Dün, 28 Haziran 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Putin: Afganistan’da tüm etnik grupların, yönetimde temsil edilmesi gerekiyor
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Afganistan’da tüm etnik grupların, ülkenin yönetiminde temsil edilmesi gerektiğini belirtti.
Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin 24 Şubat’ta başlamasından bu yana ilk yurt dışı ziyaretini Tacikistan’a gerçekleştiren Putin, başkent Duşanbe’de Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile bir araya geldiği görüşmenin basına açık kısmında açıklamalarda bulundu.
Putin, Rusya ve Tacikistan arasındaki ilişkilerin geliştiğini ve ikili ticaretin büyümesinde yılın ilk 3-4 ayında “rekor” yaşandığını söylerken, güvenlikle ilgili konulara önem verdiklerine dikkati çekerek, Tacikistan ile sınırı bulunan Afganistan meselesiyle ilgili açıklamasında, “Bu ülkede, durumun düzelmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Durumu kontrol altında tutan güçlerle ilişki kurmaya çalışıyoruz. Tüm etnik grupların, Afganistan’ın yönetiminde temsil edilmesi gerekliliğinden yola çıkıyoruz. Bu yönde çalışmalarımıza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Lavrov, NATO’nun Madrid Zirvesi’ni değerlendirdi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO’nun Madrid Zirvesi’nde caydırıcılık ve güvenlik endişesiyle doğu kanadındaki muharip birlikleri artırma kararının, ittifak tarafından daha önce planlandığını söylerken, alınacak kararların Rusya için şaşırtıcı olmayacağını vurguladı.
Gazetecilere konuşan Lavrov, NATO Zirvesinde masaya yatırılacak konu başlıkları arasında Rusya’nın düşman ilan edilmesi ve Çin’in de NATO’ya karşı tehdit unsuru haline gelmesi olacağını belirtirken, “Zirve için hazırlanan planlarda bizi tehdit olarak ilan etmek, Çin’e de meydan okumak var. NATO’dakileri kelimelerle oynamayı seviyorlar ama bu durum işin özünü değiştirmiyor. NATO’nun Rusya’yı çok uzun zaman önce düşman ilan ettiğini biliyoruz. Batılı politikacıların açıklamalarını dinlerseniz, sırf neoliberal dünyayla anlaşmak istemediği için Rusya’nın çok önceden düşman ilan edildiğini anlayabilirsiniz. ABD’nin istisnasız tüm Batı dünyasını boyunduruğu altına aldığı, kurallara dayalı bir dünya düzeni sloganı altında herkese empoze ettiği düzenin alacağı kararlar bizi şaşırtmaz” ifadelerini kullandı.
Zelenskiy’nin ne düşündüğü önemli değil
Lavrov, “Zelenskiy, NATO’nun desteği konusunda umut mu besliyor?” sorusuna “Zelenskiy’nin ne düşündüğü ve neyi umut ettiği kesinlikle önemli değil. Karar alan o değil. Kararlar Washington’da alınıyor. Bu kararlar devlet başkanlığı seviyesinde bile alınmıyor. Dışişleri Bakanlığında memurlar bu kararları alıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Gazprom, Türkiye’ye doğalgaz sevkiyatına planlanandan önce başladı
Rus enerji şirketi Gazprom, daha önce planlanmış yıllık bakım nedeniyle geçici olarak doğalgaz sevkiyatını durdurduğu TürkAkım doğalgaz boru hattındaki bakım çalışmalarını planlanan süreden daha erken bitirerek gaz pompalamaya başladığını bildirdi.
Şirket tarafından yapılan açıklamada, daha önce 28 Haziran Çarşamba günü sona ereceği açıklanan bakım çalışmalarının 27 Haziran Pazartesi itibariyle sona erdiği, dün akşam saat 20.00 itibariyle TürkAkım doğalgaz boru hattından doğalgaz sevkiyatına yeniden başlandığı vurgulandı.
Rusya, Türkiye’nin doğalgaz ithalatında lider
Türkiye Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun nisan ayına ilişkin “Doğal Gaz Piyasası Sektör Raporu”na göre, Türkiye’nin doğalgaz ithalatı nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,9 azalarak, yaklaşık 4 milyar 67 milyon metreküp olurken, nisanda en fazla doğal gaz ithalatı 1 milyar 882 milyon metreküple Rusya’dan yapıldı.
Arçelik, Whirlpool ve Indesit’in Rusya’daki işini satın alıyor
Koç Holding’e bağlı dev Türk beyaz eşya üreticisi Arçelik’in daha önce Rusya’daki faaliyetlerini sonlandıran ABD’li beyaz eşya markası Whirlpool ve Indesit International’ın ülkedeki işini satın alacağı açıklandı.
İnterfax haber ajansı, iki beyaz eşya markasının Rusya operasyonlarının satın alımı kapsamında gerçekleşecek işlem tutarının 220 milyon Euro’yu geçmemesinin beklendiğini vurgularken, Arçelik tarafından yapılan açıklamada, anlaşmadaki nihai parametrelerin bir dizi faktöre bağlı olacağının belirtildiği, ödemelerin on yıla uzatılmasının planlandığının söylendiği paylaşıldı.
İşlem sonucunda Türk markası Arçelik’in Rusya’nın Lipetsk Bölgesi’nde bulunan ve yılda 2,8 milyon buzdolabı ve çamaşır makinesi üretimine izin veren Whirlpool üretim tesislerini satın alacağı belirtilirken, satın alınan şirketlerin Rusya’nın yanı sıra Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Belarus ve Moğolistan’da da faaliyet gösterdiği eklendi.
G7’den Rus petrolüne tavan fiyat planı
G7 ülkeleri, Rusya-Ukrayna gerilimi nedeniyle “ağır ve acil ekonomik maliyetler” getirme sözü vererek, belirli bir fiyatın üzerinde satılan Rus petrolünün taşınmasına yasak getirilmesini araştıracaklarını duyurdu.
Almanya’nın ev sahipliğinde Bavyera eyaletindeki Elmau Sarayı’nda düzenlenen G7 Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde, Moskova’nın enerji üretiminde pozisyonunu kullanarak Ukrayna’da başlattığı savaştan faydalanmasını önlemek için G7’nin daha fazla önlem alacağı belirtilirken, belirli bir fiyatın üzerinde satılan Rus petrolünün taşınmasına yasak getirilmesinin gözden geçirileceği kaydedildi. Bildirgede, “Benzer düşünceye sahip tüm ülkeleri (Rus petrolü konusunda) eylemlerimize katılmayı değerlendirmeye davet ediyoruz.” denildi.
Moody’s Rusya’yı “iflas etmiş ülke” olarak tanımladı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, dış borcunu ödemediği iddia edilen Rusya’nın temerrüde düştüğünü bildirdi.
Moody’s’ten yapılan açıklamada, Rusya’nın borç yükümlülüklerini yerine getiremediği, tahvil yatırımcılarına 100 milyon dolarlık faiz ödemesini yapamadığı, bu nedenle de kredi derecelendirme kuruluşunun değerlendirmesine göre ülkenin “iflas etmiş ülke” olarak tanımlandığı bildirildi.
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya’nın dış borç yükümlülüklerini yerine getirmediği iddialarının hukuka aykırı olduğunu vurgularken, “Bu haberler yasadışı çünkü buna karşılık gelen döviz ödemesi bu yılın mayıs ayında Maliye Bakanlığı tarafından gerçekleşti” ifadelerini kullandı.
Rusya’nın Eurobond ödemeleri için gereken tüm şartları mayısta yerine getirdiğinin altını çizen Peskov, eurobond ve benzeri uzun vadeli tahvillerle ilgili uluslararası hizmet veren tahvil depolama şirketi Euroclear’ın bu parayı alıkoyması gerçeğinin artık Rusya’nın sorunu olmadığını ifade etti.
ABD’den Rus altınının ithalatına yasak
ABD yönetimi, Rusya’nın savunma sanayisini hedef alan yeni yaptırımlar açıklarken, Rus altınının ithalatına yasak getirdi.
ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, ABD’nin G7 taahhütlerini uyguladığı belirtildi.
Açıklamada, Rusya’nın savunma, sanayi, teknoloji ve imalat sektörlerinin temel taşı olan devlet kurumu Rostec dahil Rus savunma sanayi için kritik öneme sahip 70 kuruluş ile 29 kişinin yaptırım listesine alındığı aktarıldı.
Rostec’in yönetimi altında çok çeşitli sektörlerden 800’den fazla kuruluş bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, Rostec’in ülkenin teknolojik, havacılık ve askeri-endüstriyel uzmanlığını pekiştirmek için kurulmuş büyük bir devlet kuruluşu olduğu vurgulandı.
Açıklamada, Rusya’nın MiG ve Sukhoi uçaklarının üreticisi olan ve çoğunluğu Rostec’e ait United Aircraft Corporation’ın da yaptırım listesine eklendiği belirtildi.
Putin, 8 Temmuz’u Aile, Sevgi ve Sadakat Günü ilan etti
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2008 yılından itibaren kutlanan, ancak resmi nitelik taşımayan 8 Temmuz Aile, Sevgi ve Sadakat Günü’nü resmi bayram olarak belirleyen kararnameyi imzaladı.
Yasal bilgilerin paylaşıldığı devlete bağlı resmi internet portalında yayınlanan kararnamenin imzalandığı günden itibaren yürürlüğe girdiği vurgulanırken, kararnamede yer alan açıklamada, “Geleneksel aile değerlerini, çocukların ve gençlerin manevi ve ahlaki eğitimini korumak amacıyla, her yılı 8 Temmuz’da Aile, Sevgi ve Sadakat Günü’nün kutlanması kararı alınmıştır” ifadelerine yer verildi.
Rusya’nın güneyine uçuş kısıtlamaları yeniden uzatıldı
Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsia), Güney ve Orta Rusya’daki bazı havaalanlarına uçuşların geçici kısıtlanmasının 6 Temmuz’a kadar uzatıldığını duyurdu.
Sözü edilen havaalanları arasında Anapa, Belgorod, Bryansk, Voronej, Gelendcik, Krasnodar, Kursk, Lipetsk, Rostov-na-Donu, Simferopol ve Elista havalimanları yer alıyor.
Rusya Savunma Bakanlığı’ndan Kremençuk’taki AVM saldırısı iddialarına yanıt
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’nın Kremençuk kentinde ABD ve Avrupa ülkelerinin tedarik ettiği silah ile mühimmatları havadan yüksek hassasiyetli silahla vurduklarını bildirdi.
Kiev rejimi ve Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’nın Ukrayna’nın Kremençuk kentinde sivillerin bulunduğu bir alışveriş merkezine yönelik saldırı düzenlediği iddialarına da değinen Konaşenkov, Rus ordusunun Ukrayna’daki askeri unsurlara saldırılara devam ettiğini belirterek, şunları aktardı:
“Poltava bölgesindeki Kremençuk kentinde, ABD ve Avrupa ülkelerinden gelen silah ve mühimmatların bulunduğu hangarlar, dün Rusya Havacılık ve Uzay Savunma Kuvvetlerince havadan yüksek hassasiyetli silahla vuruldu. Saldırı sonucunda Donbass’taki Ukrayna birliklerine gönderilmesi için depolanan Batı üretimli silah ve mühimmatlar vuruldu. Mühimmatların patlaması, yakınlarda bulunan ve çalışır vaziyette olmayan alışveriş merkezinde (AVM) yangının çıkmasına sebep oldu.”
Dünyaca ünlü asansör üreticisi Kone, Rusya kararını verdi
Asansör ve yürüyen merdiven üretiminde uzmanlaşmış dev Fin şirketi Kone, daha önce faaliyetlerini askıya aldığı Rusya’daki işini yerel yönetime devredeceğini duyururken, devir işleminin tamamlanmasının ardından Rusya pazarından çıkacağını bildirdi.
Rusya basınından kısa kısa
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, paralel ithalatın yasallaştırılmasına ilişkin yasayı imzaladı. Söz konusu yasayla yurtdışından Rusya’ya orijinal ürünlerin paralel ithalatı serbest bırakılırken, yasa bu yıl sonuna kadar yürürlükte kalacak.
İş adamı Dmitry Mikhalchenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sık sık görüşmelerini gerçekleştirdiği devlet başkanlığı konutunun inşaatı sırasında zimmetine para geçirmekten 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mikhalchenko’nun inşaat sırasında 1,2 milyar rubleden fazla parayı zimmetine geçirdiği ortaya çıktı.
Devlet Duması, 1 Temmuz’dan itibaren askeri emekli maaşlarının yüzde 10 oranında artırılmasına ilişkin yasayı onayladı. Aynı belge, bir askerin görev başında şehit durumunda zorunlu sağlık sigortasından yararlananların listesini genişletiyor.
Lastik üreticileri Nokian Tyres ve Michelin, Rusya’daki işini devrederek pazardan ayrılacağını duyurdu. Nokian Tyres, yerel fabrikanın 300 çalışanının işten çıkarıldığını Leningrad Bölgesi Valiliğine bildirirken, Davydovo’daki fabrikanın 750 çalışanı olmak üzere bin kişilik Michelin personelinin kaderi bilinmiyor.
ABD, Rusya’dan altın ithalatını yasaklarken, 58 Rus ve onlarca kuruluşa da yaptırım uyguladı. ABD Maliye Bakanlığı, Rus kamyon üreticisi KAMAZ ve Birleşik Uçak Şirketi’ne karşı da kısıtlamalar getirdi.
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, gazetecilere verdiği demecinde, Ukrayna’dan güvenli tahıl ihracatı ile ilgili İstanbul’da Birleşmiş Milletler’in (BM) katılımıyla gerçekleştirilmesi planlanan müzakerelerin tarihinin henüz netleşmediğini söyledi.