Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya’ya yaptırım uygulayan ve destekleyen ülkelerin içinde bulunduğu “Rusya’ya dost olmayan ülkeler” listesi oluşturan hükümetin güncellediği listeye Yunanistan’ı da ekleme kararını değerlendirdi.
Gazetecilerle düzenlenen günlük basın toplantısında konuşan Peskov, listeye yeni eklenen ülkelerin onlar için Rusya ile diplomatik ve ekonomik düzeydeki temaslarda düşüşe yol açacağını vurgulayarak, “Rusya’ya dost olmayan ülkeler listesine eklenen devletlerle diplomatik ve ekonomik ilişkilerde düşüşle birlikte başka sonuçların da mümkün olduğu açık” diye konuştu.
Bu listeye eklenen Yunanistan, Danimarka, Slovenya, Hırvatistan ve Slovakya gibi dost olmayan ülkelerle Rusya’nın temaslarında azalama yaşanmasının doğal olduğunu söyleyen Peskov, “Biliyorsunuz ki bu bir hükümet meselesi, bu kararı hükümet veriyor. Bu devletlerin Rusya’ya karşı düşmanca tezahürleri gözle görülüyor. Temaslardaki kısıtlamalar, ülkelerin konsolosluk ve diplomatik kurumlar için personel alımını ve çalışmalarını da etkileyecektir, Tabii ki bu ülkeler için diplomatik, mali, ticari ve kültürel diğer olası sonuçları da olacaktır” ifadelerini kullandı.
Bugüne kadar 48 ülkenin “Rusya’ya dost olmayan ülkeler” listesinde yer aldığı kaydedilirken, bu ülkeler arasında Avustralya, Arnavutluk, Andora, İngiltere, tüm Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, İzlanda, Kanada, Lihtenştayn, Mikronezya, Monako, Yeni Zelanda, Norveç, Güney Kore, San Marino, Kuzey Makedonya, Singapur, ABD, Tayvan, Ukrayna, Karadağ, İsviçre ve Japonya yer alıyordu.
Listedeki ülkeleri temsil eden şirketlerin Rusya’dan sermaye çıkarabilmesi de yasaklanırken, ABD ve AB’nin yaptırımlarına katılmayan ve Rusya ile ticari ve diplomatik ilişkilerini sürdüren Türkiye ise bu listede bulunmuyor.
İsrail Yahudi Ajansı temsilciliğinin tasfiyesi için talep Rus mevzuatıyla ilgili
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya’da İsrail Yahudi Ajansı (JAFI) temsilciliğinin tasfiyesi için mahkemeye başvurulmasının Rus mevzuatıyla ilgili olduğunu söyledi.
Peskov, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya Adalet Bakanlığının, JAFI’nın ülkedeki temsilciliğinin tasfiyesi için mahkemeye başvurmasını değerlendirdi.
“Bunun ülkedeki beyin göçünü engellemek için yapılıp yapılmadığı” yönündeki soruyu yanıtlayan Peskov, “Bu, beyin göçüyle değil, Rus mevzuatına uyulmasıyla ilgilidir.” dedi.
Peskov, konuyla ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için Adalet Bakanlığına başvurulması gerektiğini belirtti.
Rusya Adalet Bakanlığının, JAFI’nın Rusya’daki temsilciliğini tasfiye etme talebinde bulunduğu dün bildirilmişti. Konuyla ilgili ön inceleme duruşmasının 28 Temmuz’da yapılması bekleniyor.
JAFI, dünyadaki Yahudilerin İsrail ile bağlantılarını sağlama amacıyla 1929’da kurulmuştu. Söz konusu ajans, Yahudilerin Filistin topraklarına yerleştirilmesi yönünde faaliyet yürütmesiyle de biliniyor.