Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), 1- 31 Ağustos tarihleri arasında Krasnodar Bölgesi ile Türkiye’nin tatil cenneti Antalya’daki otellerde herşey dahil sistemli otellerde konaklama maliyetlerini karşılaştırdı.
21 Temmuz verilerine göre konaklama tesisi kategorisine bağlı olarak, fiyatlardaki farkın 3,5 ila 6,1 kata ulaştığına işaret edilen açıklamada, Krasnodar’da en düşük konaklama maliyetinin 16 bin 491 ruble, Antalya’da ise 98 bin 447 ruble olduğu vurgulanırken, “İki kişilik 10 gece dört ve beş yıldızlı Her şey dahil sistemine bağlı otel konaklamalarında ise Krasnodar Bölgesi’nde sunulan fiyatlar, Antalya’daki otellerden 3,5 ila 6,1 kat daha yüksek olarak gözlemlenmiştir” ifadelerine yer verildi.
Bu büyük farkın Türkiye’deki her şey dahil otellerin, işletme maliyetlerini ve karlılığını etkileyen birtakım avantajlara sahip olması sayesinde gerçekleştiğini söyleyen Atelika tur operatörü genel müdürü Aleksey Vysokanov, Türkiye’de uzun zamandan beri uygulanan All İnclusive sisteminin doğrudan oda hacmine ve misafir sayısına bağlı olduğunu vurgulayarak, “Türk tatil beldelerinde 400, 600 veya bin odalı oteller nadir değil. Bu sistem, turist sayısı ne kadar fazlaysa o kadar az maliyetli oluyor. Rusya’da ise bu sisteme ulaşabilmek için henüz çok erken. Türkiye’deki otellerde ne kadar çok misafir olursa, o kadar geniş yemek ve alkol seçimi bulunurken, günün her saatinde hizmet verme imkânı bulunuyor. Bu aynı zamanda otelin imajı için, fiyat için, yeni misafirleri çekmek için, yükü arttırmak için de işe yarıyor. Sonucunda da maliyette bir düşüşü beraberinde getiriyor” diye konuştu.
Böylece herşey dahil sisteminin kendi başına kapalı bir döngüde çalıştığını, bu formatın yüksek çekiciliği sayesinde kârlılığını da koruduğunu vurgulayan Vyosokanov, Rusya’nın bu avantaja sahip olmadığını, ülkedeki otellerin Türkiye’deki kadar odaya sahip olmadığını ifade etti.
Aynı zamanda, Rusya’nın güneyinde yüzme mevsiminin sınırlı olduğuna dikkat çeken uzman, uygun koşullar altında mayıs sonundan en geç eylül ortasına kadar süren yaz sezonunun Türkiye ile kıyaslanamayacak kadar kısa olduğunu, uzun yaz sezonu ve yüksek talebe sahip olan Türk otellerinin sezon için daha fazla işçi çalıştırarak yoğun dönemlerde onlara daha yüksek ücret ödemeyi becerebildiğini ekledi.
ATOR, buna ek olarak birçok Türk otelinin uzun zamandır yerel tedarikçilerle işbirliği sayesinde bölgede birbirine bağlı bir turizm ekonomisi yarattığının altını çizerken, otellerin bulunduğu bölgelerde faaliyet gösteren işletmelerin çok sayıda otel için salata ve doğranmış sebzelerden kebaplara, deniz ürünlerinden marine ete kadar mutfaklar için seri üretim ve yarı mamul ürünler hazırlamakta olduğunu aktardı.
Ürünlerin büyük bir kısmının fabrikalara yerel tarım üreticileri tarafından sağlandığı da belirtilirken, düşük talep ve az sayıda otel nedeniyle Krasnodar Bölgesi’nde henüz Türkiye’nin güney bölgelerindeki ekosistemin olmadığı bildirildi.