Moskova Belediye Başkanı’nın mülkiyet ve ekonomi politikalarından sorumlu yardımcısı Vladimir Yefimov, şubat sonundan itibaren başlayan ekonomik krizle birlikte Moskova’daki birçok ticari inşaat projesinin askıya alındığını söylerken, “Başkentte konut talebi de yüzde 50 ila 60 oranında düştü” diye konuştu.
Bu yıl 25’incisi düzenlenen St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’nun (SPIEF) oturum aralarında gazetecilere konuşan Yefimov, ticari projelerle birlikte konut taleplerindeki keskin düşüşün mutlaka bu alandaki yatırımları olumsuz etkileyeceğini vurgularken, “Konut talepleri ile birlikte ticari gayrimenkul sektöründe de durum olumsuz. Düşen talepler nedeniyle bu alandaki yatırım hacmi kesinlikle etkilenecektir. Tüm inşaat şirketleriyle bireysel olarak görüşüyor, projelere bakıyoruz. Ancak uygulanmasına ara verilen ve risk altındaki projelerde artış olabilir” ifadelerini kullandı.
Yefimov, Moskova Belediyesi’nin başkentte henüz bitmeyen konut projelerine yatırım yapan vatandaşların olası risklerini önlemek için konut inşaatlarını izlediğini vurgularken, çoğunlukla yakın zamanda başlaması planlanan sıfır konut projelerinin halihazırda askıya alındığını da sözlerine ekledi.
İnşaat süreçlerinde sona gelinen projelerin ise sürdüğünü kaydeden Belediye Başkan Yardımcısı, bu projelerim finanse edildiğini, yıl sonuna kadar durumun istikrara kavuşması durumunda henüz başlamayan konut projelerinde de istikrar sağlanacağına emin olduklarını aktardı.
Mayıs sonunda yeni konut sektöründeki araştırmalarıyla tanınan bnMap.pro araştırmalarına atıfta bulunan İzvestia gazetesi, nisan ayında Rus inşaat şirketlerinin yeni konut satışlarında yüzde 99’lara varan rekor düşüş kaydedildiğini bildirmişti.
Batı yaptırımları sonrası keskin enflasyon artışı ve Merkez Bankası tarafından yükseltilen faiz oranları nedeniyle yeni konut satışlarında durgunluğun başladığını yazan gazete, Volgograd’da yeni konut satışlarının yüzde 99, Kazan’da yüzde 98 ve Ekaterinburg’da yüzde 90 oranlarında düşerek çöktüğünü ifade etti.
Başkent Moskova ve St. Petersburg’daki inşaat şirketlerinin bu düşüşten en az zararı gördüğü belirtilirken, Moskova’da yeni konut satışlarında yüzde 46, St. Petersburg’da yeni konut satışlarında yüzde 59 düşüş yaşandığı kaydedildi.
bnMap.pro uzmanları, aynı zamanda hane halkı gelirleri düşen Rusların konut alımlarında ipoteğe yönelmek zorunda kaldığını belirtirken, bazı bölgelerde ipotekli konut satışlarının yüzde 100’e ulaştığını söyledi.
Equifax Kredi Bürosu tarafından yapılan açıklamada, nisan ayında Rus bankalarının verdiği konut kredisi hacminin mart ayına göre yüzde 77 azaldığı belirtilirken, ülkede toplam 130,5 milyar rublelik konut kredisi verildiği, mart ayında ise bu rakamın 529,3 milyar ruble olduğu vurgulanmıştı.