Batı yaptırımları ve kargo taşımacılığındaki sorunlar nedeniyle Rusya’da yıl sonuna kadar yük vagonlarının üretim hacminin geçen yıla kıyasla yüzde 20 daha düşük olacağı tahmin ediliyor.
Rus resmi haber ajansı RIA Novosti, yıl sonuna kadar kargo taşımacılığında kullanılan yük vagonu üretim hacminin 50 bin adedi geçemeyeceğini aktarırken, yılın ilk yarısının sonuçlarına göre, Rus yük vagonlarının üretiminin halihazırda yüzde 18 azaldığını bildirdi.
Ajansa konuşan IPEM Yük Taşımacılığı Araştırma Departmanı Başkanı Aleksandr Slobodyanik, mart ayında ülkedeki vagon üretiminin yüzde 8,9 azaldığını belirtirken, sonraki aylarda durumun daha da vahim hale geldiğini ve mayıs ayında vagon üretiminin bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 51,8 düştüğünü söyledi.
Slobodyanik, ön bilgilere göre üretimdeki düşüşün Haziran 2021’e göre yaklaşık yüzde 42 seviyesinde gerçekleştiğini belirtirken, üretimdeki düşüşü etkileyen faktörler arasında demiryolu ile kargo taşımacılığı hacmindeki düşüş ve Rusya’da vagon üretiminde kullanılan bileşenlerin üretim eksikliği olduğunu sözlerine ekledi.
Daha önce Rusya’da özellikle kömür madenlerinden gelen talepteki keskin artışın demiryolu taşımacılığında vagon sıkıntısına neden olduğu belirlenmişti.
Rusya Demiryolu Taşımacılığı Operatörleri Birliği (ULT) Genel Müdürü Aleksey Druzhinin, özellikle salgın süresinde lojistikte düşük oranların olduğu dönemde, demiryolu taşımacılarının filosunun bir kısmını depolarına gönderdiğini, bazı vagonların da bileşenlerinin çıkarıldığını ifade ederek, “Şimdi artan taleplerle ihtiyaç duyulan vagonların onarımları gerekiyor. Vagon onarım maliyetleri zaten yüksek. Talepteki büyüme ile demiryolu taşımacıları depolarından 20-25 bin vagonu faaliyete geçirebilir. Fakat şimdi onarım maliyetleri ile karşı karşıya kaldılar” ifadelerini kullandı.
Vagon kıtlığı yüzünden dünya piyasalarında fiyatlarındaki keskin artış nedeniyle maksimum miktarda yakıt ihraç etmeye çalışan Rus kömür üreticileri ile birlikte diğer sektörlerin de zarar gördüğünü vurgulayan Druzhinin, aynı zamanda inşaat sektörünün de vagon sıkıntısından şikâyet ettiğinin altını çizdi.