Araştırma şirketi Ipsos tarafından düzenlenen anketlerin sonuçları, Rus tatil severlerin yalnızca yüzde 30’unun tatil organize ederken tur operatörlerine ve acentelere güvendiğini ortaya çıkardı.
Tur operatörlerinin önce pandemi, ardından Rusya-Ukrayna gerilimi nedeniyle müşterilerine karşı birikmiş borçlarının sektörde kronik bir güven krizine neden olduğunu ortaya çıkaran Ipsos uzmanları, araştırmalara göre tüketicilerin yalnızca yüzde 38’inin otel rezervasyon hizmetlerine güvendiğini, tatil planlarında otellere duyulan güvenin yüzde 44, havayolu şirketlerine yüzde 43, demiryolu taşımacılığına duyulan güvenin ise yüzde 55 olduğunu aktardı.
Rusya Federal Turizm Ajansı (Rosturizm) verilerine göre, ülkedeki tur operatörlerinin müşterilerine olan borcu 40 milyar rubleyi bulurken, uzmanlar, Rosturizm’in tur operatörleriyle bireysel olarak iletişime geçmesi gereken müşterilere yardımcı olmak için henüz belirli bir karar alamadığını, bu durumun da tüketici memnuniyetsizliğine neden olduğunu aktardı.
Kommersant gazetesine konuşan Rusya Seyahat Acenteleri Birliği İcra Direktörü Natalya Osipova, bu tür borçların tur operatörlerinin elinde olmayan sebeplerden dolayı oluştuğunu kaydederken, sektörde henüz gerçek bir güven krizi gözlemlenmediğini belirtti.
Rusya’da faaliyet gösteren tur operatörü Dolphin’in genel müdürü Sergey Romashkin ise iç pazarda işletmelerin müşterilere olan borçlarını ödeyebildiğini, ancak Yunan firması Mouzenidis gibi yurtdışı turlara odaklı büyük uluslararası oyuncuların iflas riskleri nedeniyle sektörün büyük zarar gördüğünü söyledi.
Rusya Seyahat Endüstrisi Birliği (RST) Başkan Yardımcısı Dmitry Gorin, yurtdışına seyahat edenlerin yüzde 60-70’ini organize turistlerin oluşturduğunu belirtirken, “Tur operatörlerinin borçlarında düşüş için hiçbir olumlu gelişme görülmüyor. Karmaşık ulaşım şartları, yurtdışında banka kartlarının kullanımına ilişkin kısıtlamalar, yurtdışı tatil turlarını iyice imkansız hale getirdi” diye konuştu.
Geçtiğimiz hafta Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), yaz sezonunun başlamasıyla birlikte Türkiye’ye tatil taleplerinin uçuş sayısıyla sınırlı paket tur arzını önemli ölçüde aştığını duyurmuştu.
Rusların Türkiye’ye seyahat taleplerinin tur operatörleri tarafından sunulan tatil paketlerini önemli ölçüde aştığının altını çizen ATOR, piyasaları önümüzdeki tarihler için paket tur sıkıntısının beklediğini vurguladığı açıklamasında, “Tur operatörleri, önümüzdeki tarihler için Türkiye’ye uçuşlarda paket tur sıkıntısı olduğunu bildiriyor. Rusların tatil talepleri, uçuş izni verilen havayolu şirketlerinin sınırlı arzını önemli ölçüde aşıyor. Başkent Moskova’dan bile iki veya üç gün içinde Antalya’ya paket tur satın almanın imkansız hale geldiği kaydediliyor” ifadelerine yer verildi.
Bu durumun Ege kıyılarındaki tatil köyleri için daha da kötü olduğuna işaret eden birlik, tur operatörlerinin uçak seferlerindeki durumun giderek iyileştiğini paylaştığını, özellikle Rus havayolu şirketlerinin Türkiye’ye daha önce önemli ölçüde sınırlı olan ulaşımının hem niceliksel hem de coğrafi olarak genişlemekte olduğunu aktardığını iletti.
Mayıs ayında Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması’nda düzenlenen Turizm Komitesi toplantısında açıklamalarda bulunan Rosturizm Başkanı Zarina Doguzova, tur operatörlerinin 40 milyar rublelik borcunun önemli olduğunun altını çizerken, “Halihazırda ülkede neredeyse tüm tur operatörlerinin turistlere borcu var” diye konuşmuştu.
Mevcut durumda, ancak çok sayıda yabancı destinasyonun açık olması koşuluyla turistlere yönelik yükümlülükleri yerine getirmenin mümkün olduğunu söyleyen Rosturizm Başkanı, ajansın Rus turistleri kabul etmeye ve güvenliklerini sağlamaya hazır olan dost ülkelerle uçuşları genişletmek için çalıştığını, bu bağlamda hava taşımacılığı için herhangi bir ek desteklere ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Doguzova, geçtiğimiz günlerde Ulaştırma Bakanlığı ile sürdürülen ortak çalışma sonucunda 1 Temmuz’a kadar Türkiye’ye haftada 450 ek uçuş izninin kabul edildiğini duyurmuştu.
Rusya turizm sektörünün en acil konularından birinin yerli tur operatörlerinin turistlere olan borçları olduğunu vurgulayan Doguzova, “Pandemi sonrası tur operatörlerinin turistlere 44 milyar ruble borcu olduğu geçen yıldan bu yana bu mesele kronik hale geldi. Zamanında alınan yasal kararlar sayesinde yılın başında borç yaklaşık 5 milyar rubleye düşürüldü ancak yaptırımlar sonrası tur operatörlerinin borcu yine 40 milyar rubleye çıktı. Türkiye’ye ek sefer kararı sektör için çok önemli” diye konuştu.