Dün, 4 Temmuz 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Şoygu, Lugansk’ın tamamının kontrol altına alındığını bildirdi
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus güçlerinin Ukrayna’nın doğusundaki Lugansk topraklarının tamamını kontrol altına aldığını söyledi.
Şoygu, Kremlin Sarayı’nda Rus ordusunun Ukrayna’daki taarruzlarına ilişkin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e rapor veren Şoygu, Rus güçlerinin 19 Haziran’dan itibaren Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin topraklarını kontrol altına almak için “başarılı bir operasyon” yaptığını vurgularken, iki hafta içinde Lisiçansk ve Severodonetsk yakınlarındaki kuşatma altında bulunan bölgede tasfiyenin gerçekleştiğini aktardı.
Severodonetsk, Zolotoye, Gorskoye Volçeyarovka gibi büyük şehirler başta olmak üzere 25 yerleşim biriminin kontrol altına alındığını kaydeden Şoygu, “Operasyon dün Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin en büyük şehirlerinden biri olan Lisiçansk’ın kurtarılmasıyla tamamlandı. Toplamda, aktif saldırı operasyonlarında 670 kilometrekarelik bölge kontrol altına alındı.” ifadelerini kullandı.
Bu süre içerisindeki saldırılar sonucunda Ukrayna silahlı kuvvetlerinin toplam kaybının 5 bin 469 kişi olduğunu söyleyen Şoygu, bunlardan 2 bin 218’inin öldüğünü, 3 bin 251’inin yaralandığını aktardı.
Mishustin: Rusya, kısa sürede endüstriyel egemenliğe ulaşmalı
Ekaterinburg’da düzenlenen ve Türkiye’nin de yer aldığı Rusya Uluslararası Sanayi Fuarı Innoprom kapsamında konuşan Rusya Başbakanı Mihail Mishustin, ülkede çok kısa sürede teknolojik ve endüstriyel egemenliğin inşa edilmesi gerektiğini söyledi.
Batı yaptırımlarının meydana getirdiği engel ve yasakların mevcut düzeni kökten değiştirdiğine dikkat çeken Mishustin, “Dünyanın hiçbir ülkesi, Rusya’ya bir daha en önemli ürünlerin yurt dışından teminini garanti edemez. Bu da kısa sürede teknolojik ve endüstriyel egemenliği inşa etmemiz gerektiği anlamına geliyor” diye konuştu.
Rusya’nın en büyük sanayi fuarına Türkiye çıkarması
Ekaterinburg’da düzenlenen ve Türkiye’nin de yer aldığı Rusya Uluslararası Sanayi Fuarı Innoprom kapsamında Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdere ile Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, Başkortostan lideri Radiy Habirov ve heyeti ile görüştü.
Görüşmede Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Aydar Gaşigulin de hazır bulunurken, toplantıda Türk firmalarının faaliyetleri ve daha çok Türk yatırımcının Başkortostan’a gelmesi için sunulan imkanlar görüşüldü.
Sonrasında Innoprom kapsamında Tataristan Lideri Rüstem Minnihanov, Büyükdere ve Samsar ile bir görüşme gerçekleştirirken, fuar alanında gerçekleşen görüşmede ticari ve ekonomik işbirliği konuları ele alındı.
Minnihanov, Tataristan’ın Türkiye ile Rusya ilişkilerini güçlendirecek ticari ve ekonomik ortaklığın geliştirilmesine büyük önem verdiğinin altını çizdi.
Rusya’daki ana sanayi, ticaret ve ihracat platformlarından bir olan Innoprom, Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı desteğiyle sanayi politikasının temellerinin atıldığı bir platform olarak hizmet vermektedir.
Manturov: Tedarik garantisi veren şirketler paralel ithalattan hariç tutuluyor
Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, Innoprom Uluslararası Sanayi Fuarı’nın oturum aralarında gazetecilere verdiği demeçte, Rusya’ya teslimatların devamını garanti eden yabancı şirketlerin ürünlerinin paralel ithalat listesinden çıkarıldığını söyledi.
Hükümet tarafından daha önce yasallaştırılarak hazırlanan paralel ithalat listesinin güncellenerek Adalet Bakanlığı’na sunulduğunu belirten Manturov, “Şu an bu mekanizma çalışıyor. Geçenlerde Adalet Bakanlığı’na değiştirilmiş bir liste sunduk. Pazarımıza ürünlerini tedarik etmeye devam eden ve piyasadan ayrılmayan firmaların isimleri listeden çıkarıldı” diye konuştu.
Güncellenen liste hakkında soruları yanıtlayan Sanayi Bakanı, paralel ithalatı yapılacak marka ve ürün listesinin tedariki durdurulan bir dizi marka ile genişletildiğini vurgularken, bu markaların arasında özellikle BMW, Siemens ve çocuklar için popüler oyuncak markası Lego’nun da yer aldığını aktardı.
Lavrov, Bulgaristan’ın 70 Rus diplomatı sınır dışı etmesine karşılık vereceklerini söyledi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Bulgaristan’ın 70 Rus diplomatı sınır dışı etme kararına karşılık vereceklerini belirtti.
Venezuela Dışişleri Bakanı Carlos Faria ile başkent Moskova’da görüşen Lavrov, görüşmelerinin ardından düzenlenen basın toplantısında, Bulgaristan’ın, Rusya’nın Sofya Büyükelçiliğinde görevli 70 diplomatı “istenmeyen kişi” ilan etme kararının “yasa dışı” olduğunu belirtti.
Lavrov, “Bakanlığımızın değerlendirmelerine göre, büyükelçilik normal şekilde çalışabilecek durumda değil. Elbette, Bulgar meslektaşlarımıza karşılık vereceğiz.” dedi.
Türkiye’de, Rus bandıralı yük taşıyan bir geminin tutulması meselesine de değinen Lavrov, söz konusu durumun incelenmesi gerektiğini belirterek “Gemi, Rus bayrağı atında çalışıyor ve Kazakistan’a ait. Gemideki yük ise Estonya ve Türkiye arasındaki sözleşme çerçevesinde taşınıyordu.” diye konuştu.
Rusya, 15 Temmuz’da yabancılar için bazı COVID-19 kısıtlamalarını kaldırıyor
Hükümete bağlı Rusya Pandemi ile Mücadele Operasyon Merkezi, Mart 2020’den itibaren ülkeyi ziyaret eden yabancılar için sınırlarda uygulanan COVID-19 kısıtlamalarının 15 Temmuz itibariyle kaldırılacağını duyurdu.
Merkez tarafından yayınlanan bildiride, 15 Temmuz 2022’den itibaren hükümet emirleriyle kurulan Pandemi ile Mücadele Operasyon Merkezi’nin Rusya sınırını geçen yabancı vatandaşlar için yürürlükte olan tüm geçici COVID-19 kısıtlamalarının iptal edilmesine karar verildiği belirtilirken, öte yandan Türkiye dahil diğer yabancı ülke vatandaşlarından Rusya’ya girişte istenen PCR testi ibraz mecburiyetinin süreceği ifade edildi.
Buna göre yabancı vatandaşların sınır girişlerinde en geç 48 saat önce yaptırdığı PCR testi sonucunu sunması gerekeceği vurgulanırken, PCR testlerinin yalnızca Belarus vatandaşlarından istenmeyeceği aktarıldı.
Gazprom, Rusya’nın LNG ihracatı ödemelerinde rubleye geçmeyi önerdi
Rusya’nın ulusal doğalgaz şirketi Gazprom, ülkenin gerçekleştirdiği sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihracatında ödemelerin doğalgazda olduğu gibi ruble cinsinden yapılmasını teklif etti.
Rusya’nın 2050 yılına kadar Enerji Stratejisinin görüşüldüğü Devlet Duması Enerji Komitesi yuvarlak masa toplantısında konuşan Gazprom Başkan Yardımcısı Kirill Polous, doğal gaz boru hattı üzerinden yapılan sevkiyatların yanında LNG ihracatının koordineli bir şekilde olması gerektiğine inandıklarını belirtirken, “Görüşümüze göre, yabancı alıcıların Rus tedarikçilere karşı yükümlülüklerini yerine getirmeleri için rubleyle ödeme mekanizmanın geliştirilmesi ve uygulanması, giderek daha önemli bir stratejik öneme sahip hale geliyor. Doğalgazda rubleyle ödeme mekanizmasının Rusya’ya dost olmayan ülkelere yapılan LNG ihracatında da geçerli olmasını öneriyoruz” diye konuştu.
Rusya basınından kısa kısa
Avrupa’da kış sonunda yüzde 28 olan doğal gaz depolarındaki doluluk oranı haziran sonu itibarıyla yüzde 60’a yükseldi.
Gelecek yıl kış aylarında doğalgaz konusunda problem yaşamak istemeyen Avrupa ülkeleri havaların ısınmasıyla depolarını doldurmaya başlarken, şubat sonunda doluluk oranı yüzde 28 olan Avrupa’nın gaz depolarında bu oran mart sonunda yüzde 26, nisan sonunda yüzde 33, mayıs sonunda yüzde 47 ve haziran sonunda yüzde 60 oldu.
Kherson Bölgesi, yerel halk ve Rusya Federasyonu’ndan gelen uzmanlardan oluşan geçici hükümet kurdu.
Donetsk Halk Cumhuriyeti yönetimi, ölüm cezasına çarptırılan İngiliz paralı asker Aidan Aslin ve Faslı paralı asker Brahim Saadoun’un mahkeme kararına temyiz başvurusunda bulunduğunu bildirdi. Ukrayna tarafından savaşarak Donbass sivillerini öldürdüğü iddia edilen bir diğer yabancı Sean Pinner, karara temyiz başvurusunu 29 Haziran’da yapmıştı.
Moskova Belediyesinin düzenlediği ankete katılan başkent sakinleri, İngiliz Büyükelçiliği yakınındaki bölgeye Lugansk Halk Cumhuriyeti Meydanı adı verilmesini onayladı.