Hükümet ve Merkez Bankası’nın aldığı hamlelere rağmen değer kaybını sürdüren ABD doları, Moskova Borsası (MOEX) döviz işlemlerinde 55,6 rubleye gerileyerek 2015 seviyesine ulaştı.
Son haftalarda düşüş eğilimini sürdüren dolar kuru, bugünkü işlemler sırasında yerel saatle 15.06’da yine 97 kopeek değer kaybına uğrayarak 54,44 rubleye kadar gerilerken, uzmanlar, 3 Haziran 2015’ten bu yana ilk kez bu seviyede işlem gören doların yükselmesindeki en büyük engelin iş piyasalarda katlanarak artan döviz arzı olduğunu vurguluyor.
Avrupa para birimi Euro kuru da 71 kopeek düşüşle 58,155 rubleye kadar gerilerken, doğalgaz ithalatçılarından gelen aşırı arzla birlikte büyük ölçüde azalan ithalat ödemeleri nedeniyle düşen döviz taleplerinin rubleyi aşırı güçlendirdiği belirtiliyor.
Merkez Bankası tarafından 21 Haziran Salı günü için belirlenen resmi dolar kuru 56,17 ruble olurken, Euro kuru ise 58,80 olarak belirlendi.
Yakın zamanda konuşan ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Andrey Belousov, Rusya hükümetinin halihazırda dolar kurunun 70 ila 80 ruble bandına geri döndürmek için çalıştığını bildirmişti.
Yaptırımlardan önce dolardaki istikrarı hükümetin uyguladığı bütçe kuralı mekanizmasının sağladığını belirten Belousov, “Bugün bu mekanizma fiilen buharlaştı, artık çalışmıyor. Bu durum, Merkez Bankası’nın rezervlerinin bloke edilmesinden ve buna bağlı olarak bütçe kuralının otomatik olarak askıya alınmasından veya iptal edilmesinden kaynaklanıyor” ifadelerini kullandı.
Başbakan Yardımcısı, enflasyon yerine rublenin istikrarını hedeflemeye geçişin değerlendirilip değerlendirilmediği sorusuna verdiği yanıtta, böyle bir tartışmanın hem uzman düzeyinde hem de ekonomiden sorumlu bakanlıklar tarafından sürdüğüne vurgu yaparken, Rusya’nın ithalatındaki keskin düşüş nedeniyle büyük bir cari fazlası olduğunu, daha önce bu cari işlemler dengesinin sermaye çıkışıyla dengelendiğini, bugün ise sermaye çıkışının sınırlı olduğunu hatırlattı.
Sorun iç taleplerde
“Bu iyi mi kötü mü? Mevcut dalgalı ruble politikası açısından bu kötü, çünkü ruble aşırı değerleniyor” diyen Belousov, ancak tasarruf ve yatırım dengesi açısından sermaye çıkışına getirilen kısıtlamaların iyi olduğunu sözlerine ekledi.
Rusya için ideal dolar kurunun 70-80 ruble aralığında olduğunu da aktaran Belousov, para politikasının hükümet ve Merkez Bankası’nın “ortak sorumluluk alanı” olduğunu belirtirken, artık kalkınma, yatırım ve üretim artışı için koşulların yaratılması ve iç talebin artırılmasının gerektiğini gördüklerini söyledi.