BRICS Uluslararası Forumu Başkanı Purnima Anand, Kahire, Ankara ve Riyad’ın Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın içerisinde bulunduğu BRICS’e üyelik başvurusunda bulunmayı planladığını söyledi.
İzvestiya gazetesine demeç veren Anand, 23-24 Temmuz’da video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen 14. BRICS Liderler Zirvesi’nde Rusya, Çin ve Hindistan’ın bu konuyu ele aldığını belirtirken, “Bütün bu ülkeler organizasyona katılmaya ilgi gösteriyorlar ve üyelik başvurusunda bulunmaya hazırlanıyorlar. Bunun iyi bir adım olduğunu düşünüyorum. Çünkü genişleme her zaman olumlu algılanırken, BRICS’in dünya çapındaki etkisini de açıkça artıracaktır” diye konuştu.
Anand, bu ülkelerin Rusya ile birlikte Brezilya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin oluşturduğu BRICS ülkeleri arasına katılmasının fazla zaman almaması gerektiğinin de altını çizerken, bir sonraki zirvede birliğe katılmaya hazırlanan Arjantin, Mısır, İran, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu beş ülkeden bazılarının katılımının beklenebileceğini söyledi.
“Belirttiğimiz ülkelerin BRICS’e girişinin çok hızlı olacağını umuyorum” diyen BRICS Uluslararası Forumu Başkanı, artık birlik üyelerinin tüm temsilcilerinin genişlemeyle ilgilendiğini, bu yüzden genişleme kararının çok yakında gerçekleşeceğini sözlerine ekledi.
Putin, genişleme sinyali vermişti
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Pekin’in ev sahipliğinde çevrim içi yapılan BRICS Liderler Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, dünyanın çok kutuplu olduğunu ve birleştirici doğasını hatırlatan BRICS ülkelerinin liderliğinin uluslararası arenada çok talep edildiğini söylemişti.
Rusya ile birlikte Brezilya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin oluşturduğu BRICS ülkelerinin evrensel olarak tanınan uluslararası hukuk normlarına ve Birleşmiş Milletler (BM) sözleşmesinin temel ilkelerine dayanan gerçekten çok kutuplu bir devletlerarası ilişkiler sistemini desteklediğinin altını çizen Putin, “Çok kutupluluğun ve uluslararası hukukun oluşumuna yönelik birleştirici role sahip olan BRICS liderliğine şimdi her zamankinden daha fazla talep ve inanç olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
Putin, BRICS ülkelerinin her yıl otoritesini ve dünya sahnesindeki etkisini giderek artırarak tüm meseleler üzerinde etkileşimini derinleştirdiğini de vurgularken, organizasyona üye ülkelerin küresel ve bölgesel gündemdeki tüm konulara etkisini artırdığını ifade etti.
Rus lider, uluslararası toplumun karşı karşıya kaldığı zorlukların ve tehditlerin karmaşıklığının ulus ötesi bir formata dönüştüğüne de işaret ettiği konuşmasında şu sözlere değindi:
“Elbette, yalnızca dürüst ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliklerimiz temelinde, finansal mekanizmalarını kullanan bazı devletlerin kötü tasarlanmış, bencil eylemleri nedeniyle oluşan küresel krizden çıkış yollarını arayabiliriz. Makroekonomik politikada kendi hatalarını tüm dünyaya yayanlara rağmen, BRICS ülkelerinin evrensel olarak tanınan uluslararası hukuk normlarına ve BM’nin temel ilkelerine dayanan gerçekten çok kutuplu bir devletlerarası ilişkiler sisteminin oluşturulması için birleştirici örgütümüzün önemi giderek daha önemli ve stratejik hal alıyor. Aynı zamanda, bağımsız bir politika izlemek için çabalayan Asya, Afrika ve Latin Amerika’daki birçok devletin de desteğine güvenilebileceğimiz bir birlik halini alıyoruz.”