Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Rusya’dan ayrılan şirketlerin uygun koşulların yaratılarak ülkede çalışabilmesinin sağlanması talimatı verdi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Tokayev, yatırım sermayesi için küresel bir mücadeleye tanık olduklarını vurgularken, yaklaşık bin 400 büyük yabancı şirket Rusya’da faaliyetlerini askıya aldı veya Rusya pazarını tamamen terk etti. Hükümet, bunların Kazakistan’a taşınması için uygun koşullar yaratmalı” diye konuştu.
Bunun Kazakistan’a orta ve yüksek katma değerli malların üretimini artırmak için iyi fırsatlar sunacağından emin olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı, şu anda, küresel şirketlerin yer değiştirme faaliyetlerinin ağır ilerlediğine işaret ederek, “Hükümete imalat sanayinde bir yatırım projeleri havuzu hazırlaması ve potansiyel yatırımcılarla birlikte çalışması talimatını verdim. Bu çalışma halen toplantı şeklinde yürütülüyor. Spesifik sonuçlar açısından övünecek çok az şey var. Esasen yeni proje yok. Ancak Rusya’dan ayrılan şirketlerin Kazakistan’a daha hızlı gelmeleri için vergilendirme dahil tüm koşulların iyileştirilmesini destekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Yakın zamanda Rusya Dışişleri Bakanlığı Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Daire Başkanı Mihail Evdokimov, ABD ve müttefiklerinin BDT ülkelerinde askeri alanda yer edinme girişimlerinin ciddi risk oluşturduğunu söylerken, bu durumun Moskova için kabul edilemez olduğunu vurgulamıştı.
Batı’nın Rusya ve Belarus’a karşı benzeri görülmemiş yasa dışı yaptırımlarının Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan’ın üyesi bulunduğu Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ülkelerini olumsuz etkilediğine değinen Evdokimov, “Kuşkusuz Batı’nın son aylarda Rusya ve Belarus’a karşı emsali görülmemiş yasa dışı tek taraflı kısıtlayıcı önlemleri, ekonomilerinin derin bir şekilde birbirine bağlılığı nedeniyle AEB üye ülkelerini de olumsuz etkiliyor. 5 ortak ülkenin şimdi ana odak noktası, Batı yaptırımlarının olumsuz sonuçlarını dengelemek ve AEB’in sahip olduğu pazara hem endüstriyel hem de tarımsal gerekli ürünleri sağlamak için alınacak önlemlerdir. Bu bağlamda en büyük desteği de ithal ikamesi politikası verecektir” diye konuştu.
Bununla birlikte endüstriyel ve tarımsal sanayi sektörlerinde AEB üyesi ülkelerle ortak projelerin artık daha da stratejik hale geldiğini vurgulayan Evdokimov, aynı zamanda enerji kaynakları tedariklerinde de AEB ülkelerinin öncelikli olduğunu belirtti.