Bu yıl 25’incisi düzenlenen St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’na (SPIEF) heyet gönderen Afganistan’ın Rusya’dan petrol ve buğday satın almak için görüşmelerini sürdürdüğü belirtildi.
Rus resmi haber ajansı RIA Novosti, Taliban yönetimine bağlı Afganistan Ticaret ve Sanayi Odası başkan yardımcısı Mohammadyounis Hossein ve Afgan diplomatik misyonu başkanı Jamal Nasir Garwal’ın SPIEF’e geldiğini aktarırken, Afgan heyetinin forumda Rus ortaklarla ülkeye buğday tedarikini görüşeceklerini iletti.
Daha önce Garwal’ın RIA Novosti ile yaptığı röportajda “Taliban hükümeti, petrol ve gaz alımı da dahil olmak üzere Rusya ile ekonomik işbirliğini geliştirmeye kararlı” sözlerinin hatırlatıldığı haberde, Ticaret-Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mohammadyounis Hossein’in başkanlığındaki Afgan heyetin 2 milyon tonluk buğday tedariki için Rus girişimcilerle görüştüğüne, İlk aşamada ayrıca 5 bin ton petrol satın almak istediklerine de dikkat çekildi.
Afganistan’da Taliban geçici hükûmetinin tanınması ihtimali var
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, yakın zamanda yaptığı açıklamada, Afganistan’da Taliban geçici hükûmetinin tanınması ihtimalinin olduğunu söyledi.
Rus devlet televizyonu Perviy Kanal’a konuşan Kabulov, Taliban geçici hükûmetinin Ticaret Bakanı Vekili’nin Moskova’ya ziyaret gerçekleştireceğini söyledi.
Afganistan’ın bazı ürünlerin alımı konusunda Rusya’ya başvurduğunu aktaran Kabulov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tahılın Afganistan’a tahsis edilmesine izin verdiğini ifade etti.
Afganistan’da Taliban hükûmetinin Rusya tarafından tanınması ihtimalini de değerlendiren Kabulov, “Böyle bir ihtimal var. Bunun şartları hem Rusya Devlet Başkanı hem de Dışişleri Bakanı tarafından belirlendi. Bu yönde atılacak ilk adımın kapsamlı, etkin siyasi hükûmetin oluşturulmasıdır. Afgan ortaklarımıza bunu açık açık söylüyoruz. Bu gerçekleştiğinde, ciddi görüşmeler için zemin oluşacak.” dedi.
Kabulov, Rusya’nın Taliban geçici hükûmetinin tanınması konusunda ABD ile başka ülkeleri izlemeyeceğini vurgulayarak “Taliban, bizimle işbirliği yapma ve kabul görmüş uluslararası kurallara göre çalışma konusunda istekli. Onlar, Rusya’nın Afganistan bağlamındaki temel endişelerini anlıyor. Bu endişeler, uluslararası terör ve uyuşturucu üretimidir.” şeklinde konuştu.
Taliban’ın Orta Asya ülkeleri için tehdit oluşturmadığını belirten Kabulov, “Taliban, Afganistan’dan kaçan tüm Batı ülkelerinin aksine sadece Rusya için değil başka ülkeler için düşman olan DEAŞ terör örgütü ile gerçekten savaşıyor.” ifadesini kullandı.