Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Ukrayna ile birlikte Moldova’nın tutkulu bir şekilde Avrupa Birliği (AB) üyesi olma arzusunu değerlendirdiği konuşmasında, Türkiye’de çalıştığı yılları örnek verdi.
Gazetecilerle düzenlenen günlük basın toplantısında, özellikle Moldova’nın Avrupalılardan daha çok Avrupalı olmak istediğini ve bu arzunun Rusya karşıtlığıyla ilişkilendirildiğini söyleyen Peskov, “20 yıldan fazla bir süre önce Türkiye’de diplomat olarak görev yapmaya başladığımı hatırlıyorum. O zamanlar Türkiye de AB’ye girmek için büyük umutlar beslemiş, Avrupa’nın ayrılmaz bir parçası olmak, gri bölgeden çıkmak ve Avrupa ile Asya’nın kesiştiği noktada Avrupa’nın organik parçası olmak için çok şeyden vazgeçmeye hazır olduğunu duyurmuştu. Türkiye, yıllarca uğraşmasına rağmen bu adaylıktan öteye geçemedi ancak, egemen ve bağımsız bir ülke haline geldiği açıktır” ifadelerini kullandı.
Ukrayna için de benzer bir durumun var olduğuna işaret eden Peskov, “Burada her şey açık. Avrupalılardan çok Avrupalı olmak isteyen Moldova’yı ve Ukrayna’yı görüyoruz. Bu adaylık statüsü nedense Rusya karşıtlığıyla ilişkilendiriliyor. Yani ne kadar çok Rus karşıtı olurlarsa, onlara göre Avrupalılar onları o kadar sevecek. Bu durumun böyle olmasını gerçekten istemezdik” diye konuştu.
Moldova ve Ukrayna’nın AB üyeliği
23 Haziran’da AB ülkeleri liderler zirvesinde, Ukrayna’ya Moldova ile “aday ülke” statüsü verilmesi kararlaştırırken, karar, AB liderlerinin Brüksel’deki zirve toplantısı devam ederken açıklandı.
AB Konseyi Başkanı Charles Michel, kararı “tarihi” ve “AB yolunda önemli bir adım” olarak nitelendirirken, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Ukrayna ve Moldova’nın “Avrupa ailesinin parçası” olduğunu ve liderlerin tarihi kararıyla bunun teyit edildiğini bildirdi.
AB’ye adaylık statüsü, bir ülkenin uzun yıllar sürecek AB’ye katılım sürecindeki ilk adımı oluşturuyor. Bir ülkeye “aday statüsü” verilmesinden sonra koşulların yerine getirilmesi şartıyla ilerleyen aşamalarda katılım müzakereleri başlıyor.
Moldova’da 2020’de yapılan cumhurbaşkanı seçiminden Dodon’a karşı Batı yanlısı Maya Sandu birinci çıkmış, 2021’de yapılan erken parlamento seçim yarışında da Sandu’nun kurduğu Eylem ve Dayanışma Partisinin (PAS) birinci gelmesi, hükümetin tek başına kurulmasını ve ülkenin AB ile daha yakınlaşmasını sağlamıştı.
Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, Ukrayna’nın ardından 3 Mart’ta ülkesinin AB’ye katılımı için bildiri imzaladı.