Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkedeki şirketlerden elde edilen döviz cinsi temettü gelirlerinin yurt dışına çıkarılmasını yasaklayan kararnameyi imzaladı.
Hükümete bağlı resmi yasal bilgi portalında yayınlanan kararnamede, Rusya Federasyonu vatandaşlarının yerli şirketler ile birlikte ortaklık ve kooperatiflerden elde ettiği temettü gelirlerinin yurt dışındaki hesaplara aktarması yasaklanırken, kazanılan döviz cinsinden gelirin hükümet komisyonu tarafından belirlenecek payının iç piyasalara satış zorunluluğu dikkate alınarak dış ticaret sözleşmeleri kuralına uyulması gerekliliğinin altı çizildi.
Yeni karara göre döviz cinsinden temettü gelirlerinin yurtdışındaki herhangi bir hesaba aktarımı için birey ve tüzel kişiliklerin dış borç ödemesi ve yurtdışında kredi borcu ödemeleri gibi makul sebepleri olması gerekirken, hükümet tarafından kurulan komisyondan özel izin alması gerekecek.
Kararname, hükümet komisyonuna tahvil hizmeti veren Rus şirketlerinin yabancı Eurobond sahiplerine karşı yükümlülükleri üzerinde kontrol imkanı sağlarken, ihracatçıların yabancı hesaplara döviz cinsinden para aktarmalarına da kısıtlama hakkı veriyor.
Kısıtlamaların hükümetin Rusya’ya dost ülkeler listesinde bulunan ülkeler arasında yapılan para transferlerini ilgilendirdiğine vurgu yapılırken, bununla birlikte Rusya’da kurulu anonim şirketlerinin ortaklık payları oranında kâr payı dağıtımının ülkede yerleşik olmayan hissedarlara döviz cinsinden ödenmesi de yasaklandı.
Döviz cinsinden temettü gelirlerinin yurtdışına çıkarılması yasağının yakın zamanda Merkez Bankası tarafından artırılan aylık 1 milyon doların üstündeki para transferleri için de geçerli olacağı vurgulanırken, Merkez Bankası, yeni kurala göre Rus vatandaşlarının yabancı bankalardaki hesaplarına ruble cinsinden para yatırma ve sonra bu parayı yine yabancı banka hesabında dövize çevirme hakkına sahip olduğunu, ancak Rusya’dan yabancı para biriminde para transferi yapamayacağını açıklamıştı.