ABD televizyon kanalı CBS, Rusya’ya karşı sayısız yaptırım uygulanmasına rağmen Rus rublesinin müthiş bir artış gösterdiğini açıklarken, bu yıl dünyanın en iyi para birimleri arasında yer aldığını vurguladı.
CBS’e konuşan uzmanlar, normal durumda, ABD ve Avrupa Birliği’nin kısıtlayıcı yaptırımlarıyla karşı karşıya kalan bir ülkenin yatırımcıları kaybedeceğini ve sermaye kaçışından muzdarip olacağını belirtirken, bunun da ulusal para biriminde değer kaybına yol açacağını, ancak Rusya’nın yurtdışına para çıkışını önlemek için son derece güçlü adımlar attığını aktardı.
Küresel petrol fiyatlarındaki artışla birlikte rubleye olan talebin artırıldığı bildirilirken, Harvard Üniversitesi Profesörü Geoffrey Frankel konu hakkında yaptığı açıklamada “Rublenin tüm yaptırımlara rağmen güçlenmesi standart dışı bir durum” ifadelerini kullandı.
ABD’li analistlere göre Rus ulusal para biriminin istikrarı, Moskova’nın Batı’nın cezalandırıcı önlemlerinden korunması anlamına gelirken, ancak bu korumanın ne kadar süreceği bilinmiyor.
CBS, güçlü bir para biriminin Rusya’nın ekonomik zorluklara karşı bağışıklı olduğu anlamına gelmediğine işaret ederken, rublenin toparlanması ve Rus petrol ihracatının yüksek hacminin yaptırımların Rusya ekonomisi üzerindeki etkisini geçici olarak yumuşatmış olsa da bu etkinin kısa vadeli olmasının muhtemel olduğunu söyledi.
İthalattaki düşüşün yanında döviz kısıtlamaları ve bütçe kuralının kaldırılması nedeniyle rublenin büyük ölçüde güçlendiği Rusya’da, Maliye Bakanı Anton Siluanov, dengeli dolar kurunun 70-80 ruble bandında olması gerektiğini vurgulamıştı.
Siluanov yaptığı açıklamada, yetkililerin şu anda bu sorunu çözmenin yollarını aradıklarını ve diğer şeylerin yanı sıra ruble döviz kurunu dengelemek için döviz müdahalesi olasılığının değerlendirildiğini de aktardı.