Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, parlamentonun alt kanadı Devlet Duması’nda temsil edilen siyasi partilerin liderleriyle yaptığı görüşmede, Rusya’nın Donbass’ı korumaya yönelik askeri operasyon sırasında henüz neler yapabileceğini göstermediğini söylerken, barış görüşmelerini reddedenlerin ne kadar ileri giderse Moskova ile müzakere etmesinin o kadar zor olacağı konusunda uyardı.
Askeri harekatın başladığı 24 Şubat’tan sonra ülkedeki tüm hükümet birimlerinin ve hükümet kademelerinin kararlı, uyum içinde ve hızlı hareket etmesi gerektiğine vurgu yapan Rus lider, hükümetle birlikte ulusal güvenlik konusunda birlik olan diğer siyasi parti liderlerine teşekkür etti.
Batılı ülkelerin Rusya’ya karşı ‘son Ukraynalıya kadar’ savaşmak için tüm fırsatları kullandığına dair duyumlar aldığını belirten Putin, “Kolektif Batı, son Ukraynalı kalana kadar Rusya’ya karşı savaşa devam etmek istediğini gösteriyor. Bu durumun Ukrayna halkı için bir trajedi olduğunu biliyor, ancak her şeyin bu sona doğru gittiğini de gözlemliyoruz. Bugün onların (Batı ülkeleri) bizi savaş alanında yenmek istediklerini duyuyoruz. Ne diyeyim?… Bırakın denesinler! Biz Ukrayna’da henüz hiçbir şeye başlamadık” ifadelerini kullandı.
Moskova’nın hiçbir zaman Kiev ile barış görüşmelerini reddetmediğini vurgularken, “Ancak müzakereleri reddedenler bilmeli ki bu durum ne kadar ileri giderse, bizimle müzakere etmek o kadar zor olacaktır” diye konuştu.
Putin, Ukrayna’daki askeri operasyonun başlamasının ardından uygulanan Batı yaptırımlarının amacının sadece Rusya ekonomisine zarar vermek değil, aynı zamanda ülkeyi güçsüz, niteliksizlik ve muhtaç bırakmak olduğunu vurgularken, aynı zamanda Rus toplumunun moralini bozarak kaos ortamı yaratmak isteyen Batı’nın bunu yapmasının mümkün olmadığını söyledi.
Batı, kaybettiğini anlamalı
Rus lider, Batı’nın Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’da başlattığı operasyonun ilk gününde Rusya’ya karşı kaybettiğini anlaması gerektiğinin altını çizerken, “Çünkü Ukrayna’daki askeri operasyonunun başladığı gün, Amerikan dünya düzeninde radikal bir kırılmanın başladığı gün anlamına geldi. Tek kutuplu dünya düzenini herkese dayatmaya çalışan kolektif Batı, onlarca yıldır Rusya’ya karşı son derece saldırgan davrandı. Rus tarafının Avrupa’da eşit güvenlik sisteminin oluşturulmasına ilişkin tüm girişimlerinin reddetti, görmezden geldi. NATO’nun genişletilmemesi konusundaki uyarılara yüz çevirdi, bizi dikkate dahi almadı” dedi.
Batı’nın Rusya gibi bir ülkeye ihtiyacı olmadığını, bu nedenle ülkeyi içeriden bölmek için ülkedeki birçok organizasyona ve farklı gruplara yardım etmeye çalışarak ayrılıkçılığı ve terörü desteklediğini kaydeden Devlet Başkanı, farklı görüşlere sahip olan siyasi partilerin son zamanlarda yaşanan durum sonrası birlik olmasının Rusya için çok değerli olduğunu sözlerine ekledi.