış
Söz konusu dönemde, Türkiye’de doğal gaz tüketimi yüzde 1,7 artarak 6 milyar 647 milyon metreküp oldu.
Organize sanayi bölgelerinin doğal gaz tüketimi yüzde 6,3 artışla 437 milyon metreküpe yükseldi.
Elektrik santrallerinde doğal gaz tüketimi yüzde 37,7 düşüşle 838 milyon metreküpe geriledi.
Martta konutlardaki doğal gaz tüketimi ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,8 artarak 3 milyar 216 milyon metreküp olarak kayıtlara geçti.
Doğalgaz stok miktarı düştü
Türkiye’de doğal gaz stok miktarı martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 48,6 azalışla 929 milyon metreküpe geriledi.
Doğal gaz stokunun yüzde 58’ini 540 milyon metreküple yer altı depolama tesisleri, yüzde 42’sini 389 milyon metreküple LNG terminalleri oluşturdu.
Bu dönemde yer altı depolama tesislerindeki stok miktarı yüzde 66,2 azalırken, LNG terminallerindeki stok miktarı yüzde 86,8 arttı.
Yakın zamanda açıklama yapan Rusya’nın ulusal doğalgaz şirketi Gazprom, Türkiye’ye Karadeniz üzerinden doğalgaz sağlayan boru hattı Mavi Akım’da planlı bakım çalışmalarının tamamlanmasının ardından gaz arzının yeniden başladığını duyurdu.
Gazprom basın serisi tarafından paylaşılan bilgide, “Mavi Akım doğalgaz boru hattının tesislerinde daha önce planlanan bakım çalışmaları sona ermiş, Türkiye’ye doğalgaz tedarikine bugün yeniden başlanmıştır” ifadelerine yer verildi.
Gazprom geçen yıl Mavi Akım üzerinden Türkiye’ye 15,8 milyar metreküp gaz gönderdiğini açıklamıştı.
Türkiye, Rusya’dan ithal ettiği doğalgazın yaklaşık yüzde 50’sini Mavi Akım hattından sağlarken, boru hattı üzerinden günde 47,355 milyon metreküp gaz pompalanabiliyor.
Gazprom, doğalgaz ihracatının yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,6 gerilediğini bildirmişti.
Şirketin doğal gaz üretimi bu dönemde yüzde 4,8 gerileyerek 211,4 milyar metreküp olarak kayıtlara geçerken, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) dışı ülkelere doğal gaz ihracatı da ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 27,6 azalarak 61 milyar metreküp oldu.