Dün, 26 Temmuz 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Erdoğan, 5 Ağustos’ta Soçi’de
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 5 Ağustos’ta Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile Soçi’de bir görüşme gerçekleştireceğini söyledi.
Gazetecilerin görüşmeyle ilgili sorularını yanıtlayan Peskov, görüşmenin 5 Ağustos olarak planlandığını teyit ederken, Soçi’deki görüşmelerde iki liderin Ukrayna’daki durumu görüşeceğini ve İstanbul’da imzalanan tahıl anlaşmasını değerlendireceklerini aktardı.
Rusya: İstanbul’daki Tahıl Koordinasyon Merkezi faaliyete geçti
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna tahılına ilişkin İstanbul’da düzenlenen dörtlü toplantı sonrası alınan kararla tüm tarafların bulunacağı müşterek koordinasyon merkezinin İstanbul’da çalışmaya başladığını duyurdu.
Ukrayna tahıl ihracatına ilişkin dörtlü bir anlaşmanın parçası olarak açılan ortak merkezde Rusya Savunma Bakanlığının heyetine Tuğamiral Eduard Luik’in başkanlık ettiği vurgulanırken, Rus uzmanlardan oluşan heyetin Türkiye’ye geleceği ve çalışmalara başlayacağının altı çizildi.
Bakanlık açıklamasında, “Müşterek Tahıl Koordinasyon Merkezi’nde Rus uzmanların ana görevi, girişimin pratik uygulama aşamasına geçmesi için gerekli tüm sorunları derhal çözmek olacaktır. Merkezdeki Rus temsilcilerinin faaliyetleri, Savunma Bakanlığı’nda özel kontrol altındadır” ifadelerine yer verdi.
Lavrov: Guterres’in İstanbul’da imzaladığı sözleşmeyi yerine getirmesini umuyoruz
Afrika turu kapsamında Uganda’yı ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Uganda Devlet Başkanı ile görüşmesi sonrası düzenlediği basın toplantısında, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres’in, Rus tahıl ürünleri ihracatı üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmasına ilişkin imzaladığı anlaşmadaki yükümlülükleri yerine getirebileceğini umduğunu söyledi.
Gazetecilere konuşan Lavrov, “Rusya’nın Ukrayna tahılının ihracatına yardımına ilişkin İstanbul anlaşmasında aynı zamanda Rusya ile BM arasında bir muhtıra imzalandı. Bu belgede Genel Sekreter António Guterres Rusya’dan gıda ve gübre ihracatına getirilen kısıtlamaların kaldırılmasına dair yükümlülükler üstlendi. Umuyorum ki Guterres imza attığı bu yükümlülükleri yerine getirmeyi başarır” ifadelerini kullandı.
Rusya, Avrupa petrol piyasasındaki kayıplarını Çin ve Hindistan ile telafi ediyor
Rusya Merkez Bankası, Avrupa’nın Rus petrol ithalatını azalttığını, söz konusu kaybın başta Hindistan ve Çin olmak üzere Asya pazarına yönelik ihracat artışıyla dengelendiğini bildirdi.
Rusya’nın mal ve hizmet ihracatının toplam değerinin, ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 20 artarak 153 milyar dolara yükseldiğinin belirtildiği raporda, söz konusu artışın, küresel fiyat artışlarıyla bağlantılı olduğu kaydedildi.
Raporda, emtia fiyatlarındaki artışların Rus ihracatına olumlu etkisinin ise ülkenin yaptırımlardan dolayı petrolünü indirimle satmak zorunda kalması nedeniyle azaldığına işaret edildi.
Rusya: Yunanistan arasındaki ikili ilişkiler, Atina politikası tarafından yok edildi
Rusya’nın Yunanistan Büyükelçisi Andrey Maslov, Rusya Federasyonu ile Yunanistan arasındaki ikili ilişkilerin Atina’nın politikasıyla yok edildiğini belirtirken, tarihsel işbirliği ve ikili temasların sıfıra indirildiğini ifade etti.
Rus resmi TV kanalı Rossiya 24’e konuşan Maslov, şubat ayının sonundan bu yana Rusya ve Yunanistan ilişkilerinin tamamen sona erdiğini söylerken, “İkili ilişkilerimiz artık yok. Ne işbirliği, ne de ikili herhangi bir temas gözlemleniyor. On yıllardır birikmiş olan zengin ikili ilişkiler dizisi, kelimenin tam anlamıyla birkaç gün içinde sıfırlandı” diye konuştu.
Maslov, Yunanistan’ın uzun zamandır ABD ve Batı’ya doğru kendine bir rota seçtiğini belirtirken, “Ortak Batı çizgisiyle dayanışma rotası Yunanistan tarafından uzun zamandır seçilmiştir. Sonuçta Yunanistan 1952’den beri NATO deneyimine sahip olan Avrupa Birliği ülkesidir. Batı dünyasına yönelim Yunanistan’da her zaman olmuştur” ifadelerini kullandı.
Zakharova: İsrail’in Ukrayna konusundaki söylemi yapıcı değil ve taraflı
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, İsrail’in Ukrayna konusunda “yapıcı olmayan” ve “taraflı” söylem kullandığını belirterek, “Bu bizim için kesinlikle anlaşılmaz ve garip” dedi.
“Rusya ile İsrail arasındaki ilişkilerin kendi başına kötüleşmediğini” belirten Zakharova, “Maalesef, son aylarda Tel Aviv tarafından yapılan açıklamalarda, kesinlikle yapıcı olmayan ve en önemlisi, taraflı söylem duyduk. Bu bizim için kesinlikle anlaşılmaz ve garipti. Çünkü İsrail, diaspora, hem Ukrayna hem de Rusya ile ilişkilere dahil olması açısından tablonun tamamını görmeliydi.” dedi.
Rusya 2024’ten sonra Uluslararası Uzay İstasyonundan ayrılacak
Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Yury Borisov, Rusya’nın 2024’ten sonra Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) projesinden ayrılacağını duyurdu.
Borisov, başkent Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le gerçekleştirdiği toplantıda, ülkesinin ISS kapsamındaki uluslararası iş birliğine devam ettiğini söyledi.
Rusya: Ukrayna’da birçoğu Polonyalı 40’ı aşkın yabancı paralı savaşçı yok edildi
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Donetsk bölgesinde birçoğu Polonyalı olmak üzere 40’tan fazla yabancı paralı savaşçının, havadan fırlatılan yüksek hassasiyetli füzelerle yok edildiğini söyledi.
Ukrayna’daki askeri operasyonla ilgili açıklamalarda bulunan Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusunun Ukrayna’daki askeri unsurlara yönelik saldırılara devam ettiğini belirterek, “Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin Konstantinivka yerleşim biriminin yakınlarında ‘Yabancı Lejyon’un birliklerinin geçici olarak bulunduğu merkeze yönelik havadan fırlatılan yüksek hassasiyetli füzelerle düzenlenen saldırıda, birçoğu Polonyalı olmak üzere 40’tan fazla yabancı paralı savaşçı yok edildi.” dedi.
Rusya basınından kısa kısa
Kuzey Akım boru hattı üzerinden Avrupa’ya gaz tedarikinin düşeceği açıklamaları sonrası, Avrupa’da doğalgazın fiyatı bin metreküp başına 2200 doları aştı.
Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Telegram kanalında yaptığı açıklamada, Moskova Yüksek Hızlı Otoyolu’nun Moskova ve Moskova Bölgesi sakinleri için ücretsiz olacağını bildirdi.
Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin merkez bankaları, nisan ve mayıs aylarında Rusların rekor miktarda para transfer ettiğini kaydetti.
Eski Sovyetler Birliği ülkeleri Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan ve Kırgızistan’da mayıs ayında Rusya’dan toplamda yaklaşık 1 milyar dolar para transferi gerçekleştiği belirlendi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Departmanı Direktörü Ivan Volynkin, Avrupa Birliği’nin (AB) vize kısıtlamalarıyla bağlantılı olarak dışişleri bakanlığının misilleme önlemleri almayı planladığını açıklarken, Rusya’nın şu anda bazı Latin Amerika ve Karayip ülkeleri ile birlikte Malezya, Çin ve Hong Kong’un içinde bulunduğu yaklaşık 18 ülkeyle vize rejimini basitleştirmek için ortak çalışma yürüttüğünü ifade etti.
Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya uyguladığı ekonomik yaptırımların süresini 6 ay daha uzatma kararı aldı. AB Konseyinden yapılan açıklamada, Rusya ekonomisini hedef alan yaptırımların 31 Ocak 2023’e kadar uzatılmasının kararlaştırıldığı bildirildi.