Enerjiden sorumlu Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, 2021 sonuçlarına göre ülkenin yurtdışına doğalgaz ihracatının toplam arz hacminin sadece yarısını oluşturduğunu belirtirken, iç piyasaya gaz arzının sürekli olarak yükseldiğini aktardı.
Novak, enerji sektörüyle ilgili haberleriyle tanınan Enerji Politikası dergisinde paylaşılan makalesinde, bir bütün olarak Rusya’daki tüketicilere doğalgaz arzının büyüme gösterdiğini söylerken, “2016’da 420 milyar metreküp olan iç piyasalara gaz arzı, 2021’de 470 milyar metreküpe yükseldi. Aynı zamanda geçen yıl yurtdışına doğalgaz ihracatı 249 milyar metreküple bu hacmin sadece yarısına ulaştı” diye yazdı.
Doğalgazın Rusya’nın enerji ihtiyacının yarısından fazlasını karşıladığını kaydeden Bakan Yardımcısı, Rusya’daki enerji tüketiminin yüzde 53’ünün doğalgazla karşılandığını vurguladı.
Avrupa Komisyonu tarafından yedinci yaptırım paketine dahil edileceği iddia edilen Rusya’nın Avrupa’ya doğalgaz sevkiyatı, Kuzey Akım’daki kapasitenin de düşürülmesiyle azalmaya devam ediyor.
Rus enerji şirketi Gazprom, 14 Haziran’da yaptığı açıklamada, Kuzey Akım üzerinden gaz sevkiyatının günlük 167 milyon metreküpten 100 milyon metreküpe, daha sonraki açıklamasında ise günlük 67 milyon metreküpe düştüğü uyarısında bulunmuştu.
Açıklamada, söz konusu sevkiyat kapasitesinin yüzde 40’a kadar düşmesinin Alman Siemens şirketine bağlı gaz boru hattı türbinlerinin bakım için gönderilen Kanada’da alı konulması nedeniyle meydana geldiği ifade edilmişti.
Bununla birlikte İtalyan enerji firması ENI, 11 Temmuz’da Rus enerji şirketi Gazprom’un yeni bir kesintiye giderek bugün için yaklaşık 21 milyon metreküp gaz tedarik edeceğine ilişkin bildirim aldıklarını duyurdu.
Gazprom, 15 Haziran’da ENI’ye gaz tedarikini yüzde 15 azalttığını açıklamıştı. Rus enerji firması, 17 Haziran’da da ENI’nin talep ettiği günlük yaklaşık 63 milyon metreküplük gaz miktarının sadece yüzde 50’sini karşılayacağını İtalyan firmasına iletmişti.
Kanada, alıkoyduğu Kuzey Akım 1 türbinlerini iade etmeye karar verdi
Rusya’ya karşı en fazla yaptırım ilan eden ülkelerin başında gelen Kanada, daha önce Gazprom’un bakım için gönderdiği Siemens tarafından üretilen Kuzey Akım 1 türbinlerini Almanya’nın ricası üzerine 10 Temmuz’da iade etme kararı aldı.
Kanada Doğal Kaynaklar Bakanı Jonathan Wilkinson, Kanada’nın Almanya’ya, Montreal’de onarılmakta olan Gazprom’a ait Kuzey Akım 1 doğalgaz boru hattı türbinlerini göndermeyi kabul ettiğini söyledi.
Bakan yaptığı açıklamada, “Kanada, Siemens Kanada’ya Kuzey Akım 1 boru hattı için onarılan türbinleri Almanya’ya iade etmek için zaman sınırlı ve geri alınabilir bir yetki verecektir” ifadelerini kullandı.
Wilkinson, Kanada tarafından alıkonulan türbinlerin “Avrupalı dostlar ve müttefikler” ile birlikte Uluslararası Enerji Ajansı ile yapılan kapsamlı görüşmelerden sonra gönderilmesine karar verildiğini kaydetti.
Kanada’nın bakımı sona eren türbinleri geri göndermeyi reddetmesiyle birlikte Rusya’nın Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden gaz sevkiyat hacmi düşmüş, bu nedenle Avrupa’da gaz fiyatlarında keskin artış yaşanmıştı.
Alman yetkililerin Rusya’nın bu bahaneyle Kuzey Akım 1 gaz boru hattını durdurabileceğinden ve Almanya’nın kıştan önce gaz depolama tesislerini doldurmasını engelleyebileceğinden korktukları için Kanada’yı onaylanmış türbini iade etmenin bir yolunu bulmaya çağırdıkları bildirildi.
Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Bloomberg’e yaptığı açıklamasında, “Kuzey Akım 1’in tam kapasite çalışmasına ihtiyacımız var. Almanya’daki depolama tesisleri sadece Alman pazarı için değil, aynı zamanda Avrupa pazarı için de önemli” diye konuşmuştu.
Rusya’ya karşı daha sert AB yaptırımlarını ilk destekleyenin kendisi olacağının altını çizen Habeck, ancak sert yaptırımların Rusya’ya ve Putin’e Almanya ekonomisinden daha fazla zarar vermesi gerektiğini, Kanada’nın Kuzey Akım 1 türbinlerinin alı konulması kararının ilk başta Alman ekonomisini etkilediğini söyledi.