Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından işletme ve girişimcilerin haklarını korumakla yetkilendirilen, aynı zamanda iş dünyası ombudsmanlığı görevini yürüten Boris Titov, son günlerde gündemden düşmeyen sinema salonlarının mali sıkıntıları ve yardımlar hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Rusya’daki sinema salonlarının mevcut ekonomik koşullarda kendi başlarına ayakta kalmak zorunda olduklarını vurgulayan Titov, Rus sinema salonlarının yalnızca yerli film üretiminin gelecekteki gücüne güvenebileceğini, çünkü sinema salonlarının önerdiği devlet desteği önlemlerinin hükümetin finansal yardım planlarıyla çakışmadığını aktardı.
Haber ajansı TASS’a konuşan Titov, küçük ve orta ölçekli işletmeler segmentindeki sinema zincirlerinin bir yıla kadar yüzde 15’e varan oranlarda devlet destekli esnek kredilerden yararlanabileceğini hatırlatırken, şubat ayından bu yana sinemalarda 14 ila 22 yaş arasındaki gençlerin federal bütçe desteği ile Rus filmlerini ücretsiz olarak izleyebileceği Puşkin Kartı programına da dahil edildiğini kaydetti.
“Tabii ki önerilen önlemler sinema salonlarının bel bağladığı mali desteklerle pek örtüşmüyor. Aslında devlet açık bir şekilde sinemalara yeni koşullarda kendi başlarına ayakta kalmalarını teklif etti” diye konuşan KOBİ işletmeleri ombudsmanı, Rus filminin gösteriminin bütçeden ödenme şansına sahip olduğunu, öte yandan önümüzdeki aylarda sektörde belirli bir düşüşün kaçınılmaz olduğunun da açık olduğunu belirtti.
Rusya’nın film endüstrisinin örneğin Fransız sinema endüstrisi ile aynı güçlü alternatif içeriğe ve popülerliğe henüz sahip olamadığının altını çizen Titov, yerli filmlerin mevcut durumda ülkedeki sinema salonlarını kurtarmak için yeterli güce sahip olmadığını da itiraf etti.
Mayıs ayında Rusya Sinema Salonları Yatırımcıları Derneği üyesi Сomscore Corporation’ın Rusya temsilciliği Başkanı Roman İsayev, hükümetin Batı yaptırımları sonrası olumsuz etkilenen ülkedeki sinema salonlarına 6,5 milyar ruble tutarında destek teklifini reddettiğini söylemişti.
Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı askeri operasyonu sonrası dünyanın en büyük yabancı film şirketlerinin Rusya’dan ayrılmasıyla salonlarında gösterecek filmleri bulamayan sinema salonlarının çok zor durumda olduğunun altını çizen İsayev, “Devletten sinemalara çok ihtiyaç duyulan ve hayati derecede öneme sahip sübvansiyon yardımlarını beklediğimizi defalarca dile getirdik. Ama ne yazık ki sesimiz duyulmadı ve devlet sinema salonlarına destek olmama kararı aldı” diye konuştu.
İsayev böyle bir karar sonrası sinema salonlarının 20 Mayıs’tan itibaren sona eren sinema sezonunda nasıl bir şekilde ayakta kalacağını bilemediğini vurgularken, yaz boyunca kitlesel iflas riski doğurduğunu aktardı.
“Yaz sonunda sinema salonlarının çoğunun kapandığını görebiliriz” diyen İsayev, derneğin yine de sektörü desteklemek için yeni çağrı ve teklifler göndereceğini de sözlerine ekledi.