Rusya’nın ulusal enerji şirketi Gazprom, bu yılın ilk beş ayında Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) dışındaki ülkelere gaz ihracatının neredeyse yüzde 30 oranında azaldığını duyurdu.
2022 yılının ilk beş aylık sonuçlarını paylaşan Gazprom, 1 Ocak- 15 Haziran 2022 döneminde BDT dışı ülkelere gaz ihracatının 65,6 milyar metreküp olarak gerçekleştiğini açıklarken, geçen yılın aynı döneminde bu hacmin 26,7 milyar metreküp olduğunu, mevcut raporlama döneminde hacimlerde yüzde 28,9 düşüş yaşandığını vurguladı.
Aynı zamanda şirketin Çin’e yaptığı ihracatında artış meydana gelirken, toplam gaz tedariklerinin üçte birinden biraz fazlasının Avrupa Birliği ülkelerinin doğalgaz dağıtım şirketleri tarafından alındığı kaydedildi.
Gazprom’un iç piyasaya teslimatları geçen yılki seviyesinde olurken, raporlama döneminde 226 milyar metreküp üretim yapıldığı, üretim hacminin geçen yıla göre yüzde 6,4 düşüşle 15,5 milyar metreküp daha az olarak tespit edildiği eklendi.
Raporda, “BDT dışındaki ülkelere teslimatlar azalmakta, ancak teyit edilen siparişlere göre gerçekleştirilmektedir. Gas Infrastructure Europe verilerine göre Avrupa gaz depolama tesislerinde 26,2 milyar metreküp bulunmakta, yeraltı depolama tesislerinde yüzde 90 doluluk seviyesine ulaşmak için Avrupalı şirketlerin 37 milyar metreküp daha doğalgaz pompalamak zorunda kalacağı tahmin edilmektedir” ifadelerine yer verildi.
Rus petrolüne kısmi ambargo içeren altıncı Rus karşıtı yaptırım paketinin kabul edilmesinden sonra Avrupa Birliği (AB), Rusya’dan gaz ithalatının yasaklanmasını da içerebilecek yedinci yaptırım paketi üzerinde çalışmaya başladı.
Ancak Rusya’ya en fazla enerji bağımlısı olan ülkeler buna karşı çıkarken, bazı Avrupa ülkeleri ise şimdiden Rusya’dan doğrudan gaz almayı durdurdu.
Daha önce doğrudan Rusya’dan doğalgaz alan Polonya, Hollanda, Danimarka, Bulgaristan ve Finlandiya, Rus doğalgazını ruble olarak ödemeyi reddettikten sonra Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinden Rus gazını almaya başlarken, AB, Mısır ve İsrail ile gaz anlaşmaları yapmaya başladı.