Dün, 11 Haziran 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Putin, sabıka kaydı olan sürücülerin taksicilik yapmasını yasakladı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması tarafından onaylanan ve ağır ve orta düzey suçlardan sabıka kaydı bulunan sürücülerin taksi şoförü olarak çalışmasını yasaklayan yeni yasayı imzaladı.
Duma’nın resmi internet sayfasında paylaşılan yeni yasanın aynı zamanda toplu taşımada da geçerli olacağı ifade edilirken, belgede kabul edilen yasanın kamu güvenliğine karşı suç işleyerek anayasal düzenin temellerine ve devlet güvenliğine karşı gelen vatandaşların taksilerde çalışmasını yasakladığı, halkın huzur ve güvenliğine karşı işlenen suçlardan dolayı kesin veya kısmen hükümlü olan vatandaşların aynı zamanda kamuya ait otobüs, tramvay, troleybüs gibi toplu taşımada çalışmasını yasakladığı bildirildi.
1 Mart 2023’te yürürlüğe girecek olan yeni yasada öngörülen yükümlülüklerin Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ülkelerine bağlı sabıkalı sürücüleri de kapsadığı belirtilirken, genel olarak yasanın hükümlerinin AEB üyesi olmayan yabancıları kapsamadığı, AEB üyesi ülke vatandaşları dışındaki yabancıların zaten sabıkalı olması durumunda çalışma izni ve patent alamadığı eklendi.
Kherson’daki Ukraynalılara Rus pasaportu veriliyor
Ukrayna’nın Zaporozhye ve Kherson bölgelerinde arzu eden Ukrayna vatandaşlarına Rus pasaportu verilmeye başlandı. Kherson bölgesi tamamen Rus kuvvetlerinin kontrolünde bulunurken, Zaporozhye ise kısmen Rusya tarafından kontrol ediliyor.
Rusya, Dünya Turizm Örgütü’nden resmen çekildi
Rusya Federasyonu Başbakanı Mihail Mishustin, ülkenin Madrid merkezli Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nden (UNWTO) çekilmesine ilişkin kararnameyi imzaladı.
Hükümet Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, Başbakan tarafından imzalanan ve yasal bilgilerin yayınlandığı resmi internet portalına eklenen talimat sonrası Rusya’nın Dünya Turizm Örgütü’nden resmen ayrıldığın vurgulanırken, “Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın ilgili federal yürütme makamlarıyla Rusya Federasyonu’nun Dünya Turizm Örgütü’nden çekilmesine ilişkin üzerinde anlaşmaya vardığı önerilerini uygulaması talimatı verilmiştir” ifadelerine yer verildi.
Rusya, buğday ihracatına uygulanan vergiyi yükseltiyor
Rusya Tarım Bakanlığı, Ukrayna ile yaşanan gerilimle küresel sorun haline gelen buğdayda ihracat vergilerini ton başına 129,2 dolardan 131,6 dolara yükselteceğini bildirdi.
16 Haziran’dan itibaren Rusya’dan buğday ihracatına uygulanan vergiyi yükseltme kararı alan bakanlık, ihracat vergilerinin Moskova Tahıl Borsası’nda listelenen ihracat sözleşme fiyatlarına dayalı fiyat göstergelerine göre haftalık olarak hesaplandığını, buğday üzerindeki verginin gerçekleştirilen ihracat fiyatı ile taban fiyat olarak belirlenen 200 dolar arasındaki farkın yüzde 70’i olarak kabul edildiğini aktardı.
21 Haziran’a kadar geçerli olacak karara göre, arpa üzerindeki vergiler ton başına 76,5 dolardan 92,8 dolara çıkarken, mısırda da ton başına vergiler 78,7 dolardan 84 dolara yükseltiliyor.
Duma, mağazalarda yabancı dilde reklamları yasaklamaya hazırlanıyor
Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması’nın başkanı Vyaçeslav Volodin, Duma milletvekillerinin ülkedeki mağazalarda yabancı dillerde reklam yasağını masaya yatırdığını yazdı.
Yeni yasa tasarısı kişisel Telegram kanalında duyuran Meclis Başkanı Volodin, “Devlet Duması, mağaza ve açık alanlarda yabancı dillerde reklam tabelalarına ilişkin yasağı tartışıyor. Tasarı hazırlandı” ifadelerini kullandı.
Volodin, kendi hesabında bu yasakla ilgili sunduğu ankete katılan takipçilerinin yüzde 70’inin yabancı dilde reklam yasağını desteklediğinin de altını çizdi.
Rusya ve Çin arasındaki ticaret hacmi yüzde 28,9 artış gösterdi
ABD ve Avrupa Birliği (AB) yaptırımları sonrası Batı ülkeleriyle ticaret hacmi azalan Rusya’nın Çin ile arasındaki ticaret hacminde bu yılın ilk beş ayında yüzde 28,9 artış meydana geldi.
Çin Halk Cumhuriyeti Gümrük İdaresi verilerine göre, bu yılın Ocak-Mayıs döneminde Rusya ile Çin arasındaki ticaret hacmi yıllık bazda yüzde 28,9 artarak 65,81 milyar dolara ulaşırken, Çin’den Rusya’ya yapılan ihracat hacmi yıllık bazda yüzde 7,2 artışla 24,56 milyar dolara, Rusya’dan yapılan mal ve hizmet ithalat hacmi ise yüzde 46,5 artışla 41,25 milyar dolara yükseldi.
Rusya’nın Çin ile ticaret hacminde Ocak-Mayıs döneminde oluşan pozitif ticaret dengesi (ticaret fazlası), 2021’in aynı dönemine göre yüzde 3,5 kat artışla 16,69 milyar dolara ulaşırken, yalnızca mayıs ayında iki ülke arasındaki ticaret hacmi bir önceki aya kıyasla yüzde 15 artışla 14,59 milyar doları buldu.
Rusya’nın Çin’e gerçekleştirdiği ihracatın yüzde 70’i petrol, doğalgaz ve kömüre düşerken, Rusya’dan gerçekleştirilen ihracatta diğer önemli kalemler arasında bakır, kereste ve deniz ürünleri yer alıyor.
Çin’in Rusya’ya gerçekleştirdiği ihracatta akıllı telefonla birlikte endüstriyel ve özel ekipmanlar önemli paya sahip olurken, aynı zamanda ihracat kalemleri arasında çocuk oyuncakları, ayakkabı, otomobil, klima ve bilgisayar da dahil geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor.
Ocak-Mayıs 2022 döneminde Çin ile ABD arasındaki ticaret hacmi yüzde 12,2 artarak 313,57 milyar dolara yükseldi.
Rusya’nın COVID-19 tablosu ne durumda?
Rusya Pandemi ile Mücadele Operasyon Merkezi, son bir günde ülkede kaydedilen COVID-19 vakası sayısının 3 bin 627 kişi olarak kaydedildiğini belirtirken, salgının başlangıcından bu yana toplam coronavirüs vaka sayısının 8 milyon 373 bin 184 kişiye ulaştığını ekledi.
Son 24 saatte ülkede COVID-19 enfeksiyonun nedeniyle hastaneye kaldırılan kişi sayısı bir önceki güne göre yüzde 4 düşüşle bin 362 kişi olarak tespit edilirken, son bir günde sağlığına kavuşan hasta sayısının 4 bin 827 olduğu da ifade edildi.
Cuma günü yayınlanan verilere göre, Rusya’da COVID-19’a karşı sürü bağışıklığı seviyesi hafta içinde yüzde 31,1’den yüzde 27,9’a düştü.
Rus basınından kısa kısa
Donetsk Halk Cumhuriyeti, bir Güney Kore vatandaşının davasının hazırlandığını duyurdu. Donetsk Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin yanında savaşan kişinin yargılanmasının anavatanında gerçekleşeceğini açıkladı.
Amerikan şirketi Axiom Space, astronot Mark Vande Hay’ın uzaya uçuşu için Rusya Uzay Araştırmaları Kurumu Roscosmos’a ruble olarak ödeme yaptı. Kurumun başkanı Dmitry Rogozin, ödemenin gecikmeli olarak yapıldığını, ancak paranın tam olarak geldiğini söyledi.
Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsiya), güneydeki havaalanlarına uçuş kısıtlamalarını 18 Haziran’a kadar uzattı.
Rus yatırımcı Aleksandr Govor, McDonald’s’ın Rusya’daki tüm restoranlarının sahibi oldu. Mülkiyet değişikliği, 10 Haziran’da Birleşik Devlet Tüzel Kişiler Siciline kaydedildi.
Putin, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) vatandaşlarının emeklilik haklarının güvence altına alınmasına sağlayan anlaşmanın feshedilmesine ilişkin yasayı imzaladı. Belgede, anlaşmanın eski olduğu ve Rusya’nın BDT’deki ortaklarla emeklilik konusunda yeni ikili anlaşmalar üzerinde çalıştığını belirtildi.
Rus tenisçi Ekaterina Aleksandrova, Hollanda’daki WTA-250 turnuvasında finale ulaştı. Kadınlar yarı finalinde diğer Rus tenisçi Veronika Kudermetova’yı mağlup etti.