Rusya Merkez Bankası tarafından yayınlanan “İşgücü Piyasaları” bülteninde yer alan açıklamada, piyasadaki boş ve açık pozisyon sayısının azalmaya başladığı kaydedilirken, şubat sonundan nisan ayının ortasına kadar işletmelerin yeni eleman taleplerinde ilk düşüş dalgasının yaşandığı, önceden planlanmış işe alımların askıya alındığı ifade edildi.
Bülteninde, “İşgücü piyasalarındaki ikinci dalga, muhtemelen işten çıkarmaların başlangıcını yansıtacaktır” ifadelerine yer veren Merkez Bankası, 24 Şubat’tan bu yana aktif özgeçmişlerin ve boş pozisyonların sayısını gösteren iş arama hizmeti HeadHunter endeksinde keskin bir artışın göze çarptığını, dolayısıyla işgücü piyasasında eleman için rekabetin düşmeye başladığını vurguladı.
Düzenleyici tarafından paylaşılan bülten hakkında yorumlarda bulunan TeleTrade bilgi ve analitik merkezi ekonomisti Mark Goykhman, işgücü piyasasındaki eleman ihtiyacında yaşanan düşüşün nedeninin ithalattaki yaptırımlar ve birçok işletmenin kapanmasına eşlik eden yabancı şirketlerin ayrılmasından kaynaklandığını söyledi.
Rusya’nın dev iş arama hizmeti HeadHunter işgücü piyasası uzmanı Natalya Danina, boş pozisyon sayısındaki aylık azalmanın bu yılın mart ayında başladığını, ardından rakamın şubat ayına göre yüzde 17 düştüğünü söylerken, “Beyaz yakalı meslekler arasında açık pozisyon sayısında düşüş, özgeçmiş sayısında ise artış kaydediyoruz” diye konuştu.
Uzman, aynı zamanda mayıs ayında sigorta ve kamu hizmeti uzmanları için açık pozisyon sayısının 2021 deki aynı aya kıyasla sırasıyla yüzde 89 ve yüzde 80 oranında azaldığına da dikkat çekti.
Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 7,8 daralacağı belirtilirken, ekonomideki toparlanmanın dördüncü çeyrekten itibaren başlayacağı, ülkedeki beklenen işsizlik oranının ise yüzde 6,7 olduğu ifade edilmişti.
Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, 2022’de GSYH dinamiklerindeki düşüşe ana katkının harcanabilir reel gelirlerde meydana gelecek yüzde 6,8’lik düşüşten kaynaklanacağını vurgularken, Rusya’da reel ücretlerde yüzde 3,8 düşüş öngören bakanlık, ülkedeki beklenen işsizlik oranının ise yüzde 6,7’ye yükselmesi nedeniyle tüketim aktivitelerinin azalacağını söyledi.
Harcanabilir reel gelirlerdeki düşüşün 2023’te yerini artışa bırakacağı ifade edilirken, önümüzdeki yıl reel gelirlerde artış oranı yüzde 1,3, 2024’te yüzde 4,3, 2025 yılında ise yüzde 3 olarak öngörülüyor.
Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat) nisan ayında meydana gelen işsizlik oranlarının uzmanların tahminlerinin aksine yüzde 4,1’den yüzde 4’e düştüğünü bildirmişti.
Mart ayında resmi verilere göre işsizlik oranının yüzde 4,1 olduğu hatırlatılan Rosstat raporunda, “Nisan 2022 döneminde 15 yaş ve üstü nüfusun işsizlik oranı yüzde 4, resmi olarak işsiz sayısı ise 3 milyon kişi olarak kaydedilmiştir” ifadelerine yer verildi.
Nisan ayında resmi verilere göre ülkede 15 yaş ve üstü işgücü 74,9 milyon kişi olurken, bunun 71,9 milyonu çalışan olarak sınıflandırılıyor.
Çalışmaya uygun nüfustan yalnızca 3 milyon kişinin Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) standartları kapsamında resmi olarak işsiz statüsünde yer aldığı kaydedildi.
ILO kriterlerine göre resmi işsiz statüsü, halihazırda bir işi veya gelir elde edebileceği bir mesleği olmayan, iş arayan ve işe başlamaya hazır olan vatandaşları kapsıyor.
Rosstat, aynı zamanda 15 yaş ve üstü işsizler arasında kadınların oranının yüzde 51,3 olduğunu bulurken, kadınlarda işsizlik oranının (4,2) erkeklerde meydana gelen yüzde 3,8’lik işsizlik oranından daha yüksek olduğunu açıkladı.
Toplamda Rusya’daki 3 milyon işsizden 900 bininin kırsal kesimlerde yaşadığı anlaşılırken, 2,1 milyon kişinin ise kentlerde yaşadığı, kırsal kesimde yaşayanlar arasındaki işsizlik oranının yüzde 5,3, kentlerdeki işsizlik oranının ise yüzde 3,6’yı aştığı belirlendi.
İstatistiklere göre Nisan 2022’de 15 yaş ve üstü işsizlerin yaş ortalaması 37,1 olurken, Rosstat’a göre işsizler arasında 25 yaş altı gençlerin payı yüzde 15,8, 50 yaş ve üstü vatandaşların payı yüzde 19,5, iş tecrübesi olmayanların payı ise yüzde 23,5 olarak kaydedildi.