Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Ilya Torosov, bu yılın şubat ayının sonundan bu yana 32 yerli şirketin yurtdışından Rusya’daki vergi cenneti Özel İdari Bölgelere (CAP) taşındığını söyledi.
Rusya’nın off-shore cenneti olarak da adlandırılan CAP bölgelerinde yılın başından beri 34 holdingin kayıt yaptırdığını belirten Torosov, 2021 yılının tamamı için bu sayının 27 şirket olduğunu kaydettti.
Torosov, yeniden yapılanma veya adres değişikliği nedeniyle sicilden çıkarılan yedi şirket ile son zamanlarda statüden vazgeçen bir şirket dikkate alındığında, şu anda CAP kapsamında 100 katılımcı olduğunu aktarırken, ağırlıklı olarak Rusya’ya gelen holdinglerin yapılarını Kıbrıs, Bahamalar, Letonya, Hollanda’dan taşıdığını, ikinci ülkeden taşınmanın doğrudan mümkün olmaması nedeniyle de çoğunlukla Kıbrıs’ta transit yoluyla gerçekleştirildiğini ifade etti.
Daha önce yalnızca yabancı şirketlere tanınan Primorsky ve Kaliningrad Bölgesi’ndeki vergi cenneti Özel İdari Bölgeler (CAP) uygulamasını genişleterek Rus şirketlerini de dahil ettiklerini hatırlatan Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı, “Özöellikle yaptırımlar sonrası CAP rejimi şu anda çok popüler, 2022’nin sonunda 100’den fazla şirketin Rusya’nın off-shore cenneti olarak da adlandırılan CAP bölgelerinde kayıt yapmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Kept vergi ve hukuk danışmanlık şirketi ortağı Aleksandr Tokarev, özel idari bölgelerdeki vergi avantajlarının listesinin kuruluşun statüsüne bağlı olduğunu söylerken, uluslararası bir şirket (IC) veya uluslararası bir holding şirketin (IHC) elde edebileceği en önemli faydanın önemli bir varlık düzeyi oluştururken veya yatırım yaparken bir dizi özel koşula tabi olması olduğunu ifade etti.
Bu tür yardımlar arasında, özellikle temettü, faiz ve gayrimaddi hak bedellerinin alınmasında yüzde 5’lik bir vergi oranı ve gelir ödemelerinde yüzde 10’luk düşük vergi oranı olduğuna işaret eden uzman, ayrıca faydalar arasında, temettü alırken katılım payı ve hisse satışından elde edilen gelir ile ilgili olarak daha düşük bir eşik bulunmakta olduğunu sözlerine ekledi.
RBK Haber, bugün CAP kapsamında Primorsky ve Kaliningrad Bölgesi’nde yalnızca yabancı şirketlerin uygun vergi oranlarına sahip sisteme geçebildiğini belirtirken, bunun için şirket kayıtlarını Rusça olarak değiştirip yasal olarak Uluslararası Holding Şirketi niteliği taşımasının yeterli olduğunu yazdı.
Şu anda hükümetin onayladığı CAP çerçevesinde Özel İdari Bölgeler’de faaliyet gösteren yabancı şirketler, Rusya’dan holding lehine temettü dağıtırken sıfır vergi oranına sahipken Devlet Duması, CAP rejimine yerli şirketleri de dahil etmişti.
Aynı zamanda şirketin faaliyet süresine bağlı olarak yüzde 15’ten fazla mülkiyet hissesi olan yabancı şirketlerin ülkeden sermaye çıkış işlemlerinden alınan vergi oranları yüzde 15’ten yüzde 10’a düşürülüyor.
Bununla birlikte Kaliningrad ve Vladivostok gibi belirli Rus bölgelerine kayıtlı şirketlerin faaliyetlerinden elde ettiği kardan alınan vergilerin yüzde 5’e düşürülmesi planlanıyor.