Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Pekin’in ev sahipliğinde çevrim içi yapılan BRICS Liderler Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, dünyanın çok kutuplu olduğunu ve birleştirici doğasını hatırlatan BRICS ülkelerinin liderliğinin uluslararası arenada çok talep edildiğini söyledi.
Rusya ile birlikte Brezilya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin oluşturduğu BRICS ülkelerinin evrensel olarak tanınan uluslararası hukuk normlarına ve Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmesinin temel ilkelerine dayanan gerçekten çok kutuplu bir devletlerarası ilişkiler sistemini desteklediğinin altını çizen Putin, “Çok kutupluluğun ve uluslararası hukukun oluşumuna yönelik birleştirici role sahip olan BRICS liderliğine şimdi her zamankinden daha fazla talep ve inanç olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
Putin, BRICS ülkelerinin her yıl otoritesini ve dünya sahnesindeki etkisini giderek artırarak tüm meseleler üzerinde etkileşimini derinleştirdiğini de vurgularken, organizasyona üye ülkelerin küresel ve bölgesel gündemdeki tüm konulara etkisini artırdığını ifade etti.
BRICS’e üye devletlerin muazzam bir siyasi, ekonomik, bilimsel, teknolojik ve insani potansiyele sahip olduklarının altını çizen Rus lider, bununla birlikte uluslararası istikrar, güvenlik, sürdürülebilir büyüme ve refahı sağlamayı amaçlayan ortak etkili çalışmalar için tüm fırsatlara sahip olduğunu da ekledi.
Rus lider, uluslararası toplumun karşı karşıya kaldığı zorlukların ve tehditlerin karmaşıklığının ulus ötesi bir formata dönüştüğüne de işaret ettiği konuşmasında şu sözlere değindi:
“Elbette, yalnızca dürüst ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliklerimiz temelinde, finansal mekanizmalarını kullanan bazı devletlerin kötü tasarlanmış, bencil eylemleri nedeniyle oluşan küresel krizden çıkış yollarını arayabiliriz. Makroekonomik politikada kendi hatalarını tüm dünyaya yayanlara rağmen, BRICS ülkelerinin evrensel olarak tanınan uluslararası hukuk normlarına ve BM’nin temel ilkelerine dayanan gerçekten çok kutuplu bir devletlerarası ilişkiler sisteminin oluşturulması için birleştirici örgütümüzün önemi giderek daha önemli ve stratejik hal alıyor. Aynı zamanda, bağımsız bir politika izlemek için çabalayan Asya, Afrika ve Latin Amerika’daki birçok devletin de desteğine güvenilebileceğimiz bir birlik halini alıyoruz.”
Devlet Başkanı, Rusya’nın birlikteki tüm ortaklarla yakın ve çok yönlü işbirliğini daha da geliştirmeye ve birliğin uluslararası ilişkilerdeki rolünün güçlendirilmesine katkıda bulunmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.
Zirveye ev sahipliği yapan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, konuşmasında Batı ülkeleri tarafından Rusya’ya karşı sürdürülen tek taraflı yaptırımlara değinirken, tüm dünyayı tek taraflı yaptırımlara karşı mücadele etmeye ve uluslararası toplumu Soğuk Savaş zihniyetinden vazgeçmeye çağırdı.
“Dürüstlük ve adalet için ayağa kalkmalı, uluslararası toplumu gerçekten çok taraflı olmaya teşvik etmeliyiz” diyen Cinping, BM’nin temel şartları ve uluslararası hukukun temelini oluşturduğu uluslararası düzeni korumalıyız. Soğuk Savaş zihniyetini ve bloklar arası çatışmayı terk etmeliyiz” diye konuştu.
BRICS ülkelerini tek taraflı yaptırımlara ve bunların kötüye kullanılmasına karşı çıkmaya çağıran Çinli lider, bu sayede insanlığın ortak kaderine sahip topluluğun büyük ailesi olan BRICS ülkelerinin tek kutuplu dünya hırsına sahip küçük hegemonlar grubunu geride bırakacağını sözlerine ekledi.